Mai-marii MotoGP-ului tocmai au anunțat încă niște schimbări de regulament, care, deși nu sunt foarte multe, afectează destul de mult libertatea de exprimare a riderilor și schimbă sistemul de penalizări.
Comisia Grand Prix, formată din Carmelo Ezpeleta (președintele Dorna), Ignacio Verneda (CEO FIM), Herve Poncharal (președinte IRTA) și Takanao Tsubouchi (MSMA), cu participarea lui Javier Alonso (Dorna) și Mike Trimby (secretar IRTA) au luat câteva decizii în urma mai multor teleconferințe la care au participat cu toții, efectuând astfel câteva schimbări ale regulamentului MotoGP pentru 2016.
Câteva dintre modificările regulamentului sportiv nu par să afecteze foarte mult starea generală a lucrurilor, ba chiar s-ar putea s-o îmbunătățească – marcarea mai clară a poziției motocicletelor pe grila de start, schimbarea procedurii de start pentru cazurile în care turul de formare este pe uscat, dar începe să plouă când motocicletele sunt pe grila de start, schimbarea penalizării pentru depășirea pe steag galben (înainte penalizarea era fixă, obligativitatea retrogradării unui număr de poziții, acum poate să fie și asta, dar se pot decide și alte penalizări).
Regula care ridică semne majore de întrebare este cea conform căreia echipele și piloții nu au voie să facă declarații sau să emită comunicate de presă care sunt considerate iresponsabile și care, implicit, dăunează campionatului. Regulamentul stipulează ulterior că exprimarea dezacordului legitim față de managementul MotoGP sau de organizatori nu este interzisă. Chiar și așa, aici se creează un precedent dubios. Cine hotărăște dacă declarațiile sunt responsabile sau nu? Cum se stabilește dacă o declarație a dăunat reputației campionatului? Ce pedeapsă se aplică celor care nu respectă această regulă?
Fără îndoială, avem de-a face cu o repercusiune a scandalului de la finalul sezonului trecut, când Rossi îl ataca violent în declarații pe Marquez, Lorenzo se dezicea de Rossi cu totul, deși îi era coechipier și haosul general creat a dus la tone de controverse. Dar mi se pare totuși că mai-marii MotoGP-ului merg prea departe cu această regulă. Unde mai pui că scandalul de toamna trecută a dus la o explozie a audienței pe finalul sezonului, deci nu a fost neapărat ceva rău pentru Dorna și în niciun caz nu se poate spune fără putință de îndoială că a dăunat campionatului.
În condițiile în care deja declarațiile multor rideri (și îl includ aici pe Marquez) sunt „cuminți” și caută să respecte întrutotul liniile de discuție aprobate de echipe, producători și sponsori, să mai impui încă o restricție asupra a ceea ce se poate spune mi se pare absurd. Chiar vrem să avem un campionat mondial cu piloți buni, spectaculoși pe pistă, dar roboți în fața microfonului? Nu cumva o parte din farmecul campionatului îl fac și rivalitățile personale, declarațiile belicoase și vrajbele între piloți? În plus, mi se pare că această regulă lezează puternic libertatea de exprimare a piloților și a echipelor, un drept fundamental care nu ar trebui încălcat. Și dacă echipele, limitate de regulamentele corporatiste ale sponsorilor, oricum nu aveau să facă cine știe ce declarații incendiare, unii piloți chiar condimentau atmosfera cu declarații fără perdea, chiar și atunci când nu erau implicați în bătălii pe viață și pe moarte pentru titlu.
Rămâne de văzut în ce măsură vor respecta piloții acestă nouă și bizară regulă (sunt convins că Rossi, Marquez și Lorenzo se vor ciocni – nu neapărat la propriu – în mod spectaculos pe pistă și că vor avea niște lucruri de spus după aceea).