Am un lanț. Cum procedez?

Cea mai populară soluție de transmisie finală pentru motociclete este cea cu lanț. Are multe avantaje: este durabilă, compactă, se poate demonta și monta la loc relativ ușor și nu costă mult. Dar trebuie întreținută adecvat ca să o folosim „de toți banii” și ca să nu devină o problemă de siguranță (în cazul în care lanțul neîntreținut se rupe).

Rădăcinile transmisiei cu lanț se găsesc hăăăt departe în trecut, anume în secolul al treilea înainte erei noastre, când un fel de lanț era folosit la realizarea unei baliste (o mașinărie care trăgea cu săgeți grele), conform schemei realizate de Filo din Bizanț. Evident, lanțul a evoluat mult de atunci și a devenit elementul principal al transmisiei finale pentru majoritatea motocicletelor (plus unele quad-uri, ATV-uri, scutere și chiar automobile mai vechi).

De ce se folosește transmisia cu lanț în locul uneia cu arbore cardanic, să zicem? Pentru că e mai ieftină, mai ușoară, ocupă mai puțin spațiu, e mai ușor de schimbat și are o inerție redusă. În plus, e foarte ușor de schimbat raportul transmisiei finale (prin varierea numărului de dinți ai pinionului conducător și ai celui condus). Dezavantajele lanțului față de arbore sunt că necesită verificare, ungere și reglare periodică, fiind expus prafului și elementelor, se murdărește și poate murdări și lucrurile din jur. Este și mai puțin durabil.

De ce nu se folosește mai mult transmisia prin curea dințată? Pentru că nu poate transmite eficient și durabil puteri mari, este destul de complicată schimbarea raportului final al transmisiei și e mai greu de montat/demontat (nu se poate „lipi” cum se face cu lanțul care are za de legătură pentru montaj). Față de curea, lanțul implică mai multe verificări, lubrifiere și eventuală murdărire.

Dacă ești motociclist și citești acest articol, probabil ai (sau măcar ai avut sau vei avea la un moment dat) o motocicletă cu transmisie finală cu lanț. Câtă atenție trebuie să-i acorzi lanțului și ce trebuie să-i faci? Păi, nu e foarte complicat.

Lanțul are o mulțime de zale care se potrivesc în dinții pinioanelor și transmit puterea motorului la roata motocicletei. În timp, acesta se alungește ușor (din cauza forțelor care acționează constant asupra lui) și trebuie reglat astfel încât tensiunea în el să fie cea recomandată de producător. Asta se măsoară de obicei prin măsurarea deformării maxime a părții inferioare a lanțului, undeva la jumătatea distanței dintre pinioane (distanța asta trebuie să fie, în general, între 2,5 și 4 cm, dar cel mai bine verifici indicațiile pentru motocicleta ta). Reglarea corectă a lanțului ar trebui verificată, ideal, la fiecare 1.000 km parcurși.

Cât de mult trebuie să se deformeze pe verticală partea inferioară a lanțului tău? Îți spune producătorul. E important să-ți reglezi lanțul astfel încât acesta să fie întins exact cât trebuie.

De ce nu ținem lanțul foarte întins, în stilul „țambal” (cum i-am văzut, cu oroare, pe unii rideri că procedează)? Pentru că lanțul trebuie să permită oscilația basculei pe toată cursa suspensiei spate. Dacă întindem lanțul prea mult, el limitează cât de mult poate oscila roata spate, devenind un opritor pentru suspensie. După mai multe astfel de șocuri, lanțul se poate rupe foarte ușor.

De ce nu lăsăm lanțul să se alungească în voia sorții și să facă o ditai „burta”? Pentru că lanțul foarte lăsat sare foarte ușor de pe pinioane și îți taie puterea transmisă la roată (poate chiar în mijlocul unei depășiri delicate, de exemplu).

