Atunci când spui BMW F 650 GS, te poți gândi la două motociclete: monocilindrul care făcea carieră la trecerea între milenii (1993 – 2007) , grație polivalenței sale sau varianta mai „burgheză”, produsă între 2008 și 2013!
Care F 650 GS? Ei bine, noi ne vom referi în acest articol la GS-ul mai nou și mai mare ca și capacitate cilindrică. Poate nu știi că, în ciuda numelui, F 650 GS are de fapt 798 cmc și a primit un cilindru în plus. Cei de la BMW nu au dorit să piardă greutatea numelui F 650 GS, alegând o modalitate mai aparte pentru a aduce modelul, în 2008, în pas cu vremurile.
Dar cum? Au luat o altă motocicletă excelentă, F 800 GS și i-au făcut ceea ce se poate numi un „downgrade”, deși termenul e puțin prea dur pentru ceea ce a ieșit din această operațiune. Așadar, F 800 GS a primit o roată față de 19 inch, pneuri de stradă, motorul a fost îmblânzit, suspensiile au devenit mai puțin sofisticate. Dar, aceasta înseamnă și că F650 ( cu litera „F„ de la Funduro) s-a trezit cu un motor Rotax cu doi cilindri paraleli, capabil de 71 de cai putere la 7.000 rpm, injecție electronică, ABS, computer de bord, jante turnate din aliaj sau manșoane încâlzite. Depinde așadar cum privești problema!
Dacă îți dorești o motocicletă adventure fără compromisuri, te vei îndrepta către BMW F 800 GS. Al nostru Marius Băcilă nu s-a lăsat până nu a terminat Serres Rally Raid în șaua unuia. Dacă în schimb ești începător/începătoare sau vrei pur și simplu o motocicletă polivalentă, de un surprinzător rafinament, trebuie să te uiți către F 650 GS. De ce vorbim despre rafinament? Pentru că, atunci când am testat-o, am constatat că motorul nu doar că trage foarte liniar, dar are un mod de funcționare atât de lin, încât pare electric.
De ce vorbim de începători și de începătoare? Păi, să luăm de exemplu o tânără doamnă sau domnișoară, de înălțime medie, cu un nivel de fitness mediu, care s-a apucat de motociclism! Șaua se află la 820 mm de sol, poate fi coborâtă și mai mult, existând și o șa de 790 mm, care poate fi găsită și intalată cu ușurință. Totodată, motocicleta poate fi coborâtă din suspensii, astfel încât planul de ședere ajunge la 765 mm, adică o înălțime de chopper!
Pilotajul unui F 650 GS poate fi descris drept „floare la ureche”. Deși spuneam că suspensiile sunt mai simple decât cele de pe F 800 GS, acestea absorb cu aplomb denivelările, schimbătorul funcționează cu precizie, frânele sunt suficient de puternice și dozabile, ambreiajul se acționează ușor. Aici menționăm din nou sistemul ABS, care se poate decupla.
Evacuarea are un timbru plăcut, motorul se încinge destul de greu, chiar și în cel mai intes trafic urban, iar bordul te ajută cu o sumedenie de informații. Vorbim despre o combinație între un turometru și vitezometru analogic, cu un bord digital care afișează treapta de viteză selectată, nivelul de carburant, autonomia, consumul instantaneu și cel mediu. Cât despre consumul de carburant, noi am măsurat un 4.4 litri la sută, cu ocazia unei ieșiri din oraș.
Bine, bine, dar se mai păstrează spiritul „Funduro” al înaintașului? Ei bine, da! Nimic nu te împiedică să te distrezi pe viraje cu F 650 GS, care ține cu dinții de trasă, în ciuda denivelărilor sau suprafețelor cu aderență redusă. De fapt, pe serpentinele de la Pârâul Rece, lucrate de Marius Băcilă pe ploaie, precum un vajnic motociclist, expertul nostru spune că, ținând cont de condiții, nu crede că ar fi fost mai rapid cu o altă motocicletă.
Trebuie să vorbim puțin si despre off-road, F 650 GS știind să ajungă cam oriunde, atâta vreme cât se păstrează bunul simț și nu ne credem vreun endurist feroce. Iar asta înseamnă forestiere cu gropi și cu bălți, cu atenție însă la ce anvelope ai montate pe motocicletă. „Pentru ca să ajungi în locuri care par greu accesibile, trebuie doar să ai încredere în abilitățile bavarezului. Nu strică nici puțină experiență în off-road”, punctează Marius Băcilă.
Concluzia? BMW F 650 GS este un adevărat briceag elevțian, pardon, a se citi bavarez, care știe să facă de toate.Și nu oricum. E suficient de puternic, dar și manierat în același timp. Ii satisface pe motocicliștii cu experiență și nu îi copleșește pe începători, cărora le deschide și orizonturi în aventurile (cumpătate…) în afara asfaltului. Totodată, este o motocicletă care se adresează și publicului feminin și pentru care se găsesc cu ușurință o sumedenie de piese și accesorii aftermarket pentru a o putea personaliza după bunul plac.