Vulcan este un municipiu în județul Hunedoara.
Tot Vulcan este numele ales la începutul anilor ’80, de către cei de la Kawasaki pentru motocicletele lor cruiser. Asta face ca atunci când un rider cu o motocicletă Vulcan ajunge în municipiul Vulcan să iasă niște poze de toată frumusețea. Care, evident, includ panoul de intrare în localitate.
Kawasaki Vulcan 1700 Voyager și Vaquero sunt două motociclete care reprezintă o raritate pentru România și de aceea merită să le studiem mai în detaliu.
Ele reprezintă tot ce are mai bun gama Vulcan 1700, lansată în 2009. La momentul respectiv, aceasta era formată din modelele Classic, o variantă dezbrăcată de orice carene, genți sau parbriz, Classic LT, care punea pe ea o pereche de saddlebags din piele și un parbriz, Nomad, care primea saddlebags tip hard și Voyager care e pe cât de carenat poate fi un cruiser, o premieră pentru Kawasaki la vremea respectivă.
Toate cele patru motociclete împart șasiul și un V-Twin cu cilindri plasați la 52 de grade, răcit cu lichid, cu o capacitate de 1700 cmc, un propulsor complet nou la vremea respectivă. Accelerația se face ride by wire, iar Kawasaki, știind prea bine că se află pe un teritoriu Harley-Davidson, a ales să le doteze cu cât mai multă tehnologie, în ciuda aspectului clasic.

Două discuri de 300 mm cu etrieri cu două pistonașe se găsesc pe roata față și un disc tot de 300 mm (!) pe cea spate. Cu sau fără ABS, cu sau fără K-ACT, e nevoie de dimensiuni generoase pentru aceste componente.
Așa este de exemplu sistemul K-ACT (Kawasaki Advanced Co-Active Braking Technology), disponbil ca opțiune, care leagă frâna față de frâna spate, ajutând riderul să frâneze în siguranță. Ținând cont de masa cu puțin peste 400 kilograme a lui Voyager, un astfel de sistem prinde foarte bine. Practic, pe lângă ceea ce face sistemul ABS, K-ACT activează unul dintre cei doi etrieri de pe roata față atunci când se apasă pedala de frână, prevenindu-se astfel blocarea roții spate. Printr-o pompă hidraulică și valve de control presiunea este distribuită pe roata unde este mai mare nevoie și se minimalizează înfuncarea furcii. Totodată, sistemul se dezactivează la vitezele tipice manevrelor de parcare.

La fel cum pentru caroserie, Kawasaki a luat ca inspirație liniile tip muscle car și bordul evocă mașinile anilor 60-70 ai secolului trecut. În plus, ai la dispoziție butoane pentru a controla tot ce vrei (și ce nu vrei) doar din degetele mari.
De notat că Voyager, ținând cont de faptul că autostrada va face parte din meniul său favorit, are cuplul și puterea maximă (nedeclarată la momentul lansării) la 2.750 rpm, adică cu 500 rpm mai sus față de colegii săi de gamă. Între timp, nu mai e un secret că puterea este de 82 de cai, dar clar, cuplul contează la o astfel de motocicletă, iar la 146 Nm este exclus ca cineva să nu fie mulțumit.
Trecem apoi la confort. Nu trebuie decât să arunci o privire mai atentă șeii, parbrizului și impozantelor carene, pentru a-ți da seama că acolo e vorba de un „cocon” din care te poți bucura în liniște și pace de un drum lung.

M-am gândit de două ori înainte să scriu asta, dar nu ai cum să nu te gândești la locomotive de demult, camioane americane sau mașini de pompieri din New York atunci când vezi imaginea asta. Sau, că tot se apropie Sărbătorile la un vehicul tocmai bun pentru Moș Crăciun, care va aprecia un overdrive pentru treapta șase de viteză.
Găsești un drum întins, setezi sistemul cruise control, pornești sistemul audio de 40 de watti și îi dai bice. Totodată, dacă îți place să iei cu tine diverse gadgeturi electronice, ai la dispoziție trei porturi de alimentare și dacă tot veni vorba de luat lucruri, ei bine, cu Voyager, nu vei dezamăgi acea soție, amantă sau prietenă care are obiceiul de a lua cu ea jumătate de șifonier. Cele două valize laterale cu încărcare verticală au fiecare o capacitate de 38 de litri, sunt impermeabile, iar top case-ul, cu deschidere pe lateral înghite alți 50 de litri.
Cam atât despre… vulcanicul Voyager. Motocicleta asta a prins atât de bine la public, încât, în 2011, Kawasaki a lansat și varianta Vaquero.

