Există opt tipuri de bikeri! În care te recunoști?

Vias, institutul belgian pentru siguranța traficului, a realizat un studiu pe un eșantion de 3.000 de motocicliști și motocicliste.

Obiectivul? Identificarea tipologiei motociclistului/motociclistei, pentru a se putea lua măsuri de crește a siguranței deplasării pe două roți. Rezultatele sunt interesante. Mai exact, opt tipuri de motocicliști au fost identificate. Le redăm mai jos, cu mențiunea că am ales să le ilustrăm exclusiv cu imagini din arhiva Motobikes. Așadar, îl vom vedea pe Marius Băcilă în fiecare din cele opt ipostaze. Desigur, alegerea modelului s-a făcut după posibilități și desigur, din perspectiva subiectivă a autorului acestor rânduri.

Optimizatorul de timp: cel/cea care folosește scuterul sau motocicleta pentru a scurta cât mai mult din timpul unei deplasări. 11,6% din cei 3.000 de subiecți în vârstă de peste 16 ani s-au încadrat în această categorie.

La ghidonul unui Honda PCX125. „Simplu și la obiect”, spune Marius, în chiar titlul acestui test!

La ghidonul unui Honda PCX125. „Simplu și la obiect”, spune Marius, în chiar titlul acestui test!

„Timp pentru mine”:  Simplu de înțeles! Familie, copii, job, mailuri, telefoane solicitări. Ce-ar fi să ies la o tură cu motorul, pentru a „scăpa” puțin de toate astea și a mă reconecta cu propria persoană? Nu trebuie să ne mire că 18,8% procente au fost încadrate de cercetători în această categorie.

”Mi-am luat niște timp pentru mine și am plecat să mă dau pe viraje cu acest BMW F900R!

”Mi-am luat niște timp pentru mine și am plecat să mă dau pe viraje cu acest BMW F900R!

„De la sine înțeles”: cu orice ocazie, pe orice vreme, oriunde, oricum. 9,5% din eșantionul de rideri procedează așa, iar eu aș adăuga că acest comportament corelează invers cu vechimea deținerii „utilajului” cu două roți. Unii rămân în această categorie toată viața, alții aderă la celelalte tipologii.

La categoria „maniaci”, care nu văd altceva în afară de mers pe motocicletă (serios, mai există altceva?), nu ai cum să nu inserezi o poză cu un wheelie, făcut de un profesionist, în condiții controlate, cu acest Triumph Trident 660!

Căutătorul/căutătoarea de vibe bun: doar dacă vremea e bună! Ies cu motorul pentru că cerul e senin, nu e nici prea cald, nici prea frig, iar astăzi vreau să las mașina în parcare/garaj. Cumva îmi vin în cap melodia lui Bob Marley, „Sun is shining”. Ce altceva ar mai fi de zis? 14.2%! Că grade Celsius precis sunt 21!

Pe dealurile însorite de lângă Crama Seciu, pe viraje, cu acest Harley-Davidson Fat Bob! Poza asta am nimerit-o sigur!

Pe dealurile însorite de lângă Crama Seciu, pe viraje, cu acest Harley-Davidson Fat Bob! Poza asta am nimerit-o sigur!

„I want it all”: literalmente, cercetătorii belgieni așa au denumit această categorie. Vreau ce mai bună motocicletă/cel mai bun scuter, în funcție de nevoiele mele. 18,2%. Sincer, prima motocicletă care îmi vine în minte este BMW R1250 GS. Sau, în cazul meu, jucăria perfectă și unanim descrisă drept scumpă: Husqvarna 701 Supermoto. Observ că e de explicat la acest paragraf. Mă uit în oglindă și, dacă am buget, studiez asiduu posibilitățile și îmi cumpăr motocicleta vârf de gamă: cel mai accesorizat Harley sau poate un Indian sau poate un Moto Guzzi sau poate un Triumph sau un Super Duke să fie pentru mers pe circuit. Desigur, alegerea mărcilor este pur subiectivă.

