AGV, o poveste italiană: opt decenii alături de cei mai buni

La începutul secolului al XX-lea, pe măsură ce automobilele tocmai începeau să capteze atenția lumii, Italia a apărut ca o putere în cursele pe circuite. Mai întâi au apărut motocicletele italiene, apoi piloții italieni, era o chestiune de timp să apară și producătorii italieni de echipamente moto. 

text: Claudiu Ionescu

foto: agv.com, motogp.com, bikershop.ro

Pe fundalul schimbărilor politice și sociale, sportul cu motor a continuat să înflorească în Italia. Așa că a fost doar un mic pas până când această țară a devenit epicentrul curselor de automobile și nu în ultimul rând, al motocicletelor.

Apariția producătorilor locali ca Ducati, Moto Guzzi și MV Agusta la mijlocul secolului trecut, pe lângă cei deja existenți, a avut o mare contributie la creșterea industriei, iar inovațiile inginerești și piloții italieni încep să își facă rapid un renume.

Angel Nieto câștigâ al treisprezecelea titlul mondial cu AGV.

În primul an de competiție Moto Grand Prix avem deja steagul italian în top, reprezentat de Bruno Ruffo la clasa 250 cc cu Moto Guzzi și Nello Pagani pe Mondial la 125 cc. Un am mai târziu, în 1950, Umberto Masetti câstigă titlul la clasa mare 500 cc pe o Gilera. Italia mai este reprezentată, de asemenea și de Dario Ambrosini la clasa 250 cc pe un Benelli. Bruno Ruffo este în continuare prezent și el, însă de data aceasta la clasa 125cc cu Mondial. În anul următor este rândul celor de la Norton să preia coroana de la italieni, ca apoi să urmeze o dominație verde-alb-roșie – nu mai puțin de 23 de titluri consecutive la clasa regină revenind producătorilor italieni, mai întâi Gilera si apoi MV Agusta. Din anii ’60, italienii domină și la piloți, Giacomo Agostini la ghidonul MV Agusta își revendică nici mai mult, nici mai puțin de 7 titluri consecutive.

Nu este de mirare faptul că pe lângă producătorii de mașini și motociclete, piloți și circuite, apar și producătorii locali de echipamente. Producători care aveau să își asocieze numele cu campionii locali de atunci și nu numai. Un astfel de brand ia naștere la puțin timp după încetarea celui de-al Doilea Război Mondial, mai exact în localitatea Valenza, situată undeva între Milano și Torino.

Prima cască AGV.

Pe atunci tânărul Gino Amisano înființase o companie ce producea scaune și fotolii din piele și huse pentru șei. În scurt timp avea să schimbe domeniul, păstrând însă materia primă și pe fondul evoluției sporturilor cu motor care câștigau din ce în ce mai mult teren, lansează prima sa cască în anul 1947.

Gino își făcuse temele, studiind echipamentele de protecție cu care motocicliștii se prezentau la competiții. El a remarcat în cursele imediat de după război că aceștia erau echipați cu șepci din piele acoperite cu căști brute rămase din război. Casca produsă de Gino era o cască făcută din piele udă și modelată pe o matriță din lemn, piele modelată ce era apoi lăsată la uscat o perioadă de timp pentru a deveni rigidă. Avea o căptușeală interioară moale, din material textil, cu rolul de a absorbi impactul si de a-i oferi pilotului oarece confort. Această cască purta sigla AGV (Amisano Gino Valenza). Aceste căști erau făcute manual, iar randamentul era de 5 căști pe săptămână.

Prima casca AGV din fibră de sticlă.

Gino a schimbat astfel industria modernă a căștilor în moduri pe care puțini și le pot imagina astăzi. În scurt timp, toată lumea îi spunea „Ginetto” și devenise un bărbat îndrăgit de concurenți. Căștile sale au fost purtate de multe dintre legendele sportului – Giacomo Agostini, Valentino Rossi, Barry Sheene, Kenny Roberts, Angel Nieto, Marco Lucchinelli, Randy Mamola, Fausto Gresini, Franco Uncini, Loris Capirossi, Troy Bayliss, Marco Simoncelli, Troy Corser, Guy Martin, Doug Polen, precum și piloți de curse de Formula 1 precum Niki Lauda, Emerson Fittipaldi și Nelson Piquet. Daca ar fi să facem un scurt inventar, AGV împreună cu piloții săi au adunat peste 130 de titluri.

