În 2021, Suzuki lansa a treia generație a Hayabusa. Un an mai târziu, TTS Performance lansa a patra generație SuperBusa… Dar, stai, ce este SuperBusa?
După cum britanicilor de la TTS Performance le place să se laude, SuperBusa este o Hayabusa construită așa cum ar fi trebuit să fie construită.
Și după cum bine știi, există acea categorie de motocicliști care mereu spun, ok, dar ar fi trebuit ca noua versiune să fie așa și pe dincolo, nu respectă conceptul original, cel mai bun exemplu ar fi cel al noii Honda Hornet. Sau, farul „ciclopic” al Yamaha MT-09… Cine știe, poate chiar tu ești unul dintre acei motocicliști, niciodată mulțumiți cu ceea ce oferă „fabrica”.

Toată lumea care s-a dat cu SuperBusa spune că este mult mai „manierată” decât Kawasaki H2.
Iar eroul acestei categorii de motocicliști este jurnalistul și designerul Karl Lee, care a devenit faimos pe Internet desenând propriile versiuni ale unor motociclete celebre. Te trimit la acest link pentru a cum ar arăta un ipotetic MT-10 Fazer. Conceptul a fost bine primit și de cititorii români, lucru vizibil din numărul de like-uri.
De această dată, Karl Lee nu s-a mai „dat mare” cu programele de grafică, căci viziunea sa chiar a fost pusă în practică de către TTS Performance. Dar, această SuperBusa are mai mult decât wingleturile acelea mișto, care din păcate nu se vând separat. Trebuie să cumperi întreg „pachetul”, pe care îl analizăm mai departe.
Specialiști în Hayabusa, pe care, lăsând gluma la o parte, cei de la TTS Performance o consideră o motocicletă cât se poate de respectabilă, britanicii au adăugat câteva componente. Desigur, „adăugirile” s-au făcut coerent, după un concept clar, pentru că altfel nu s-ar fi ajuns la a patra generație de astfel de drăcovenii.
TTS Performance nici nu s-a uitat la turbochargere și a instalat direct un supercharger Rotrex C30-94 centrifugal, cu rotație în sens invers acelor de ceasornic, care crește dintr-un foc puterea cvadricilindrului de la 180 de cai la 380 de cai. Aici, pentru a nu se înțelege cumva că cineva faca mișto de Hayabusa, se remarcă soliditatea blocului original care face față la asemenea putere, chit că părțile-i interne au fost întărite, pistoane, biele, ambreiaj… Cuplul a ajuns la 267 Nm, deci trebuie să fii foarte atent la cum tragi de gaz…
Dar, mai avem „lucruri” de menționat: transmisie custom, intercooler, cameră de presiune din aluminiu, basculă cu un singur braț, furcă Ktech, roți Rotobox din carbon, discuri de frână de 330 mm de la Braketech, cilindri de frână Brembo RCS. Și, preacinstitul Karl Lee a putut să se joace cu toate astea, făcând o treabă strașnică la nivel de concept al carenajului, totul ducând spre un mic orgasm vizual, de la capacele supercharger-ului, la fantele de ventilare din carbon ale intercooler-ului.
Prețul distracției? 50.000 de lire sterline, SuperBusa fiind disponibila într-o serie limitată de 40 de exemplare. Fiecare este asamblat manual, la facilitățile de producție TTS Performance, aflate tocmai lângă Silverstone. Recent, unul dintre jurnaliștii MCN specializați în astfel de operațiuni, a dus SuperBusa la 348 de km/h, evident, pe o pistă de încercări, dar părerea unanimă este că această motocicletă rămâne suprinzător de utilizabilă, putând la o adică să te duci și la cafeneaua de la colț.
foto – TTS Performance, MCN