10 lucruri pe care trebuie să le știi despre spălarea motocicletei

Mulți dintre noi avem o grijă de motocicleta noastră care merge ușor către obsesie, ceea ce e destul de normal pentru un obiect care ne trezește atâta pasiune. Dar cum trebuie să procedezi ca să-ți cureți cât mai bine prețiosul vehicul? Iată câteva sfaturi simple de urmat.

Pentru mulți motocicliști, spălarea motocicletei este un procedeu cât se poate de simplu: pur și simplu mergi la o spălătorie, plătești cât ți se cere (poate ceva în plus) și oamenii de acolo se pun pe treabă cu furtunul de înaltă presiune și îți rezolvă problema în câteva minute, apoi îți vezi de drum pe motocicleta care acum strălucește de curățenie. Dar de ce nu este asta soluția ideală și cum trebuie să faci când vrei să iei problema în propriile mâini și să-ți speli singur motocicleta? Iată ce trebuie să știi.

  1. Ideal ar fi să nu folosești jetul de apă de înaltă presiune

Toți producătorii de motociclete și specialiștii în îngrijirea motocicletelor recomandă să nu pui jetul de înaltă presiune pe motocicletă, căci acesta poate dăuna anumitor piese ale vehiculului – contacte, conectori, lagăre, rulmenți etc.

  1. Lasă motocicleta să se răcească înainte s-o speli

Dacă tocmai ai oprit motorul și motocicleta este încinsă, dă-i puțin timp să se răcească, pentru că metalul încins al evacuării, spre exemplu, va fi supus la un șoc termic dacă-l uzi cu apă rece atunci când e încins. Ideal ar fi să nu lucrezi la soare, pentru că suprafețele cu detergent se vor usca prea repede și vor rămâne urme.

  1. Începe prin a stropi motocicleta cu soluție pentru spălat și cu apă

Ca să înmoi stratul de murdărie și să faci motocicleta mai ușor de curățat, primul pas ar trebui să fie stropirea generoasă cu o soluție de curățare (de exemplu detergentul biodegradabil Motul Moto Wash din gama MC Care). Apoi o lași câteva minute să se înmoaie bine stratul de murdărie, după care clătești cu apă. Pentru jantele murdare, există o soluție specializată, mai intensă – Motul Wheel Clean.

  1. Dacă motocicleta ta are un strat consistent de insecte, folosește o soluție specializată, precum Motul Insect Remover

Insectele lipite de farul, parbrizul și carenele motocicletei tale e bine să fie îndepărtate cât mai rapid, pentru că substanțele din ele atacă vopseaua. Un strat serios de insecte necesită o soluție specializată, precum Motul Insect Remover. Soluția se pulverizează generos pe suprafața afectată, apoi se lasă câteva minute să lucreze. Urmează clătirea și ștergerea suprafeței respective.

 

  1. Folosește un burete sau o lavetă moale pentru a freca părțile murdare

Regula de bază este că nu trebuie să insiști cu frecatul, pentru că murdăria acumulată pe burete sau pe lavetă poate zgâria vopseaua. Clătește cât mai frecvent laveta, folosește soluție de curățare dacă e nevoie și nu apăsa foarte tare atunci când freci. O idee bună aici este să folosești două găleți: una în care clătești laveta murdară, apoi încă una cu apă curată, astfel încât laveta să aibă cât mai puține particule abrazive atunci când o folosești pe motocicletă.

  1. Clătește motocicleta cu apă din plin

Asigură-te că ai clătit bine motocicleta înainte să o ștergi și să o lași la uscat. Detergentul rămas poate lăsa urme și poate provoca coroziunea unor piese din aliaj. Apoi șterge motocicleta cu o lavetă moale și curată. Dacă ai la dispoziție aer comprimat, nu strică să sufli apa rămasă în anumite colțișoare greu de accesat cu laveta. Ideal este să rămână cât mai puțină apă pe motocicletă, pentru a împiedica coroziunea.

  1. Pornește motorul și lasă-l să meargă câteva minute

Încălzirea motorului și a evacuării ajută la evaporarea ultimelor picături de apă.

  1. Unge lanțul

După o spălare „ca la carte”, lanțul a fost, foarte probabil, curățat și el de o parte din stratul său de lubrifiant. Așa că profită de ocazie și mai dă-i un strat de Motul Chain Lube Road+. Mai multe despre întreținerea lanțului găsești în articolul nostru de aici.

  1. Ai grijă la frâne imediat după ce pleci cu motocicleta!

În urma spălării e foarte probabil ca un strat de umezeală să se fi depus pe discurile și plăcuțele de frână, deci frâna se va simți puțin ciudat și ineficient la primele utilizări. Poți frâna „de test” de câteva ori, imediat după pornire, pentru a elimina umezeala și a ajuta frânele să revină la funcționalitatea lor normală.

  1. Pentru curățare și lustruire scurtă, fără apă, există soluții specializate

Dacă motocicleta ta nu are un strat consistent de murdărie, care necesită neapărat și apă, ci trebuie doar „aranjată” puțin ca să lucească frumos, există soluții precum Motul Shine & Go, care redă și intensitatea culorilor pieselor din plastic, Motul Wash & Wax, care curăță motocicleta rapid, fără apă, și lasă în urmă un strat protector de ceară, Motul Perfect Seat, care curăță șaua, fără a lăsa un strat care alunecă și Motul Chrome & Alu Polish, care lustruiește excelent piesele cromate și pe cele din aluminiu.

Ca să afli ce produse Motul se potrivesc pe modelul tău de motocicletă (de la lubrifianți până la lichid de frână, ulei de furcă etc.), folosește cu încredere motorul de căutare al prietenilor de la Motul. Ride Safe!

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account