Această versiune bine echipată, Yamaha XTZ1200ZE, are suspensie reglabilă electronic, controlul tracțiunii reglabil în trei trepte și decuplabil, pilot automat și moduri de funcționare selectabile de la ghidon.

Această versiune bine echipată, Yamaha XTZ1200ZE, are suspensie reglabilă electronic, controlul tracțiunii reglabil în trei trepte și decuplabil, pilot automat și moduri de funcționare selectabile de la ghidon.

„Multimodalul”: oameni care nu se identifică neapărat drept „bikeri”, „rideri”, și care aleg motorul doar ca alternativă automobilului, atunci când vremea e frumoasă. Alte 11% din grupul de studiu.

O tipologie pe care tehnic ne-a fost mai greu să o ilustrăm. Ideea este că probabil Marius putea să ia acest Jeep să meargă să facă piață, dar pentru ca așa e vrut el, a a încălecat pe un Kawasaki KLX230!

O tipologie pe care tehnic ne-a fost mai greu să o ilustrăm. Ideea este că Marius putea să ia acest Jeep să meargă să facă piața la Obor, dar pentru ca așa e vrut el, a a încălecat pe un Kawasaki KLX230!

„Zi de Zi”: cu mențiunea că aici simt nevoia de niște explicații suplimentare de ce această categorie este diferită față de cea denumită ”de la sine înțeles”, trebuie spus că acești oameni se dau în fiecare zi, folosesc motorul pentru orice deplasare pe care o au de făcut, pe orice fel de vreme. Desigur, aici procentul este mai mic, de doar 7,5%. Poate doar că sunt ceva mai potoliți?

Această categorie de bikeri precis are puse deoparte accesorii precum păturica și supra-mănuși, pentru acele zile în care temperaturile coboară sub punctul de îngheț!

Această categorie de bikeri precis are puse deoparte accesorii precum păturica și supra-mănuși, pentru acele zile în care temperaturile coboară sub punctul de îngheț! Mie mi se face frig doar privind această imagine!

”Riderul de cursă lungă”: se dă de când știe, dar totuși nu ezită să călătorească cu mașina, atunci când nu sunt întrunite niște condiții minime de confort.

Să fim sinceri, în fiecare din noi se ascunde dorința de a deveni un bătrânel care a iasă la o tură cu un Goldwing!

Să fim sinceri, în fiecare din noi se ascunde dorința de a deveni un bătrânel care iasă la o tură cu un Goldwing! Sau nu?

Desigur, tipologia descrisă de Vias rămâne discutabilă, dar sunt intersante și concluziile belgienilor. În primul rând, numărul accidentărilor a scăzut cu 44% în ultimii ani, iar numărul deceselor cu 54%. Siguranța motocicliștilor s-a îmbunătățit în ultimul deceniu, iar abordarea fenomenului este una responsabilă. Motocicliștii nu aprobă comportamentele de risc și sunt conștienți de pericolele asociate deplasării pe două roți. Mersul pe o roată, derapajele, condusul în condiții de odihnă insuficientă sunt considerate periculoase, în schimb ce strecurarea prin trafic la viteze mici, modificarea motocicletelor sau condusul fără o jachetă fluorescentă sunt considerate mai puțin periculoase.

Totodată, motocicletele de cilindree mare par să își fi pierdut din atractivitate, intersul fiind crescut față de vehiculele sub 50 cmc, scuterele peste 50 cmc, dar și variantele lor electrice, atât timp cât există facilități în achiziționarea acestora. Cele mai frecvente deplasări pe două roți sunt turele de plăcere, sub 500 de kilometri, urmate de naveta de acasă la muncă. Totodată, riderii tind să evite condițiile nefavorabile, precum sezonul de iarnă, vremea urâtă sau noaptea.

 

 

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account