Deja se fac ultimele anunțuri oficiale referitoare la ocuparea locurilor disponibile în echipele clasei regină pentru sezonul următor. Rămân din ce în ce mai puține locuri libere, dar nume răsunătoare încă nu au anunțat nimic oficial.
Așadar, e oficial. După fiasco-ul de la Ducati (care începe să se îndrepte, totuși), Jorge Lorenzo a semnat pe neașteptate cu Repsol Honda, unde îi va fi coechipier lui Marc Marquez și îl va înlocui pe Dani Pedrosa. Apoi a fost făcut anunțul că Petrucci i se va alătura lui Dovi la echipa de uzină Ducati, într-un „dream team” italian.
Hafizh Syahrin va rămâne la Tech3 anul viitor, urmând să alerge pe o motocicletă de uzină KTM. La Suzuki vor alerga Alex Rins și tânărul fenomen Joan Mir.
Dar încă sunt piloți de renume care nu au anunțat niciun „deal” deocamdată. Primul dintre ei ar fi Dani Pedrosa, care se vede scos din echipa de uzină Honda după 13 sezoane petrecute acolo. Dani a câștigat cel puțin o cursă în fiecare dintre acești 13 ani. Problema pentru pilotul catalan este că Honda s-a decis târziu că nu-l mai vrea și, în acest moment, nu prea mai sunt locuri disponibile în echipe de top. La toate echipele de uzină, în afară de Aprilia, locurile sunt ocupate pentru cel puțin încă un an. Pe de altă parte, vorbim totuși de unul dintre cei mai buni piloți din MotoGP, unul care, la un moment dat, era considerat unul dintre cei patru „extratereștri”, singurii capabili să câștige curse pentru o perioadă îndelungată de timp.
Dacă ar fi să credem zvonurile, circuitul Sepang, susținut de gigantul petrolier Petronas, va intra într-o echipă de clasă regină anul viitor cu o investiție masivă și cu motociclete de client Yamaha (disponibile acum, că Tech 3 va trece la KTM). Inițial se zvonea că Lorenzo s-ar îndrepta acolo, dar acum se pare că Pedrosa este unul dintre candidații principali la acele două (posibile) locuri. Și experimentatul spaniol chiar s-ar putea să pună câteva probleme actorilor principali ai campionatului, având în vedere că stilul său de pilotaj ar trebui să se potrivească de minune cu motocicleta Yamaha YZR-M1, un bolid mai ușor de controlat la limită decât Honda RC213V.
Foarte interesant este și faptul că venirea lui Lorenzo la Honda vine după ce mai mulți piloți au refuzat oferta niponilor. Umblă vorba prin padoc că, înainte să ajungă la Lorenzo, mai-marii de la HRC au bătut, pe rând, la ușile lui Dovizioso, Zarco, Mir și Miller. Și toți aceștia au refuzat politicos. Dacă, pentru un pilot precum Dovi, refuzul este de înțeles, pentru ceilalți ar fi ceva mai greu de priceput. E foarte probabil ca oferta să fi venit la pachet cu obligația de a fi „vioara a doua” pentru solistul Marc Marquez, lucru care i-a nemulțumit pe cei vizați. Or, în cazul lui Lorenzo, e clar că nu se pune problema să accepte nimic mai puțin decât completă egalitate în drepturi cu Marc. Va fi foarte interesant de văzut cum va evolua relația (deocamdată, cordială și respectuoasă) dintre cei doi atunci când se va pune problema alegerii unei direcții de dezvoltare a motocicletei, în condițiile în care stilul de pilotaj al lui Lorenzo este diametral opus de cel al campionului en-titre.