În 2012, atunci când a lansat familia NC700, Honda nu a insistat prea mult asupra detaliilor cu care suntem obișnuiți ca motocicliști, cai putere, viteză maximă, accelerația de la 0 la 100 km/h, alegând în schimb să se concentreze asupra unor factori mai subiectivi.
Honda s-a referit la plăcerea „datului” pe motocicletă, la facilitatea cu care se conduc aceste NC700, la versatilitatea lor, căci vorbim despre o motocicletă care e gata să „inițieze” începători, să transporte navetiști sau să fie pe plac veteranilor pe două roți. Toate acestea în condițiile în care consumă și puțin și mai e și distractiv de condus.
Este posibilă această „coincidentia oppositorum”? Ei bine, da! Iar Honda s-a îngrijit ca ea să fie exprimată printr-o întreagă familie de modele. Vorbim despre naked-ul NC700S, crossover-ul NC700X, dar și despre Integra, hibridul motocicletă/scuter.
Fiecare model este ieftin, practic, economic și ușor de întreținut. Dar, dacă astfel de motociclete sunt mai degrabă aseptice în ceea ce privește senzațiile pe care le transmit posesorului sau posesoarei, Honda a avut de grijă să le doteze cu un motor suficient de mare pentru a nu fi plictisitoare, ba chiar să pluseze cu un pic de, hai să îl numim, zvâc!
Poate că mai puțin știu că propulsorul de de 670 cmc, cu doi cilindri paraleli, cu un singur arbore cu came, este de fapt jumătate din motorul unei mașini Honda Jazz. Grație intervalelor de aprinde neconvenționale pentru un astfel de propulsor (manetoane la 270 de grade), el are tonul viguros al unui V-twin, reușind să te surprindă din start! Puterea maximă este de doar 48 de cai, ceea ce încadrează motocicleta în limitele permisului A2 și ea este livrată „pe tavă” la doar 6.250 rpm.
Nu o dată, modelele NC700 au fost comparate cu automobilele diesel: cuplu jos, plăcut, dar o plajă de turație limitată, consum redus. Al nostru Marius Băcilă a „scos” un cinstit 4.8 litri la suta de kilometri cu o Honda NC700S, în condițiile în care mărturisește că nu s-a zgârcit cu gazul. Ba mai mult, reprizele de accelerație i s-au părut, cităm, satisfăcătoare, deci dacă centaurul nostru a fost mulțumit, nu există motive să nu fii și tu.
Rămânând la capitolul propulsor, trebuie remarcată ingeniozitatea lui, arborele cu came acționând pompa de apă, în timp ce, arborele de echilibrare, contrarotativ, acționează pompa de ulei. În ce privește fiabilitatea, legenda spune că motorul acesta se întreține singur, dar acum, la modul serios, chiar sunt proprietari care afirmă că jocul supapelor, se poate face – literalmente (la 25.000 de kilometri, a propos) – în fața casei sau a blocului, după caz.

Încercăm să evităm clișeele, dar câteodată ele merită folosite: Honda e Honda și fotografia asta, deși pare luată din mapa de presă, e făcută unui exemplar de NC700X produs acum zece ani!
Și nu am terminat cu veștile bune: motorul este plasat jos în cadru și rotit mult în față (61 de grade), astfel nu doar că centrul de greutate este unul coborât, cu un impact favorabil în ceea ce privește manevrabilitatea ci, în locul tradiționalului rezervor de carburant se află un spațiu de depozitare suficient de mare încât să depozitezi acolo o cască integrală sau să ți se pară absolut rezonabil să mergi cu motocicleta asta la supermarket.
Trecând la capitolul suspensii, acestea nu epatează cu nimic dar nici nu dezamăgesc atunci când pilotul decide să „lucreze” cu motocicleta pe viraje și își păstrează fermitatea și în cazul frânărilor puternice. Honda NC700X este o motocicletă suficient de modernă încât sistemul Honda Combined ABS să fie standard și frânarea să se desfășoare facil și în siguranță. De aceasta se ocupă un singur disc wave de 320 de mm, cu etrier cu trei pistonașe pe față și un disc de 240 mm cu un pistonaș pe roata spate.
Ne întoarcem la Marius Băcilă, care, prin vara lui 2014, s-a dat cu o Honda NC700S, varianta naked:
„Motocicleta se inclina intuitiv in viraje si trenul fata este precis, dar libertatea de inclinare este relativ redusa si descurajeaza mersul cu adevarat sportiv. In mediul urban, insa, aceasta limitare este complet neglijabila.
Tragand linie, desi este axata pe caracterul practic, nu se poate spune ca Honda NC700S este complet lipsita de sarm. Desigur, daca vrei sa-ti bata inima mai repede de fiecare data cand te sui in sa, iti trebuie alt gen de motocicleta.”
De menționat că diferența între NC700S și NC700X este dată în principal de aspectul de adventure bike al celei din urmă și repetăm: aspectul doar.Saua lui NC700X este mai înaltă cu 40 de mm, ajungând la 830 mm și ghidonul este și el plasat mai sus, iar suspensiile au o cursă de 150 mm, cu 30 mm mai mult decât în cazul varientei naked. Chiar dacă NC700X are și faimosul cioc al aventurierelor, cu siguranță nu trebuie să îi ceri ceea ce ai fi tentat să ceri unui Transalp de exemplu.

O pereche de proiectoare extra completează estetica de adventure-bike și se dovedește practică la drum întins.
În loc de concluzii, facem apel – pentru a treia oară în acest material – la experiența „de viață” a lui Marius Băcilă: „Daca te multumesti cu satisfactia consumului redus, a facilitatii pilotajului si a functionalitatii excelente, atunci nu mai sta pe ganduri”. Plus, merită să adăugăm legendara calitate Honda, de la care compania nu a făcut rabat nici în cazul acestei motociclete populare, care este vizibilă de la stratul „adânc” de vopsea la finisajele durabile.
La momentul redactării acestui material, prietenii noștri de la MotoMus aveau încă la vânzare cele trei Honda NC700X folosite pentru a ilustra acest material, fiecare cu mici „îmbunătățiri” duse de proprietar. Ce este interesant este că fiecare a primit câte un parbriz Givi, după care foștii proprietari au luat-o fiecare pe calea lui. De exemplu, exemplarul negru a primit un topcase și handguards, iar celelalte beneficiază de manșoane încălzite sau valize laterale protecție motor, proiectoare. Cu siguranță, va trebui să te gândești puțin pe care îl alegi.
Indiferent ce model ai alege, trebuie să știi că, la fel ca în cazul oricărei motociclete second hand achiziționată de la MotoMus, aceasta beneficiază de garanție de 12 luni. Totodată, dacă nu te împaci cu motocicleta, în termen de zece zile calendaristice de la data achiziței sau în limita parcurgerii a 300 de kilometri, poți cere înlocuirea motocicletei cu alta de aceeași valoare sau mai scumpă.