Incep negocierile intre Pedrosa si HRC
Dupa ce a lipsit din padoc timp de doua mari premii, Alberto Puig (managerul lui Dani) a revenit la Assen si s-a intalnit cu Shuhei Nakamoto si Livio Suppo (numarul doi din HRC si seful echipei MotoGP Repsol Honda) pentru discutii despre reinnoirea contractului pilotului spaniol. Pe de o parte, tratativele ar trebui sa mearga ca unse (Pedrosa vrea sa ramana la Honda, HRC vrea sa continue cu Dani), dar riderul catalan cere un salariu de pilot nr. 1 si un contract pe doi ani, in timp ce producatorul japonez propune o taiere semnificativa de salariu (se zvoneste cam pe la jumatate) si un contract doar pe un an.
In aceste tratative, HRC are avantajul, caci Pedrosa nu prea are alternative si, cu Marc Marquez deja „prins” pentru inca doi ani, Honda nu are nevoie neaparat de cel mai bun rider posibil pentru a doua motocicleta. Japonezii se gandesc desigur si la alternative, Andrea Dovizioso fiind in capul listei. Italianul impresioneaza prin constanta, prin capacitatea de a dezvolta o motocicleta si prin sinceritate. Pedrosa trebuie sa dea un raspuns in cel mai scurt timp (se pare ca pana la jumatatea lui iulie) ca sa prinda locul in echipa.
Obiectivul Ducati: Echipa cu Dovizioso si Iannone
Crutchlow se pare ca este in plus in echipa Ducati, italienii nefiind impresionati de performantele britanicului si incercand sa-l aduca pe Iannone in echipa de uzina anul viitor, in locul lui Cal. Problema este ca englezul are un contract pe un an cu optiune pentru inca unul (optiunea fiind numai si numai a lui), asa ca, daca Crutchlow ar decide sa ramana, Ducati ar trebui sa plateasca penalizari enorme ca sa „scape de el”.
Si Crutchlow s-a cam saturat de Desmosedici, dar ca sa plece ar trebui sa aiba o alternativa viabila, care in acest moment nu exista. Cei de la Ducati nu au facut insa niciun secret din faptul ca nu vor sa-l pastreze pentru anul viitor. Gigi Dall’Igna si Paolo Ciabatti lucreaza pentru a construi o echipa complet italiana, alcatuita din cei doi Andrea: Dovizioso si Iannone. Ar fi o echipa „completa”, cei doi fiind piloti de valoare, cu stiluri si abordari diferite, dar acest team nu ar fi foarte usor de gestionat, caci cei doi nu se prea plac.
Lorenzo: Probleme din cauza motorului
Pentru prima data in acest sezon (cel putin in mod public), Jorge Lorenzo a declarat ca dificultatile sale sunt cauzate si de „noul motor, mai greu de gestionat din cauza limitei de 20 de litri in loc de 21, cum era anul trecut. In testele de la Aragon, insa, am reusit sa gasim o setare pentru a-l «imblanzi» si a-l face mai asemanator cu cel de anul trecut,” a explicat Lorenzo in ajunul cursei din Olanda. Astfel, dupa ce a dat vina pe pneurile Bridgestone 2014 (infuriindu-i astfel pe japonezi), Lorenzo a mai gasit un „vinovat” pentru problemele sale neasteptat de mari. Dar, dupa cum s-a vazut in cursa, problemele riderului spaniol sunt mai degraba psihologice decat tehnice. Chiar el a declarat dupa cursa ca nu a fost dispus sa forteze pentru ca nu voia sa riste, avand in vedere starea „dubioasa” a pistei.
Suzuki ar putea amana revenirea in MotoGP
Suzuki va alerga oficial in ultima cursa a sezonului, la Valencia, pe post de wildcard si va reveni in campionat in 2015. Avand in vedere rezultatele slabe din ultimele teste, mai ales din cele de la Barcelona, s-a pus problema amanarii revenirii pana in 2016, cand se vor schimba pneurile si regulamentul, toate motocicletele fiind obligate sa adopte un ECU standard atat ca hardware, cat si ca software. De aceeea, un 2015 petrecut testand pneuri Michelin, toata fata de 17” si ECU-ul Magneti Marelli le-ar putea da celor de la Suzuki un avantaj pretios in 2016.
