Tera, motocicleta adventure – touring cu șasiu Tesi anunțată de Bimota de mai bine de un an, a fost prezentată la EICMA.
Dar aceasta Tera a venit pe lume mai degrabă ca un crossover. Iar asta pică la fix, într-un moment în care iată, acest segment este în plină creștere.
Cât va costa și cine o va cumpăra contează prea puțin, pentru că, așa după anunțam, Bimota nu mai este o întreprindere excentrică, de sine stătătoare, în care fiecare sezon de rapoarte financiare scos la capăt e o aventură sălbatică ci, a intrat sub un liniștitor management Kawasaki.
Ceea ce înseamnă că dacă vreun magnat financiar, youtuber faimos sau alte cele își dorește o motocicletă așa cum nu (prea) mai e alta și întreabă în jur dacă se poate, cei de la Kawasaki îi vor spune că da, sigur că se poate și vor arăta spre curtea Bimota. Restul e statistică…
Ce vreau să spun este că oamenii muncii care își doresc un crossover, așadar o motocicletă cât se poate de serioasă și care nu costă tocmai puțin (cam 15.000 euro de euro) au acum o sumedenie de modele din care să aleagă: proaspăt lansatul GSX-S1000GX, Kawasaki Versys 1000, Yamaha Tracer 9GT+.
Dacă suntem generoși și mărim bugetul intrăm în teritoriul lui S1000XR sau Ducati Multistrada V4 și, desigur, dacă ne dorim racheta supremă, ajungem la noul M 1000 XR, cu care, putem „zbura” până pe Insula Man. Iar aici atacăm faimosul Mountain Course mai ceva ca Guy Martin.
Am bătut puțin câmpii, însă am făcut-o cu un scop precis. Cum ar fi dacă nimic, dar nimic din ce am scris mai sus nu ne satisface pe deplin și ne dorim ceva chiar și mai special? Se poate? Sigur că se poate, intră în scenă Bimota Tera.
Propulsorul supralimentat de pe Kawasaki H2 furnizează un prea-cinstit pachet de 200 de cai, e drept, nu mai mult decât modelele „hyper-crossover” (dacă putem spune așa) de la BMW și Ducati, dar puterea acestea este împachetată în șasiul Tesi, creația inginerului Pierluig Marconi. Pe scurt, acesta separă forțele din suspensie de cele din sistemul de direcție, utilizând o basculă în loc de furcă și o direcție cu o articulație sferică. Ceea ce face ca din start, o Bimota Tesi să vină de exemplu cu un un ampatament mai scurt decât noul Ducati Multistrada V4RS.
Iar surprizele nu se opresc aici. Dacă până în prezent, șasiul Tesi putea fi folosit doar la motociclete tip naked sau sport, raza de bracaj fiind limitată de punctele de pivotare încorporate în butucul față, acest neajuns a fost (cumva) depășit. Dată-i fiind destinația, Bimota Tera are o rază de bracaj de 35 de grade, cu 16 mai mult decât în cazul lui Tesi H2.

Observați vă rog cât de frumos sunt căptușite la interior aceste valize, i-aș spune pe un ton afectat clientului, dacă aș fi om de vânzări la Bimota.
De altfel, la EICMA, Bimota a expus două motociclete Tera, cea roșie fiind încălțată cu pneuri sport-touring, iar cea kaki cu valize aluminiu în stil adventure. În cazul său, cauciucurile, se poate observa, au un profil mai accentuat. Totuși ambele au roți pe 17 inch, ceea ce nu ne lasă să ne facem iluzii de prea mult off-road.
Trecând la suspensiile care elimină din start transferurile de masă din timpul frânării și accelerării, acestea oferă o cursă de 114 mm pe față și 135 mm pe spate, cele două bascule lucrând cu amortizoare Öhlins TTX 36, complet reglabile. Dar pe principiul „se poate și mai mult”, există și un sistem de suspensii semi-active de la Marzocchi special dezvoltat pentru această motocicletă, care oferă o cursă de 145 mm pentru față și 165 mm pentru spate.
Ceea ce în cazul unei motociclete obișnuite este descris drept cadru, este în cazul lui Bimota Tera o structură care a fost mereu rafinată și care contină să fascineze. Practic, două plăci din aluminiu frezat susțin cele două bascule având atașată și o structură tip trellis care încoporează ceea ce, în mod clasic ar fi descris drept lagărul furcii. Centrul șasiului este chiar motorul, care acționează ca membru stresat și, grație acestei arhitecturi, cele două bascule se pot pre-poziționa electronic astfel încât să modifice garda la sol pe o plajă de 30 de mm. Acesta este practic sistemul Tesi Height Adjustment.
Așasar, cu un propulsor supralimentat de 200 de cai putere și un astfel de șasiu, te poți aștepta ca și restul componentelor să fie la același nivel. Ceea ce se și întâmplă. La capitolul frânare regăsim pe două discuri de 330 mm și etriere radiale Brembo cu patru pistonașe, iar pe spate un disc de 220 mm și etrier cu două pistonașe. Este prezent și sistemul KIBS ABS dezvoltat de Kawasaki, primul de altfel care leagă ECU-ul ABS de ECU-ul propulsorului pentru a oferi pilotului o senzație cât mai naturală. Desigur, există întreaga panoplie electronică de la Kawasaki și un ecran full-color TFT, dar acestea sunt detalii pe care nici nu merită să mai insistăm.
Masa motocicletei nu se regăsește în fișa tehnică, dar circulă vorba că aceasta nu ar depăși 200 de kilograme. Dar, mai importantă este distribuția ei, iar aici Bimota spune că ar fi găsit „procentul de aur” pentru o motocicletă cross-over și anume 52,5% care se regăsesc pe față. Așadar, cam aceasta este Bimota Tera, o motocicletă de colecție, al cărei preț s-ar învărti în jurul a 70.000 de euro, dacă ne orientăm după cei 64.000 ceruți actualmente pentru H2. Dacă aceasta nu este o problemă, restul se rezolvă precis cu un mail la Bimota.