Honda a prezentat noua generație de supersportive de 1.000 cmc la Intermot, la Koln. Noile CBR1000RR SP și CBR1000RR SP2 afișează diferențe enorme față de modelul precedent la nivel de tehnologie și performanțe.
Honda a fost constrânsă să schimbe complet „vechiul” Fireblade atât de noile norme de poluare Euro 4, cât și de necesitatea unui model de bază cât mai modern și performant, care să se încadreze în noile regulamente de competiție ale clasei Superbike, acolo unde Fireblade este un port-stindard pentru producătorul nipon.
Noul model este propus de la început în două variante: CBR1000RR Fireblade SP standard și versiunea CBR1000RR Fireblade SP2, cu dotări tehnice în plus, servind și rolul de „homologation special” pentru activitatea competițională. În 2017, modelul Fireblade împlinește 25 de ani de existență.
Noua Fireblade adoptă diferite soluții tehnice apărute pentru prima dată pe RC213V-S. La o primă vedere, sar în ochi diferențele notabile în materie de putere maximă (+11 CP) și de greutate (-15 kg), dar și adoptarea rafinatelor suspensii semiactive Ohlins, a pachetului electronic cât se poate de actual și a unui look rafinat și agresiv, destul de diferit de cel al generației precedente.
Puterea maximă a motorului este acum 192 CP la 13.000 rpm, cu un cuplu maxim de 116 Nm la 11.000 rpm. Clapetele de acccelerație sunt comandate acum printr-un sistem ride-by-wire, denumit de Honda Throttle-By-Wire (TBW). Raportul de comprimare a crescut de la 12,3 la 13:1 printr-o schimbare a formei pistoanelor, a arborelui cotit și a sistemului de distribuție. Ambreiajul antihopping a fost complet regândit, iar toba din titan este cu 2,8 kg mai ușoară decât a modelului precedent.
Motocicleta este acum cu 15 kg mai ușoară decât predecesoarea, afișând doar 195 kg la plin. Cotele ciclisticii au rămas neschimbate (23 grade și 30 de minute unghiul lagărului furcii, 96 mm distanța de fugă), dar s-a schimbat complet rigiditatea cadrului, care este acum mai apt de a prelua forțele care apar în pilotajul sportiv.
Rezervorul de 16 litri este realizat din titan și este cu 1,3 kg mai ușor decât al versiunii precedente. Etrierele Brembo sunt radiale monobloc, iar jantele sunt acum cu cinci spițe în loc de șase și cântăresc cu 100 g mai puțin fiecare.
Sistemul Throttle-By-Wire este derivat direct din cel de pe RC213V-S și cei de la Honda declară că au lucrat foarte mult la obținerea unei senzații cât mai naturale a pilotului la răsucirea manșonului.
Electronica este acum cât se poate de actuală: există cinci moduri de pilotaj în Riding Mode Select System (RMSS), cu 5 moduri de dezvoltare a puterii, între care trei sunt predefinite și două sunt configurabile de către utilizator. Există și o platformă inerțială pe care se bazează controlul tracțiunii reglabil pe nouă niveluri și un sistem anti-wheelie Honda Selectable Torque Control (HSTC), derivat și acesta din cel de pe RC213V-S.
Sistemul SEB (Selectable Engine Brake) reglează frâna de motor pe trei niveluri, iar quickshifter-ul este disponibil în dotarea de serie și funcționează atât la schimbarea în treaptă superioară, cât și inferioară și poate fi reglat pe trei hărți diferite.
Pe noua Fireblade SP debutează suspensia semiactivă Ohlins S-EC, acestea luând forma unei furci NIX30 cu jambe de 43 mm și a unui amortizor spate TTX36, gestionate de o unitate electronică SCU (Suspension Control Unit), care reglează în timp real suspensiile în baza informațiilor primite de la platforma inerțială și de la sistemul de gestiune al motorului. Se poate alege între trei moduri semiactive de pilotaj pentru suspensii: Fast, Enjoy și Safety.
Desigur, există și sistemul ABS, care lucrează cu platforma inerțială pentru a funcționa atât cu motocicleta dreaptă, cât și cu ea înclinată.
Toate reglajele și afișajele sunt vizibile pe bordul cu display TFT cu trei moduri de vizualizare (Street, Circuit și Mechanic, care arată activitatea diferitelor sisteme).
Varianta SP2 este ușor modificată pentru a obține un model realizat special pentru omologarea versiunii folosite în Mondialul de Superbike. Versiunea se poate recunoaște de la exterior printr-un albastru mai intens al carenei și prin jantele ușoare Marchesini cu șapte spițe.
Motocicleta este pregătită pentru a primi direct kiturile racing HRC (două la număr, diferind între ele ca nivel de performanțe). SP2 are și supape mai mari, cu un alt unghi între ele, și un sistem de răcire îmbunătățit. Pistoanele sunt diferite, având un bolț mai ușor și mai scurt. Reglajele de bază ale pachetului electronic diferă și ele.