Valentino Rossi, ca orice italian responsabil, stă acasă, la Tavullia, unde a fost interceptat într-un interviu în direct de televiziunea Sky, dar de la distanță, evident, prin Guido Meda și Cristiana Buonamano.
Și la Tavullia oamenii stau în casă, căci în zona Pesaro și Rimini sunt foarte multe cazuri de coronavirus. Rossi este alături de iubita lui, Francesca Novello, și îi ia puțin timp să se „dezghețe”, apoi este spiritual și carismatic, cum îl știm. Se începe cu o întrebare despre căștile lui și nu are ezitări când este întrebat care e casca lui preferată: cea de la Mugello 2008, cu portretul său cu ochii mari. Câte are? Cu siguranță peste 100, poate chiar 120…
Povestea primului său contact cu clasa 500 este foarte amuzantă: „La Jerez”, își amintește Vale, „erau Jeremy Burgess și Bernard, îmbrăcați în niște bluze urâte în carouri și blugi strâmți, iar motocicleta era într-o dubă închiriată de la Europcar. Eu tocmai semnasem cu HRC și mă așteptam la ceva mai mult de atât… Chiar și așa, în prima zi nu am mers grozav, dar din a doua zi eram deja destul de rapid.”
500 vs MotoGP
Acel prim contact cu categoria 500 a fost mai impresionant decât cel cu RC211V, prima motocicletă în patru timpi de 990 cmc? „Da, motocicleta de MotoGP am testat-o prima dată după Cursa de 8 Ore de la Suzuka, pe care am câștigat-o împreună cu Colin Edwards: motocicleta nu mergea bine, nu era pusă la punct, eu mă gândeam că aș fi mers mai tare cu cea de 500 și eram îngrijorat. Dar nu aveam motive de îngrijorare, de fapt.”
Întrebat fiind pentru care calitate îl invidiază pe fratele său, Luca Marini, Rossi spune: „Că e rece și calculat, noi îl poreclim Marinovici sau pilotul rus. Și eu sunt destul de calm, dar el, înainte de cursă, e de gheață.”
Va continua sau se va opri?
Cum a fost pentru el anularea cursei din Qatar? „Am aflat-o în duminica de dinaintea cursei. Virusul ăsta încurcă totul, trebuie să vedem când vom începe să concurăm. Problemele vor dura pentru toată lumea, până în iulie probabil nu se vor putea organiza curse sau evenimente sportive la care vine multă lume. Eu aveam de gând să mă hotărăsc dacă voi continua după prima parte a sezonului, dar acum totul se amână…”
Și dacă nu ar fi fost un pilot moto? Ar fi fost oricum sportiv, îi place provocarea. „Din fericire, am dat de motociclete, care mi se potrivesc destul de bine. Oricum aș fi găsit eu ceva de făcut, măcar ca să nu fiu nevoit să muncesc…”
Mai în glumă, mai în serios, Valentino povestește despre pasiunea lui de a mixa și de a pune muzică, la petreceri și nunți în cercul lui de prieteni, când el mereu joacă rolul DJ-ului. Ar putea deveni și o carieră. Caz în care „Franci” ar putea fi animatoare.
Pilotul preferat, Kevin Schwantz
Cu care pilot din trecut i-ar fi plăcut să se lupte? „Kevin Schwantz”, răspunde prompt Rossi, „pentru a fost dintotdeauna pilotul meu preferat. Acceea a fost epoca de aur a americanilor și a australienilor, dar preferatul meu a fost mereu Kevin. Mi-ar plăcea să facem o cursă cu motocicletele în doi timpi, el cu Suzuki și eu cu Honda.”