Atât Voyager cât și Vaquero au furci de 45 mm, cu o cursă de 140 mm, iar pe spate câte două amortizoare cu aer, cu o cursă de 80 mm, reglabile în patru trepte pentru revenire. Cauciucul față are o lățime de 130 mm, spatele de 170 mm. Ambele motociclete au primit laude unanime pentru felul în care se manevrează în toate situațiile. Un cruiser agil este în mod normal un oximoron, dar câtă vreme se păstrează limitele, mai ales Vaquero (379 de kilograme în varianta fără ABS) va surprinde prin manevrabilitate.
Un nume perfect ales pentru silueta excentrică, dar nu mai puțin captivantă a acestui bagger, gândit pentru cei care își doresc ceva și mai efervescent. Plus și mai mult vânt pe picioare și pe piept, întrucât carenajul lateral este mai puțin amplu, chit că privit din față, acest Vulcan 1700 rămâne la fel de impozant, cu farul său, de astă dată, ciclopic.

Cumva, fostul proprietar al lui Vaquero a decis că nu îi era suficientă instalația de sonorizare stock a motocicletei și s-a gândit să pluseze. Acum, văzând acest subwoofer, mereu m-am întrebat dacă te trăznește Dumnezeu în cazul în care asculți drum and bass la ghidonul unei astfel de motociclete…
Furca și motorul sunt negru mat, iar bordul diferă ușor cel de pe Voyager. Aceasta nu este însă tot, Vaquero având parte de o serie de subtile modificări pentru a căpăta o personalitate distinctă. Șaua este ușor împinsă către spate, panourile pentru picioare doar puțin ridicate, în ton cu imaginea de low rider evocată de motocicletă.

Nu trebuie să investești o avere într-un muscle car pentru a te bucura de priveliște unui astfel de bord…
Evacuarea este tăiată perpendicular, cu o secțiune finală conică, pentru a reduce din decibeli la viteze de croazieră, rapoartele cutiei de viteze fiind și ele ușor modificate, pentru o funcționare mai silențioasă.
Ambreiajul este unul fără arcuri de amortizare, pentru a „simți”mai bine motorul, pistoanele primesc un al doilea segment, iar o curea din fibră de carbon de 26 mm o înlocuiește pe cea de 28 mm din Kevlar, de pe Voyager.
Touring cruiser sau bagger cruiser, Kawasaki Vulcan 1700 rămâne o prezență impozantă pe șosea. Luxos și confortabil sunt doi termeni pe care îi poți folosi fără grija de a fi recurs la clișee. Vaquero și Voyager sunt două motociclete care îți atrag atenția, chiar și dacă nu rezonezi cu segmentul cruiser. Genul de motoare care îi fac pe privitori să se bucure sincer atunci când le văd trecând pe stradă, fără pic de urme de invidie pentru cel sau cea de la ghidon. Iar acesta musai trebuie să fie cel puțin la fel de bucuros!

Spuneam ceva de instalația de sonorizare? Remarcați vă rog și compartimentul de depozitare pentru mănuși, farduri pasageră, etc, care se poate încuia.
Interesant este faptul că aceste două modele sunt singurele care se vând și acum, dintre toate versiunile lansate în 2009. Semn că filosofia „sau la bal sau la spital” prinde foarte bine. Kawasaki a renunțat să vândă variante basic pentru Vulcan 1700, mutând atenția în zona Vulcan S – despre care poți citi aici – și Vulcan 900, care astăzi se vinde în variantele Classic, Custom și Classic LT. Așadar, japonezii au păstrat pentru cilindreea de 1700 cmc doar la crème de la crème.
Le mulțumim prietenilor de la MotoMus pentru sprijinul acordat în redactarea acestui material. Ei sunt cei care ne-au atras atenția despre cele două Vulcan 1700 importate în România, tocmai din Canada, pe care le poți admira (și cumpăra) aici și aici.
Indiferent ce model ai alege, trebuie să știi că, la fel ca în cazul oricărei motociclete second hand achiziționată de la MotoMus, aceasta beneficiază de garanție de 12 luni. Totodată, dacă nu te împaci cu motocicleta, în termen de zece zile calendaristice de la data achiziței sau în limita parcurgerii a 300 de kilometri, poți cere înlocuirea motocicletei cu alta de aceeași valoare sau mai scumpă.