10 lucruri de știut despre Marele Premiu al Qatarului

Cum a câștigat Bastianini? De ce a abandonat Jack Miller? Ce au pățit Quartararo și Bagnaia? Să descoperim împreună.

Care au fost punctele cheie ale cursei din Qatar?

  1. Încrederea lui Bastianini. După două zile de antrenamente și calificări, Bastianini știa care sunt șansele sale; acest lucru i-a dat încredere în propriile forțe și l-a ajutat să-și păstreze calmul în lupta la vârf.
  2. Alegerea pneului de compoziție medie pe spate. Inițial, și Enea optase pentru guma soft pe spate, dar s-a răzgândit în ultimul moment, pe grila de start, și a folosit pneul mediu. Asta a făcut diferența pe final de cursă.
  3. Pol Espargaro dus de val. A recunoscut-o chiar el: când conducea cursa, se vedea deja câștigând și a „uitat” să gestioneze pneurile. Asta l-a costat pe final.
  4. Ducati GP21 – cea mai bine pusă la punct motocicletă din grilă. Deși toate celelalte prototipuri eu evoluat, au fost mai complicat de setat și gestionat. Tehnicienii Gresini aveau la dispoziție tone de date și nu au fost nevoiți să piardă timp testând componente noi.
  5. Ducati GP22 – proiect în lucru. La polul opus, inginerii echipei de uzină încă încearcă lucruri pe noul GP22 și asta i-a costat pe toți cei care l-au folosit (piloții de uzină și cei de la Pramac).
  6. Startul lui Binder. Sudafricanul a plecat excelent din grilă și s-a inserat în grupul fruntaș de la început. Apoi, Binder a reușit să țină un ritm excelent și se apropia vizibil de Bastianini în ultimele două tururi.
  7. Căzătura lui Marquez din warm-up. A spus-o și Marc: din această cauză, a pierdut încrederea în trenul de rulare față al motocicletei sale și a mers mai degrabă la conservare în cursă, decât atacând.

 

Tururile rapide în cursă (în paranteze, turul în care a fost reușit timpul respectiv).

Bastianini 1’54”338 (17); A.Espargaro 1’54”465 (9); Binder 1’54”484 (9); P.Espargaro 1’54”534 (11); Rins 1’54”610 (3); M.Marquez 1’54”643 (10); Bagnaia 1’54”654 (3); Zarco 1’54”671 (20); Mir 1’54”689 (11); Martin 1’54”771 (3).

 

 

De ce a abandonat Jack Miller?

Probleme de electronică. „Motocicleta s-a pierdut. Aveam putere maximă în unele puncte foarte ciudate pe pistă și pe linia dreaptă nu aveam deloc”, a spus australianul după ce s-a retras, în turul al șaptelea. Este ceva ce s-a mai întâmplat în trecut. De când au fost interzise sistemele bazate pe GPS, pentru localizarea motocicletei pe pistă se folosesc semnalele de la sectoarele intermediare pentru a comuta hărțile de aprindere și alimentare ale motorului în diverse zone ale pistei. Adică în zonele cu viraje succesive, motorul are o dezvoltare a puterii mai lină, pentru control mai bun și în zonele cu linii drepte lungi motorul este agresiv, pentru viteză cât mai mare. Când motocicleta pierde aceste repere, nu mai „știe” cum să livreze puterea în diferitele zone ale pistei și se dă totul peste cap. Problema a fost clar una serioasă, din moment ce Miller a abandonat.

 

Când a câștigat ultima dată echipa Gresini la clasa regină?

În 2006, la Estoril, când Toni Elias l-a depășit la limită pe Valentino Rossi.

 

 

Cine a fost cel mai bine clasat debutant în Qatar?

În mod surprinzător, Remy Gardner, pe KTM. Debutanții pe Ducati erau mai bine cotați pentru această primă cursă și australianul, campion en-titre la Moto2, și-a rupt o încheietură a mâinii la motocros acum o lună. Dar chiar și așa, Gardner a obținut primul său punct la clasa regină, cu un loc 15, pe care i l-a suflat lui Darryn Binder, la doar 12 miimi de secundă diferență.

 

Ce s-a întâmplat cu Fabio Quartararo?

Pe lângă eterna problemă legată de viteza de top a motocicletei Yamaha, un handicap mai mare decât oricând față de orice altă motocicletă din grilă, Quartararo s-a luptat și cu presiunea excesivă în pneul față. Pornind dintr-un loc relativ slab din grilă și rulând mult în pluton, în siajul altor piloți, pneul față al lui Quartararo s-a încins și presiunea din el a crescut suficient cât campionul en-titre să piardă feedback-ul de la roata față și, implicit, încredere în aderența acesteia. E posibil ca problema să fie legată și de alegerea pneului soft și de faptul că temperatura de la ora cursei a fost cu câteva grade mai mare decât anul trecut.