Stefano, în vârstă de 11 ani, îl întreabă ce sfat i-ar da unui copil care vrea să devină motociclist. „Trebuie să te apuci devreme, cât de curând posibil: încerci să-ți dai seama dacă ai talent și, mai ales, dacă îți place, pentru că pasiunea te va ajuta apoi în toată cariera. Trebuie să-i convingi pe mama și pe tata să te ducă pe un circuit mic pe lângă casă și să începi să pui genunchiul pe jos…”
Vale și paternitatea
Vine vorba și despre posibilitatea de a deveni tată, cu Francesca în continuare lângă el. „Enzo Ferrari,” își amintește Rossi, „spunea că, atunci când un pilot are un copil, pierde o secundă pe tur. Și eu, în situația actuală, nu pot să-mi permit așa ceva.”
Întrebat dacă în acel loc secret, unde Vale a adunat căști, combinezoane și motociclete, ar putea deveni cândva deschis pentru public, Rossi spune că i-ar plăcea și că se lucrează la asta. Tavullia este un loc din ce în ce mai vizitat în ultimii ani și ar fi frumos să existe și un muzeu.
Referitor la campionat, dacă la Mugello s-ar ține etapa (într-o situație optimistă), cum i s-ar părea lui Valentino să se țină două curse, ca în Superbike? Doctorul răspunde: „Eu cred că trebuie să se țină cât mai multe curse cu putință, chiar dacă vor fi mai puține decât 19: s-ar putea face un campionat și cu 13 curse, care este minimul, deci să pierdem șapte. Dar aș vrea 13 făcute bine, cu formarul clasic MotoGP. Vom vedea ce hotărăște Dorna și ce va hotărî și virusul…”
Francesca a rămas cu el, la Tavullia, mama lui, Stefania, stă și ea acolo și petrec mult timp împreună, dar Luca stă undeva mai departe, cu iubita lui. Și tatăl, Graziano? „Cu el facem «Graziano day», de obicei marțea: mâncăm împreună și facem bilanțul situației.”
„Acum”, adaugă Vale, „organizăm provocări pe jocuri video, pe MotoGP, între noi, piloții. Cum fac și cei din F1. Mulți dintre piloți joacă foarte bine, Pecco și Luca merg tare de tot, eu nu sunt așa de rapid în jocul MotoGP și mi-o cam iau. Deși am crescut cu PlayStation, îmi aduc aminte de primul pe care l-am avut, cumpărat de la centrul comercial din Rimini, aveam 13 ani când l-am adus acasă.”
„Motocicleta mea? Poate îmi va răspunde într-o zi…”
Ce îi spui motocicletei înainte de curse? Întrebarea îl emoționează puțin: „E un fel de ritual înainte de pornire: eu mă ghemuiesc lângă motocicletă și încerc s-o încurajez, să-i spun că încercăm să ajungem pe podium și că ea va trebui să mă ajute în momentele dificile. Ea nu mi-a răspuns până acum, dar, dacă ar face-o într-o bună zi, nu aș fi foarte surprins…”
Apoi adaugă: „Această senzație de dinainte de start, care e bună și rea în același timp, îmi va lipsi atunci când mă voi retrage. E faza dintre warm-up și intrarea pe grilă pentru cursă. Tensiunea începe să crească pe la 10:30 și momentul cel mai dificil este când ia startul clasa Moto2 și începi să simți puțină teamă. Apoi rămâi doar tu cu motocicleta pe grilă și aceasta e o senzație foarte frumoasă. Cu cinci minute înainte de start, teama dispare și treci într-o fază de concentrare pură.”
Moto sau auto?
E mai greu cu motocicleta sau cu mașina? „E mai greu cu motocicleta, clar. La bază e ceva mai dificil decât cu mașina, pentru că trebuie să fii și foarte rapid în mișcări, bine pregătit fizic. Dar Formula 1 este ceva diferit, e un vehicul extrem, foarte greu de pilotat: acolo se face joc egal cu moto.”
Interviul se încheie cu o discuție despre Senna, care ar fi împlinit 60 de ani ieri. Rossi spune: „A fost unul dintre piloții cei mai importanți din istorie în motorsport, i-a inspirat pe mulți alți piloți, poate a fost cel mai mare talent din toate timpurile. Mi-ar fi plăcut să îl cunosc.”
Material realizat cu sprijinul Motul România.