Apoi, lanțul trebuie curățat periodic. Lubrifiantul de pe lanț tinde să adune praful și impuritățile și să creeze o pastă groasă și abrazivă care nu mai are cine știe ce proprietăți de ungere. Când observăm că lanțul a acumulat prea multe impurități, scoatem un Motul C1 Chain Clean (un agent degresant puternic, fără clor), spre exemplu, pulverizăm generos lanțul pe toată lungimea lui, îl lăsăm să acționeze puțin și folosim o periuță pentru a-l curăța temeinic. Există perii speciale pentru asta, dar poți folosi și o periuță de dinți. Evident, va trebui să nu te mai speli pe dinți cu ea ulterior. Atenție: nu folosi perii de sârmă! După ce ai terminat de curățat lanțul, lasă-l să se usuce înainte să-l ungi. Poți, eventual, să bagi motocicleta în viteză pe cricul central și să lași motorul să învârtă roata puțin, ca să arunce mai bine de pe lanț soluția de curățare pentru ca lubrifiantul să prindă mai bine ulterior. Ideal ar fi să pui o bucată de carton sub motocicletă, ca să nu agresezi mediul înconjurător mai mult decât e nevoie.

Și ajungem astfel la cea mai frecventă operațiune de întreținere a lanțului – ungerea. Rolul ei este să mărească durata de viață a lanțului și a pinioanelor, să-l facă să ruleze mai silențios și să minimizeze pierderile de putere la nivelul lanțului. Ungerea ar trebui făcută, în principiu, cam la fiecare 500 km sau după fiecare drum făcut pe ploaie. Cum se procedează? Simplu: scoți un Motul Chain Lube și pulverizezi pe lanț, în partea lui interioară, în timp ce roata se învârtește ușor (fie cu motorul în treapta I, pe cricul central, fie învârtită manual) și deplasează lanțul pentru o ungere uniformă. Unge-l din plin, dar nu exagera, pentru că surplusul de lubrifiant va fi inevitabil aruncat pe jantă, roată, basculă și ce mai e prin preajmă (eventual pe pantalonii și cizmele tale). Ai grijă să nu dai lubrifiant pe discul de frână spate (din motive evidente). Ideal ar fi să nu pleci cu motocicleta timp de 10-15 minute după ce ai uns lanțul, ca să îi dai puțin timp lubrifiantului să adere la lanț și să nu fie aruncat de forța centrifugă. Marele avantaj al unei soluții de uns lanțul performante cum este Motul Chain Lube este că lubrifiază foarte bine lanțul, dar se și lipește de el, pentru a acționa timp îndelungat fără a fi aruncată.

O altă soluție pentru ungere poate fi Motul Chain Paste – o pastă care aderă foarte bine la lanț, astfel încât nu este aruncată nici măcar la viteze foarte mari. Asigură o rezistență redusă la rulare (deci se transmite ceva mai multă putere la roată), reduce frecarea și face ca lanțul să reziste mai bine la apă și sare, protejând împotriva ruginii. Se aplică în strat subțire și uniform cu pensula integrată din tub. Un tub de 150 ml (care poate fi depozitat foarte ușor sub șa) asigură aproximativ 10 aplicări.

De ce e important să faci toate astea? Pentru că lanțul neîntreținut corect poate să-și înjumătățească durata de viață, deci va trebui să umbli la portofel pentru un kit de lanț (150-200 de euro) mai frecvent decât ai vrea. Și, mai ales, pentru că un lanț neglijat (nelubrifiat, nereglat, neschimbat la timp) se poate rupe când ți-e lumea mai dragă. Și asta înseamnă, în cel mai bun caz, că rămâi cu motocicleta în drum cine știe pe unde. Într-un caz ceva mai rău, că lanțul se transformă în bici și îți avariază diverse pe la motocicletă, posibil și carterul motor. Dacă ai ghinion, biciul format din lanț te și „mângâie” pe picior sau pe spate, cu consecințe foarte dureroase.

Dacă te uiți la motocicleta ta și te întrebi ce produse de lubrifiere și îngrijire i s-ar potrivi, nu te mai întreba: intră pe motorul de căutare Motul și vei afla ce produse din gama producătorului francez sunt ideale pentru modelul tău.

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account