Varsta de intrare in MotoGP nu mai conteaza daca castigi in CEV
Pentru a alerga in motomondial trebuie sa ai 16 ani impliniti. Aceasta este o regula mai veche: Jorge Lorenzo, cand a debutat in MotoGP, in 2002, a fost nevoit sa astepte sambata Marelui Premiu al Spaniei (a treia cursa a sezonului) pentru a putea urca in saua motocicletei sale Derbi 125. O limita decenta, dar care va fi schimbata incepand din 2015 pentru castigatorul campionatului national spaniol de viteza: cel care va cuceri titlul in campionatul spaniol de Moto3 va putea debuta in motomondial indiferent de varsta. O modificare de regulament facuta anume pentru a-i permite favoritului la titlul spaniol de anul acesta, francezul Fabio Quartararo, sa nu piarda primele curse de Moto3 din 2015. Cam la fel ca atunci cand s-a anulat regula conform careia debutantii in clasa regina trebuie mai intai sa petreaca cel putin un sezon la o echipa satelit, special ca Marquez sa poata semna cu Repsol Honda din prima. Se pare ca regulile in MotoGP sunt batute in cuie doar atunci cand servesc intereselor marilor jucatori din domeniu.
Contradictii in Moto3
Conform regulamentului, din motive de economie se pot avea doar doua seturi de rapoarte finala pentru toate circuitele (una e mereu prea scurta si alta prea lunga, spun inginerii suparati), dar nu s-au pus limite la teste. Astfel, de la inceputul sezonului incoace, Honda a testat de noua ori si cei de la KTM nu s-au lasat mai prejos. Ambii producatori au testat deja varianta 2015 a motocicletelor (de la anul limita de turatie va scadea de la 14.000 la 13.500, dar KTM lucreaza si pentru a rezolva problemele de fiabilitate. Se pare ca problemele, care erau cauzate de arcurile supapelor, au fost rezolvate.
Discuri de 320 sau de 340 mm?
Incepand cu MP al Italiei, pilotii pot alege intre discurile de 320 si cele de 340 mm la toate circuitele. La Montmelo, toti optasera pentru cele mai mari, dar la Assen toata lumea avea montate discurile de 320 mm. De ce? Ne explica Pedrosa: „In Olanda nu prea avem franari violente si temperatura discurilor este mai mica. Astfel ca e inutil sa le punem pe cele de 340 care, pe langa ca sunt mai agresive in prima parte a franarii, evacueaza prea multa caldura. La Assen sunt si multe schimbari de directie, unde se simte clar greutatea mai mica a discurilor de 320 mm.”
Crutchlow: „Ma inclin mai putin, sunt mereu la limita”
Cal Crutchlow are probleme mari cu motocicleta Ducati, dupa cum se vede si din rezultate. Cal explica: „Toti pilotii Ducati au avut probleme in primul an si, in general, anul acesta se merge mai tare ca in 2013. In ceea ce ma priveste, nu reusesc sa gasesc o setare buna si, mai ales, in fiecare viraj al fiecarui circuit, conform datelor, ma inclin cu 4-5 grade mai putin decat Dovizioso, desi mie mi se pare ca risc foarte mult. Nu am nicio explicatie: anul trecut, la Yamaha, ma inclinam in medie un grad mai putin decat Lorenzo si un grad mai mult decat Rossi.”
Echipa NGM Forward Mobile se contrazice in declaratii
Gianni Cuzzari (proprietarul echipei Forward), dupa pole-position-ul lui Aleix Espargaro: „Aleix s-a descurcat excelent si echipa a avut strategia castigatoare, punandu-l pe Aleix sa intre mai tarziu decat ceilalti piloti.”
Aleix Espargaro, dupa pole-position: „Tehnicienii de la Bridgestone si echipa mea voiau sa intru imediat pe pista, dar eu am preferat sa mai astept putin.”