Erezie? După patruzeci de ani, Hesketh revine cu Heresy 450

Cel mai probabil, numele Hesketh îți este cunoscut din filmul Rush.

Alexander Fermor-Hesketh, al Treilea Baron Hestketh, este cel care a fondat, în 1972, Hesketh Racing. Avându-l ca pilot pe James Hunt, echipa a scris una dintre cele mai frumoase povești din Formula Unu și chiar din sportul cu motor. Hesketh Racing este și va rămâne probabil ultima echipă privată care a câștigat un Mare Premiu de Formula Unu.

Hesketh V1000. A fost o vreme când Triumph Motorcycles au dorit să cumpere licența pentru această motocicletă. Pur și simplu, la acea vreme nu și-au permis! De menționat că acesta este primul motor cu patru supape pe cilindru și doi arbori cu came produs în Marea Britanie.

În 1980, Lord Hesketh a fondat Hesketh Motorcycles, cu obiectivul foarte ambițios de a repune industria britanică de motociclete pe linia de plutire. Nu s-ar putea spune că obiectivul a fost atins. Deși modelul produs, Hesketh V1000 se dorea a fi un Vincent al acelor vremuri, masivul tourer a suferit de suficiente probleme pentru a nu se ridica la înălțimea așteptărilor. Una dintre ele era, cu titlu exemplificativ, supraîncălzirea cilindrului posterior, din cauza lipsei fluxului de aer.

Totuși, un anume Mick Broom, inginer și pilot de teste Hesketh, a continuat să lucreze la V1000, până când acesta a devenit un „gentleman’s tourer” cât se poate de onorabil, sau mai bine spus, fiabil. Și exclusivist, ținând contul că din anii`80 până în 2010, ritmul de producție era de 12 unități pe ani, iar domnul Broom întemeiase Broom Engineering. Trebuie să spunem că acest lucru s-a făcut în bună înțelegere cu Lordul Hesketh.

Hesketh V1000 Vampire

Povestea este destul de încălcită. În 1983, Lord Hesketh întemeiază o nouă companie, Hesleydon LTD, propunându-și să construiască o versiune carenată a lui V1000, botezată Vampire. Aceasta păstrează însă problemele lui V1000 și compania este dizolvată în 1984, după doar 40 de „vampiri” produși.

Revenind la varianta îngrijită de Broom Engineering, în 2010, această companie este cumpărată de antreprenorul britanic Paul Sleeman. Nu doar om de afaceri, ci și inginer și proiectant vizionar, el dezvoltă, după trei decenii de pauză, prima motocicletă Hesketh, și anume Hesketh 24, numită astfel după numărul de pe monpostul lui James Hunt.

Hesketh 24: o motocicletă extrem de rară!

Evident, doar 24 de exemplare s-au construit, în jurul unui trainic V-Twin de 1.917 cmc,  de 145 cai putere, răcit cu aer și produs de S&S. Culorile alese pentru Hesketh 24 sunt cele folosite de James Hunt pe monopostul Heskteth 308. Desigur, toate exemplarele s-au vândut rapid, am spune chiar la un preț deloc exorbitant, ținând cont importanța istorică a modelului, aproximativ 40.000 de euro. De această dată Hesketh a mers pe o rețetă care să nu mai ridice probleme de fiabilitate, alegându-se suspensii  Öhlins, frâne Beringer, roti din carbon BST, ba chiar până și pielea nappa a șeii este impermeabilă, iar asta după standardele din F1. Plus, există câte o placuță din aur de 18 karate cu numărul motocicletei și… zero electronică.

Ar mai fi apoi excentricul Hesketh Sonnet, café racer-ul de 2.100 cmc, cu care Hesketh dorea să repete această figură, prin 2017. Evident, motocicleta a făcut senzație – furcă K-Tech și amortizoare fără arcuri Bullit, la pachet cu roti din carbon, tot BST, din păcate, până acum s-a construit un singur exemplar.

Iată însă că Hesket revine la final de 2022 și o face cu o altă politică de prețuri. Nu degeabă noul model este botezat Heresy 450.  Sau poate mai important, pentru că propune o altă formulă tehnică. De această dată, britanicii propun un monocilindru de 450 cmc, răcit cu aer și ulei, și bazat pe unitatea care propulsa Honda XR 400! Totodată, prețul este mai democratic, 14.000 de lire sterline. Desigur, motocicleta nu trebuie privită prin prisma performanțelor – se vorbește de 30-40 de cai putere, iar acestea nu trebuie raportate la preț.

Cu siguranță, se vor găsi suficiente „spirite complexe„, care prin Regatul Britanic să își dorească și să plătească pentru această motocicletă și poate nu atât de dragul exclusivității ci poate mai degrabă de cel al poveștii. Plus că, în ciuda performanțelor modeste, galonatul model este mai degrabă unul sportiv, cu un unghi al lagărului furcii de 24 de grade și o distanță de fugă de 59.7 mm.

Cadrul este de tip trellis dintr-un aliaj de crom molibden și se continuă cu o basculă prin două amortizoare KTech cu prindere direct. Despre basculă, după cum putea vedea din imagini putem spune că folosește „puterea triunghiului”. La capitolul frâne, merită menționat pe față un etrier monobloc radial, cu patru pistonașe, motocicleta fiind echipată cu o altă „erezie” pentru Hesketh, un sistem ABS!

Heresy 450 va putea fi văzut pe viu la EICMA, iar din martie, britanicii spun că vor da drumul la vânzări.Dacă te-am făcut curios, poți deja să le dai un mail la info@heskethmotorcycles.co.uk.

 

 

 

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account