Honda a revenit în Raliul Dakar în 2013, cu o motocicletă bazată pe modelul enduro CRF450.
În 2015, CRF 450 Rally a primit câteva actualizări, păstrând sistemul de injecție de combustibil PGM-FI care s-a dovedit eficient chiar și în condițiile severe și variabile din această cursă. Au urmat actualizări după fiecare Dakar, inclusiv apariția logo-ului Monster, totul culminând cu victoriile lui Ricky Brabec în 2020 și Kevin Benavides în 2021.

Honda CRF 450 de uzină.
Totuși, nu a existat nici o versiune a motocicletei care să fie disponibilă pentru publicul „larg”, așa cum s-a întâmplat cu KTM 450 Rally. Mă rog nu atât de „larg”, dar măcar în câteva zeci de exemplare, pentru piloții privați cu planuri, ambiții și bugete mari. Sau pentru echipele interesate.
Honda Racing Corporation tocmai a remediat problema cu CRF450RX Rally, despre care se spune că va fi disponibilă în cincizeci de exemplare. Spre deosebire de modelul CRF Rally dezvoltat și asamblat în Italia de un concesionar Honda, varianta „oficială” are o cutie de viteze cu șase rapoarte, și mai multă putere. Aspecte la care Honda pierdea teren până acum comparativ cu KTM
Iată și celelalte detalii care descriu noua Honda CRF 450 Rally: turn de navigație, rezervoare externe integrate, șa rally, admisie și evacuare dezvoltate specific, care aduc mai multă putere, filtru de aer cu airbox ce dispune de curățare automată, printr-un sistem electric, pentru condițiile extreme, cadru și basculă întărite, suspensii bazate pe CRF dar configurate special pentru raid și, desigur, protecțiile tipice modelelor de rally raid.