Istoria mărcii Dainese se identifică în mare parte cu povestea unui singur om: Lino Dainese.
Deși acum, la 74 de ani, antreprenorul italian, mai deține doar o mică parte din acțiunile companiei, fără munca sa asiduă, peisajul siguranței pe două roti și nu doar, ar fi arătat cu siguranță diferit.
Putem chiar să spunem, fără a exagera, că Lino Dainese este pentru Dainese, ceea ce Steve Jobs a fost pentru Apple. Protecția pentru spate, costumul cu airbag, sliderele și chiar jachetele moto din piele și din textile le datorăm genialului italian. Cum a fost însă posibil?
Tânărul Lino a fost atras de efervescența Londrei, la sfârșitul anilor ’60. Erau anii culturilor “mod” și „rockers”, scuterele Vespa și Lambretta invadaseră acest oraș, dar și anii vieții trăite după dictonul “ton up”. Englezii își modificau frenetic motocicletele de mare capacitate, pentru a putea atinge 100 de mile pe oră. Tot pe atunci, riderii începuseră să poarte pantaloni din piele, însă posibilitățile de alegere erau extrem de limitate, existând doar câteva companii micuțe, care ofereau puține articole.

Iată primele schițe ale logo-ului Dainese, creat în jurul ideei de „demon al vitezei”. Un simbol al dinamismului si rebeliunii!
Începuturile…
Așa că, întors în Italia, în 1972, având un capital de 2.000 de lire sterline, Lino Dainese înființează propria companie. Își propune să ofere nu doar o gamă diverisificată de culori ci și cât mai multă protecție, cu niște pantaloni croiți după propriile idei. Prin urmare, Dainese a fost înființată în Vicenza, iar primul produs oferit spre vânzare a fost o pereche de pantaloni de motocross.

O pereche de pantaloni de motocross: primul produs Dainese!
Retrospectiv, într-un rar interviu acordat jurnaliștilor de la Motorcyclenews, Lino Dainese spune că s-a bucurat de succes încă de la bun început, grației culorilor vii pe care le folosea dar și a calității echipamentelor oferite spre vânzare. Iar astea înseamnă că nu s-a zgârcit să angajeze în compania sa cei mai buni specialiști pe care i-a putut găsi în acea perioadă în Italia.
Performanța, ergonomia și o atenție constantă acordată dezvoltării de produse inovative sunt restul ingredientelor pentru succesul Dainese. Lino a știut să se orienteze de la bun început către lumea curselor, expertiza câștigată aici fiind apoi direcționată către produsele de largă circulație. Iar la curse, situația nu era deloc roz. Piloții de la începutul anilor ’70 aveau corpul plin de arsuri și cde icatrici. Pe de o parte ei aveau nevoie de costume care să fie ușoare și elastice, dar pe de alta, corpul necesita protecție. Iar aceasta era o problemă pe care nimeni nu a știut să o rezolve până la Dainese.
În 1974, italienii au introdus noi tehnici de croială și de tăiere a pielii de vacă, în combinație cu inserții elastice. Acesteau permiteau piloților să se miște în mod liber pe motocicletă. Dieter Braun a fost primul pilot îmbrăcat de Dainese în motomondialul de viteză, urmat rapid de sportivi importanți ai epocii, precum Roberto Gallina, Marco Lucchinelli sau Harold Bartol. Totuși, primul nume sonor care a ales Dainese a fost Giacomo Agostini, pentru care Lino Dainese a creat un costum ce avea o piele mai groasă, cu o căptușeală mai consistentă, compensate însă de o croială foarte comodă.
A urmat apoi Barry Sheene, pentru care Dainese a creat prima protecție de spate din istoria motociclismului. Se întâmpla în 1979, la doar șapte ani de la crearea companiei și la mai puțin de un deceniu de când Lino Dainese călătorise la Londra, alături de o gașcă de prieteni, pe scuterele lor Vespa.
Anii ’80: o lume în schimbare
Dar, putem spune că Lino Dainese de abia își făcuse încălzirea. Pentru că stilul de pilotaj se schimba, piloții înclinându-se din ce în mai mult pe viraje și improvizând diverse soluții pentru a-și proteja genunchii, vizionarul italian le oferă sliderele. Se întâmpla în 1981, iar primele exemplare au fost poreclite „porcușori spinoși”, întrucât erau formate dintr-o rețea de mici cilindri inserați pe o bază comună.
Pilotul care își făcea apariția pe circuit astfel echipat? Nimeni altul decât Kenny Roberts! Dar, un an mai târziu, sliderele începeau să capete ușor, ușor forma actuală. A patra generație de slidere, lansată în 1992 poate fi considerată integrată în peisajul actual al echipamentelor moto.
Totodată, la începutul ’80, costumul sau mai bine zis combinezonul piloților de motociclism viteză ajunsese deja să reprezinte un concept bine integrat și nu doar o simpă piesă vestimentară. În primul rând, Dainese a renunțat să mai ia ca și referință postura pilotului așa cum stă el în picioare, lucrând după forma pe care o adoptă corpul poziționat în șa.
Totodată, costumul a ajuns să integreze protecția pentru spate și protecții pentru zonele cele mai expuse accidentărilor. Și, cel mai important, toate acestea fără ca riderii să simtă că poartă o armură „medievală”, care să le reducă din capacitatea de control a motocicletei!Deja compania avea suficiente date pentru a știi care sunt zonele care, oricât de dură ar fi o căzătură, nu sunt afectate. Așa sunt de exemplu părție posterioare ale antebrațelor, pentru care era folosit un material elastic.
În 1988 a apărut și cocoașa aerodinamică, Dainese ajungând practic la forma combinezonului moto actual. Și, atunci când tehnologia a permis, peste niște ani, într-o nouă demonstrație de geniu ingineresc, această cocoașă a fost utilizată pentru a integra electronica sistemului airbag.
Cum unul dintre principiile de bază ale filosofiei lui Lino Dainese a fost de a folosi expertiza câștigată la curse pentru a produce echipamente pe care să le poată oferi tuturor motocicliștilor, în 1983, protecția pentru spate devine disponibilă pentru publicul larg.

