Tardigradele sunt niște animale nevertbrate nu mai lungi de un 1 mm, capabile să supraviețuiască un deceniu fără apă, pe care le găsim de pe crestele munților Himalaya până la 4.000 de metri în adâncimile planetei.
Iar Hookie Tardigrade este primul concept de “motocicletă lunară”. Geneza sa este una complexă, în spiritul misiunilor spațiale, care adună energii creatoare din toată lumea. Andrew Fabishevskiy este un designer industrial din Rusia, care a venit cu ideea, suedezii de la CAKE au furnizat un tren de rulare complet electric, construcția efectivă s-a făcut în Germania, în Dresda, exact în nouă luni, întregul proces fiind opera celor de la Hoookie, o companie germană de design moto avandgardist. Despre care merită menționat că a început să funcționeze într-un garaj, lucrând pe proiecte custom.
Cadrul, bascula și furca motocicletei sunt construite din aluminiu tăiat prin raze laser. Propulsorul electric este așezat în „pântecele”cadrului și e protejat de particulele de praf lunar dar și de radiații, printr-o husă din kevlar aluminizat. Cadrul este integrat într-un exoschelet din tuburi de oțel, cele două componente fiind conectate prin doar șapte puncte de prindere. Aceasta înseamnă că accesul la sistemele vitale ale motocicletei, în cazul unei urgențe… lunare este facil. Roțile au un diametru 24 de inch și o lățime de 7 inch, spițele fiind dispuse în formă de stea, având o suprafață de rulare tip butoi, mărginită de câte două jante din aluminiu, un design extrem de rezistent. Cauciucurile sunt din… dupont kevlar, desigur fără a avea aer înăuntru. Hookie lucrează și la un concept de suspensie radială, testând până în prezent 10 tipuri de fibră de carbon.
Motocicleta cântărește 134 de kilograme și poate fi demontată foarte ușor, partea din față putându-se detașa în doar două minute. Nu am putea spune că impresionează la capitolul viteză de deplasare, 15 km/h, dar pentru explorări lunare este ok. Autonomia este una generoasă în schimb, peste 100 de kilometri. Impresionant este și modul de control al lui Tardigrade, pilotul având la îndemână o aplicație, care controlează direcția electronică, intermediată tot de un motor electric.
Hookie Tardigrade va fi expusă în curând la Petersen Musem în Los Angeles. Cât despre clipul de mai jos, suntem de părere că oamenii de la Hookie s-au distrat serios atunci când l-au filmat: