Iată câteva puncte cheie ale cursei de săptămâna trecută, câștigată de Marc Marquez după o bătălie la baionetă cu Fabio Quartararo.
Comparația între coechipieri
Iată un scor al meciului între coechipieri: care dintre ei a terminat în fața celuilalt în cursă (în paranteză rezultatul pentru antrenamente și calificări).
Marquez/Lorenzo 8-0 (9-0); Dovizioso/Petrucci 9-4 (8-5); Rossi/Vinales 6-6 (5-8); Rins/Mir 8-3 (9-2) A.Espargaro/Iannone 5-6 (10-1); P.Espargaro/Zarco 12-1 (12-1).
Fenati are o nouă echipă de management: familia Iannone
Regalino și Angelo Iannone, tatăl și fratele pilotului Andrea, se învârtesc de ceva ani prin padocul Motomondialului și, după ce au creat acum ceva vreme chiar o echipă de Moto2 special pentru Andrea, au decis să-l ajute pe Romano Fenati în căutarea unui loc pentru anul viitor. Familia Iannone îi va fi manager pilotului de Moto3, care anul viitor va alerga în Moto2, dar încă nu se știe cu ce echipă. Desigur, începutul colaborării dintre Fenati și neamul Iannone nu a fost unul de bun augur: atât Andrea, cât și Romano au fost nevoiți să renunțe la cursă din cauza accidentărilor.
Iannone versus Pernat
Tot legat de manageri, Andrea Iannone a avut cuvinte grele la adresa lui Carlo Pernat, managerul din Genova care i-a fost alături în perioada Ducati și, pentru o vreme, chiar și la Aprilia. Comentând vestea colaborării sale cu Fenati, a spus: „Sper să facem treabă mai bună decât a făcut Pernat cu mine. Încă nu am înțeles dacă mă ajuta sau mai mult mă încurca.”
Pedrosa, apreciat la KTM
Evoluția recentă a celor de la KTM este, în mare parte, meritul lui Dani Pedrosa. O spune Pol Espargaro și o confirmă Pit Beirer, directorul general al departamentului de curse. „Dani,” spune Espargaro, „a luat treaba asta foarte în serios, mai mult decât m-aș fi așteptat. De când a venit, s-a implicat foarte mult în proiect și aportul său a fost fundamental: vrea ca totul să fie perfect, se enervează dacă ceva nu funcționează. E foarte precis și lucrează la toate aspectele motocicletei.” Beirer a adăugat: „Când l-am angajat, nu știam care erau intențiile lui, dacă chiar vrea să fie pilot de teste. Dar se pare că vrea, și încă cum.” Beirer exclude însă ipoteza ca Dani să revină la curse: „Când Zarco ne-a comunicat că nu vrea să continue în 2020, ne-am gândit imediat la Pedrosa, dar el nu are nicio intenție să revină ca pilot titular.”
Zarco, evacuat de la KTM în plin sezon
Că tot veni vorba, după cursa de la Misano francezul a fost anunțat de KTM că nu mai este nevoie de serviciile lui pentru restul sezonului, locul său urmând a fi preluat de pilotul de teste, finlandezul Mika Kallio, pentru cele șase etape rămase. Nimeni nu se aștepta la această mișcare, la care se pare că s-a ajuns în urma lipsei de motivație a francezului. Din momentul în care i-a anunțat pe mai-marii austrieci că vrea să se retragă, era clar că jumătății de echipă a lui Zarco îi lipsea motivația, la fel ca pilotului. Și această stare este una care nu trebuie încurajată în nicio echipă. Așa că austriecii au anunțat că își vor onora obligațiile financiare față de Zarco până la finele anului, dar că nu îl mai vor în echipă. În acest moment, viitorul francezului în Motomondial este sub semnul întrebării. Asta pentru că nu mai sunt locuri disponibile pentru anul viitor și tot ce poate spera Johann este un loc ca pilot de teste pentru 2020, în vederea unei posibile reveniri în 2021. Problema este că, deși a arătat ceva potențial la debutul său în clasa regină, nu a arătat suficient până acum ca să rămână în memoria colectivă ca un pilot excepțional. Și faptul că a abandonat relația cu KTM, o echipă de uzină, nu îl va ajuta deloc.