Pentru a-i proteja pe oameni, Lino Dainese s-a inspirat din natură…
Doi ani mai târziu, Lino Dainese începe să colaboreze cu doctorul Claudio Costa și a sa faimoasă Clinică Mobilă, o adevărată instituție, care a salvat viețile a mii de piloți din motomondialul de viteză. Aceasta devine o neprețuită sursă de date pentru companie care continua să uimească în deceniile următoare prin inovațiile și descoperirile făcute în domeniul siguranței moto.
Anii ’90: implicare totată în protecția sportivilor!
Astfel, în 1991 apar primele slidere din metal pentru cizmele moto și se poate afirma că din 1994, italienii oferă protecție motocicliștilor din cap până în tălpi, întrucât în acest an Dainese își completează gama de produse cu o cască din ergon, o inovativă fibră compozită. Cât despre materiale noi, trebuie spus că în 1995, Max Biaggi câștiga al doilea său titlu mondial la 250 cmc, purtând un prototip de mănuși ce foloseau aramidă și carbon pentru a proteja palma și zona încheieturilor metacarpiene. Câți dintre noi nu poarta astăzi în mod uzual astfel de mănuși?
Întrucât pasiunea lui Lino Dainese era să descopere modalități de a proteja cât mai mulți sportivi, anii ’90 au însemnat și dezvoltarea de produse pentru ski, snowboarding și mountain-biking.
Un vis devenit realitate: airbag-ul pentru motocicliști!
Trecerea în noul mileniu a fost marcată așa cum se cuvine, prin crearea sistemului de airbag pentru motocicliști D-Air ®. Tot în primii ani ai noului mileniu, protecția pentru spate ajunge la a patra generație, dotată cu un revoluționar sistem de ventilație, iar cizmele Dainese primesc un nou patent. Este vorba despre sistemul D-Axial, realizat din fibră de carbon, care limitează mișarea de răsucire a gleznei.
Un moment cheie din istoria „modernă” a mărcii este achiziționarea brandului AGV în 2007, tot acest an marcând și prima deschidere (salvatoare, desigur) a airbagului D-Air ®, cu ocazia Marelui Premiu al Valenciei. În 2009, Dainese și protejatul companiei, la figurat cât și la propriu, prețiosul Valentino Rossi, sărbătoresc un nou titlu de campion mondial pentru „Il Dottore”. Desigur, legendarul italian nu concepea să poarte altceva decât Dainese și AGV.
Tot 2009 înseamnă un nou limbaj graphic pentru Dainse, care nu și-a pierdut din actualitate nici azi. Acesta este combinezonul Dainese Tattoo Suit, care poartă simboluri grafice ale vechilor războinici. În 2011, primele costume D-Air ® devin disponibile publicului, și nu doar celor care merg să piloteze pe circuit ci și motocicliștilor stradali, prin versiunea D-Air ® Street.
Acesta devine o platformă deschisă, pentru ca toți motocicliștii să poată benificia de protecția pe care o oferă! Ce putea să urmeze? Ei bine, spațiul cosmic, întrucât compania Dainese a fost selectată de NASA pentru a produce echipament de protecție destinat astronauților!
Dezvoltare exponențială
În 2015, Lino Dainese se retrage din funcția de președinte al companiei, după 42 de ani de muncă. Evenimentul nu trece neobservat, italianul primind premiul „Professor Ferdinand Porsche”, din partea Universității Tehnice Viena, dar și prestigiosul premiul „Leonardo da Vinci”, direct din mâinile președinteui Italiei!
Desigur, viața merge mai departe pentru companie, cu Lino ca și acționar minoritar, după ce Investcorp, e entitate financiară specializată în investiții a devenit proprietar al Dainese. Putem spune că au făcut o afacere foarte bună! Investcorp a cumpărat Dainese pentru 130 de milioane de euro, pentru ca, în luna martie a acestui an să o vândă unei alte entități specializate în investiții, Grupul Carlyle. Tranzacția a fost una de 630 de milioane de euro, inclusiv datorii. Numărul de angajați al Dainese a crescut de la puțin peste 600, în momentul vânzării către Investcopr, la peste 1.000, în prezent.
Iată așadar cum visurile, energia și pasiunea unui singur om creează un munte de valoare!
Mulțumim Dual Motors, importator oficial Dainese în România, pentru sprijinul acordat în realizarea acestui articol!