La începutul sezonului moto 2023 primeam la purtare din partea Motovibe.ro, un costum moto complet, marca Spyke (despre care poți afla mai multe aici).
Se impunea, întrucât urma să intru în programul de teste Motobikes și nu puteam să apar pur și simplu în treningurile mele marca Adidas.
A fost o bună ocazie să remarc cât de mult au evoluat și cum s-au democratizat echipamentele în ultimii zece ani, care corespund pauzei mele de la motociclism. Vorbind realist, un costum moto este o investiție de durată, așa că în cazul în care nu ești cumva vreun Lewis Hamilton al motociclismului de mase, clar nu e vreun echipament pe care îl vei schimba precum șosetele.
În jurul anilor 2010, am avut de-a face cu un echipament moto din spectrul touring, situat ca preț în segmentul mediu-superior. Supriza a fost să constat un confort superior creat de setul de pantaloni și geacă moto Spike Meridian Dry, deși acesta s-ar încadra, cel puțin în opinia mea, în segmentul entry-level. Dar asta doar ca preț.
Pantalonii mi-au imprimat o senzație diferită de echipamentele moto cu care eram obișnuit din prima tinerețe, una„tubulară”, croiala urmând foarte cursiv linia piciorului. Parcă ar fi stat în picioare și singuri, dacă ar fi să mă exprim așa.
Apoi, ce m-a surprins la geacă a fost căptușeala, care la o adică s-ar putea purta ca și jachetă separată. Și nu doar asta ci și faptul că, practic se trage fermoarul, iar apoi se pliază peste el și fixează cu velcro, inclusiv pe gât. Cam la fel ca la un plic. Abia apoi tragi fermoarul exterior al jachetei „exterioare”. Felul în care se combină cele două învelișuri, cel exterior și cel interior este extrem de convenabil iarna, atunci când vrei să fii cât mai bine izolat.
Asta pentru că am folosit destul de mult costumul în sezonul rece, cu căptușeala montată atât pentru jachetă cât și pentru pantaloni. Totodată, pantalonii și jacheta se pot conecta prin 2 fermoare, formând un combinezon. Chiar dacă cea mai lungă ieșire a fost una de aproximativ 120 de kilometri, într-o zi de noiembrie cu puține grade, senzația a fost că, astfel echipate, aș fi putut străbate de câteva ori mai mult, în aceleași condiții. Nu vreau să mă laud, dar ca să demonstrez că nu mă arunc la vorbe, prin 2012 ajungeam de la București la Bikes on Ice, prin Hațeg și mi-aș fi dorit mai degrabă acest costum.
Ideea este că dacă acum aș pleca din nou pe Stelvio și alte cele, ca în perioada mea de glorie motociclistică, aș apela cu încredere la pantalonii și jacheta Meridian Dry Tecno. Mai ales că nu ar fi nevoie să cheltuiesc o mică avere pe cine știe ce mărci high-end și desigur, nu spun că acesta nu ar fi un lucru rău. Fiecare după obiective și după buget.
A fost o plăcere să mă prindă ploaiele reci de primăvară și de toamnă și să îmi continui drumul fără griji, rămânând uscat. Nota zece pentru membrana impermeabilă! De fapt, puține au fost momentele în care acest echipament – ales special pentru a fi cât mai polivalent – și-a dovedit limitele. Mai exact sunt două situații: deplasări pe distanțe scurte prin oraș și dat pe circuit. Dar, în mod evident, cele două piese de echipament nu sunt concepute pentru așa ceva. Sunt gândite și croite să stai ore bune pe motocicletă, iar îmbrăcatul și dezbrăcatul lor să se facă relativ pe îndelete.
Atunci când vrei doar să sari pe motor pentru o deplasare nu mai lungă de 20-30 de minute, mai ales dacă sunt cu căptușeala montată, ți-ai dori ceva mai comod, de tras rapid pe tine, iar pe circuit, dacă vrei să pilotezi în stil de hanging-off și să treci rapid de pe o parte pe cealaltă a motocicletei, clar, niște pantaloni de touring își arată limitele. Iar aceasta e mai degrabă din cauza faptul că fiind înalt și suplu (fiecare cu problemele lui…), aș avea nevoie de niște bretele pentru ca pantalonii să rămână mai bine fixați pe șolduri. Dar, faptul că nu mi-am comandat până la urmă bretele, deși am căutat pe net, dovedește că în condiții de utilizare normală, pantalonii își fac bine treaba.
În ce privește jacheta moto Spyke Meridian Dry Tecno, ei bine, exceptând zilele în care temperatura trecea de 40 de grade în oraș, am putut să o folosesc fără căptușeală toată vara, chiar și pe distanțe scurte și în oraș. Mai mult, am rămas impresionat de cum s-a comportat costumul atunci când am filmat testul cu Honda CL500, într-o zi în care temperaturile săriseră bine de 30 de grade, deși al nostru creativ videograf Mihai Alexandrescu își făcea grijă să nu leșin așa echipat complet, l-am asigurat că atâta vreme cât mă mișcam pe moto, totul era în regulă.
Cam astea ar fi impresiile mele după un sezon cu jacheta și pantalonii Spyke Meridian Dry Tecno. Mi-aș fi dorit să îl chinui prin cine știe ce țări îndepărate, dar după câteva mii de kilometri adunați într-un areal aproape de casă, costumul încă arată ca nou. Cine știe, o fi vreun semn că ne păstrăm pentru o aventură epică pe două roți!