 

 

Trei Honda în top 10! Cum așa?

Până anul trecut, Honda era cunoscută ca motocicleta cu care Marc Marquez își arată măiestria atunci când este în vârf de formă, dar cu care restul piloților au mult de furcă. Anul acesta, în prima etapă (una care, istoric, nu le este favorabilă), toți trei piloții Honda care au terminat cursa au fost în top 10, dintre care unul pe podium. Și, lovitură de teatru, acesta nu a fost Marc Marquez, ci coechipierul său, Pol Espargaro. Se pare că Honda este mult mai „user-friendly” acum și toți riderii motorizați de HRC pot duce pachetul la (sau aproape de) limită. Dar Marquez nu se simte încă sigur pe noul model, care, spune el, este mult mai bine adaptat stilului de pilotaj al lui Pol: „El a pilotat ceva mai bine decât mine tot weekendul”, spune Marc despre Pol. „Se pare că îi ies timpii ceva mai ușor, poate încetini foarte eficient la intrare în viraj și folosește foarte mult frâna spate. Eu nu pot să fac la fel, pentru că pierd spatele.”

 

 

KTM și Aprilia au rupt norma! E de așteptat sau pură întâmplare?

Nu pare să fie o întâmplare. KTM lucrează intens de anul trecut la motocicleta pentru 2022 și par să se îndrepte în direcția bună. Nu strică deloc că au un pilot atât de talentat și, mai ales, perseverent și „asasin” precum Brad Binder. Sudafricanul s-a declarat foarte încântat de motocicletă și a fost în mod constant unul dintre cei mai rapizi piloți de pe pistă, fără să consume prea mult gumele sau benzina. Și asta pe un circuit pe care KTM n-a mers niciodată grozav.

Pe de altă parte, progresul făcut de Aprilia a fost anunțat deja din testele din presezon, când ambii piloți s-au mișcat excelent și au lăudat noul prototip RS-GP. Motocicleta este mai ușoară, mai compactă, mai agilă, are suficientă putere să stea roată la roată cu oricare dintre adversari pe liniile drepte și, cu Aleix Espargaro la ghidon, se dovedește o armă redutabilă. Dacă locul patru al lui Aleix în Qatar nu este cel mai bun rezultat pentru producătorul din Noale, ecartul de 2,2 secunde față de câștigător este cel mai mic din istoria Aprilia la clasa regină.

 

 

Piloții Suzuki erau enumerați printre favoriți. Ce s-a întâmplat?

 

Nu e o tragedie, pare să fie mai degrabă o problemă de setări și de alegere a pneurilor. Motocicleta este foarte competitivă și extrem de rapidă pe liniile drepte. Dar Rins a acuzat un pneu față (soft) prea moale care nu îi oferea stabilitatea de care avea nevoie ca să intre tare în viraje, iar Mir acuza lipsă de aderență pe spate, la ieșire din viraje, legată mai degrabă de setările suspensiei decât de o problemă intrinsecă a motocicletei. Mir ar trebui enumerat în continuare printre piloții care se pot lupta la titlu în 2022.

 

Jorge Martin este doborât de Pecco Bagnaia la intrarea în virajul 1. Din fericire, spaniolul nu a pățit nimic grav, deși a fost prins între motociclete.

 

Trei citate din Qatar:

  1. Bagnaia: „Sunt aici să câștig, nu să fiu pilot de teste.” – frustrat fiind de faptul că echipa sa a testat foarte multe piese și setări în antrenamente, ceea ce l-a încurcat în cursă.
  2. Bastianini: „Eu și Fausto ne promiseserăm reciproc că vom ajunge în MotoGP împreună.” – în vâltoarea emoției, după victorie. Fausto Gresini a murit anul trecut, în februarie, după o luptă îndelungată cu coronavirusul și această victorie a adus lacrimi în ochii întregii echipe. Și multor altor persoane din padoc.
  3. Quartararo: „Sunt pilot, nu inginer.” – campionul en-titre este complet dezamăgit de performanțele motocicletei Yamaha, mai ales în condițiile în care toți rivalii au făcut progrese importante. Se zvonește că va fi căutat de Repsol Honda și de Ducati pentru sezonul viitor, când va fi liber de contract.

 

 

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account