O cursă excepțională pentru Quartararo. Viitorul sună bine
Fabio Quartararo și-a arătat măiestria în cursa de la Misano, conducând majoritatea cursei. Francezul a fost rapid și consecvent, dându-i motive serioase de îngrijorare pentru viitor lui Marc Marquez. Spaniolul l-a depășit pe final de cursă și a reușit să câștige, dar la limită. După cursă, campionul en-titre îi recunoștea supremația tânărului francez la Misano: „Fabio pilotează Yamaha foarte bine, foarte precis tot timpul – mai ales în virajele rapide, ca virajul 11, este foarte, foarte rapid. De aceea l-am depășit înainte de virajul 11, pentru că, dacă eram în spatele lui acolo, pierdeam cursa.”
Aderență redusă
Circuitul Misano a fost foarte alunecos tot weekendul, ceea ce a dus la un total de 69 de căzături de-a lungul weekendului în toate cele trei clase. Proprietarii circuitului au aplicat un tratament asfaltului, pentru a crește aderența. Practic, au sablat pista pentru a-i scădea rugozitatea macro și a o crește pe cea micro. Dar nu a reușit deloc. Cel mai rapid tur la clasa regină a fost cu peste șapte zecimi de secundă mai lent decât anul trecut. Câștigătorul de la Moto3, Tatsuki Suzuki, a spus că se simțea ca și cum ar fi mers pe ploaie, iar autorul pole-position-ului de la Moto2, Fabio Di Giannantonio, a calificat suprafața drept „periculoasă”.
Cursa de pe Aragon, la ora 14:00
Pentru a evita suprapunerea cu cursa de Formula 1 din aceeași zi, s-a schimbat programul zilei de curse de la Aragon. Clasa regină va alerga la 14:00, după Moto3, în timp ce cursa de Moto2 va începe la 15:30.
Michele Pirro, accidentat la motocros
În timp ce se antrena pe motocicleta de motocros, împreună cu Andrea Dovizioso, Michele Pirro s-a accidentat chiar cu puțin timp înainte de etapa de la Misano. „Dacă află Tardozzi că ne-am dat în lunea de dinainte de Misano, ne omoară…” a glumit Pirro, care s-a lovit zdravăn la brațul și la piciorul stâng. „A doua zi, piciorul era cu 7 centimetri mai mare decât celălalt,” a spus Pirro, care a fost nevoit să folosească calmante în weekendul de MotoGP.
Tatsuki Suzuki, victorios în sfârșit
Japonezul care a câștigat prima sa cursă de Moto3 duminica trecută îi este foarte recunoscător lui Paolo Simoncelli, tatăl regretatului Marco și patronul echipei SIC58: „Mi-a dat totul, m-a învățat tot ce știa, face cu mine cum făcea și cu Marco. Am un enorm respect pentru el, nu este ușor să rămână în această lume după ce i s-a întâmplat. Dacă greșesc, mă taxează, dar, dacă am rezultate bune plânge, cum a făcut sâmbătă, după ce am luat pole-position-ul și duminică, după victoria în cursă. E ca tatăl meu.”
Marc Marquez, motivat de Valentino Rossi
Motocicletele Honda nu mergeau deloc grozav pe Misano weekendul trecut, fiind dezavantajate de asfaltul neaderent, care nu le permitea să câștige timp de frânare și pe accelerare. Cu excepția motocicletei lui Marquez, care a fost din nou la un nivel stratosferic. A reușit să stea în roata lui Quartararo până la final și s-a luptat la limită pentru o victorie de care nu avea nevoie în economia campionatului, dar pe care și-o dorea foarte mult după bătăliile pierdute în ultima vreme. Și după contrele cu Rossi din calificări.
„Știi, sincer vorbind, știam că nu era neapărat nevoie să câștig, pentru că am văzut că Rins a căzut și că Dovi era mult în urmă,” i-a spus Marquez lui Simon Crafar după cursă. „Dar, sincer să fiu, ce s-a întâmplat ieri a fost un plus de motivație, ca să trag mai tare în cursă.”
Bucuria lui Marquez era evidentă deja de când și-a scos casca în parcul închis. S-a contrat cu Rossi sâmbătă, s-au luptat în declarații, apoi voia să câștige chiar în fața zecilor de mii de fani ai Doctorului, în cursa desfășurată la 10 km de Tavullia.