Numit „Regele căștilor”, Gino Amisano era cunoscut în lumea sporturilor cu motor ca fiind unul dintre pionierii în sponsorizarea piloților profesioniști de către producători și el însuși era un adevărat și pasionat entuziast. Gino îl cunoștea pe Valentino Rossi încă de mic și credea în el și talentul lui. Pe toată activitatea sa competițională, Il Dottore a purtat doar „tricolorul” italian de la AGV.

După ani de success, Amisano, a vândut AGV grupului belgian Imag pentru a se dedica total activității sale noi și complet diferite: producător de vin. În 2007, marca istorică AGV a fost returnată în mâinile italienilor, cu marea satisfacție a fondatorului său, când a fost achiziționată de grupul Dainese. Gino Amisano s-a stins din viață  în anul 2009, la vârsta de 89 de ani.

Ca și punct de referință în lunga istorie a brandului, trebuie menționată prima cască AGV din fibră de sticlă, cască care apare pentru prima oara sub eticheta brandului în 1954. Aceasta era mult mai ușoară decât cea din piele, mai modernă și proteja mult mai bine la impact. Încă avea clasica formă de castron.

Un alt model faimos de la AGV, X3000.

Doi ani mai târziu, în 1956, AGV se prezintă cu un open-face, o casca care acum asigura protecție și pentru partea din spate a capului, iar urechile erau si ele acoperite. La sfârșitul anilor ’50 AGV era deja un brand cu notorietate, fiind cunoscut și asociat cu lumea curselor.

Vizibilitatea brandului a crescut datorita spiritului inovativ al lui Gino Amisano care a folosit circuitele și cursele pentru a afișa bannere cu numele brandului său, gest preluat imediat și de ceilalti și dând naștere unui trend care se menține și în ziua de azi.

Giacomo Agostini și AGV.

În 1969, AGV X3000 a fost prima cască full-face de pe piața europeană, o revoluție în lumea căștilor. Forma completă ce acoperea tot capul este regăsită și azi în designul căștilor moderne. De menționat este și prima cască modulară din fibră de carbon lansată în 2017 și care cântărește nu mai mult și nici mai puțin de 1295g. Așadar, AGV se implică de-a lungul timpului în inovații si proiecte, ajutând în 1977 la apariția primei clinici mobile la circuitele de Grand Prix, spital-concept care a salvat multe vieți.

Keith Code

Sportivi din mai multe discipline sunt susținuți în drumul lor spre success, unul dintre aceștia fiind Steve McKinney care în 1978 depășește limita de 200km/h pe schiuri. De asemenea, timp de peste un deceniu, AGV a fost casca oficială a școlii de superbike din California a lui Keith Code (California Superbike School).

Casca AGV K1, „Grazie Vale”

Astăzi, căștile AGV se găsesc aproape în orice magazin de profil, acoperind o gamă completă – full face, modulare și open face. Unul dintre cele mai vândute modele este celebrul K1, un model destul de atractiv pentru mulți datorită prețului relativ mic și a coloritului inspirat din căștile originale purtate de Valentino Rossi de-a lungul timpului. De fapt, coloritul Replica Rossi este unul dintre atuurile brandului, asocierea cu numele multiplulului campion aducând în continuare bani frumoși în visteriile partenerilor. Implicarea intensivă a lui Valentino Rossi a făcut ca AGV să ia decizia de a-l numi Președinte de onoare al companiei în 2008.

Casca AGV modulară din carbon.

Dual Motors București este importatorul oficial AGV în România, showroom-ul dispunând de o expunere generoasă pentru acest brand. Pentru sfaturi utile în ceea ce privește alegerea unei căști potrivite, doritorii pot apela cu încredere la consilierii de vânzări din magazin. Iar pentru cei care sunt mai comozi si preferă să își faca achizițiile din spatele unui monitor, există siteul bikershop.ro.

 

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account