Renumiții „cercetători britanici” au ajuns la concluzia că mersul pe motocicletă, chiar și în ritm lejer, consumă cam la fel de multe calorii ca mersul pe jos în pas vioi. Deci, dacă vreți să slăbiți, suiți-vă în șa!
Totul a pornit de la un jurnalist englez de vârstă mijlocie, motociclist pasionat, care voia să-i demonstreze soției că mersul pe motocicletă arde o mulțime de calorii, astfel încât să primească „permisii” mai dese pentru motociclit. Dacă soția, care îl bătea la cap de ceva vreme să „dea burta jos”, ar fi văzut beneficiile, l-ar fi lăsat mai des să-și facă de cap pe două roți.
Omul nostru a apelat la catedra de fiziologie a Universității Nottingham Trent, care a ajutat nenumărați sportivi de performanță să-și găsească tipul ideal de antrenament de-a lungul timpului. Subiectul testului a fost un bărbat de 43 de ani, înalt de 1,79 m, cu o greutate de 90 kg. Singurele activități fizice uzuale pentru el erau plimbatul câinelui 30 de minute pe zi și cântatul la tobe într-o formație de amatori de două ori pe săptămână.
Pentru că nu putea fi legat la aparatura complexă de măsură în timp ce mergea pe motocicletă, soluția a fost măsurarea pulsului în timpul mersului în diferite regimuri de deplasare, apoi corelarea pulsului mediu cu consumul de energie determinat în laborator la pulsul respectiv.
Așa că, mai întâi, omului nostru i s-a montat un aparat de măsurat pulsul și a pornit la drum. Mai întâi, a parcurs o secțiune de drum în ritm lejer, apoi a mers 30 de minute în ritm alert și, a doua zi, a făcut o sesiune pe pistă la un track-day. Fiind iarnă spre primăvară în acel moment, pe pistă nu a putut să forțeze prea mult (erau 3—4 grade Celsius).
Apoi, subiectul a făcut un ciclu de măsurare a consumului de energie în laboratorul universității. A fost conectat la aparate care măsurau pulsul și consumul de oxigen la diferite regimuri de efort, astfel încât i s-a putut determina consumul de energie.
Rezultatul? Mersul pe motocicletă în ritm lejer consumă cam la fel de multe calorii ca mersul pe jos în pas vioi (23 kJ/min în cazul subiectului nostru). Deplasarea pe două roți în ritm rapid crește consumul de energie (26 kJ/min), aducându-l aproape de nivelul de consum necesar pentru a juca volei. Mersul pe pistă, la un ritm nu foarte rapid, duce consumul la 29 kJ/min, dar aici omul nostru a spus că ar fi putut merge mult mai tare (ceea ce ar fi însemnat un consum de energie sporit) dacă nu ar fi fost atât de frig.
Așadar, trei ore de mers pe motocicletă ard caloriile adunate ale unui Big Mac, plus o „tikka masala” de pui și două halbe de bere blondă. Surprinzător?
„Nu chiar,” spune Dr. Caroline Sunderland, cea care a supervizat testele. „Simpla menținere a corpului în postura necesară pentru a merge pe motocicletă consumă destul de multă energie. Să nu uităm că și atunci când stăm în pat consumăm până la 8 kJ/min (circa o treime din energia necesară pentru mers pe motocicletă). Plus, de fiecare dată când luăm decizii, creierul lucrează intens, folosind energie. Cu cât iei mai multe decizii, cu atât consumi mai multă energie.”
Și asta explică și de ce ne simțim foarte obosiți după o zi întreagă de stat în șa, mai ales dacă am forțat puțin ritmul.
Așadar, dacă partenerul/partenera de viață se plâng că mergeți prea mult pe motocicletă, spuneți-le că o faceți pentru siluetă.