Ok, din punct de vedere tehnic, Tacita a mai participat la Dakar, tot cu modelul electric Discanta, dar s-a rezumat la tura festivă din ultima zi de cursă a ediției 2020. De data asta, compania italiană are ca obiectiv să încheie competiția cap-coadă.
Dar, asta nu înseamnă să ne imaginăm că Tacita va concura cu celelalte motociclete. Electrica Discanta, care după unii semănă cu o motocicletă Bosozoku, va participa într-o clasă specială, Mission 1000, alături de alte vehicule care funcționează cu combustibili alternativi.
1000 înseamnă distanța însumată a probelor speciale pe care le vor parcurge vehiculele, Mission 1000 fiind considerat un laborator de testare pentru tehnologiile de mâine.
Discanta cântărește doar 180 de kilograme, ceea ce înseamnă că bateriile nu pot oferi foarte multă autonomie. Dar, italienii au pregătit și „încărcător” foarte special, sub forma unui trailer botezat T-Station, ai cărui pereți formați din panouri fotovoltaice se pot extinde pentru a forma o suprafață de 36 de metri pătrați. Dotat cu acumulatori, T-Station este o „bancă de energie” mobilă, care poate alimenta întreaga casă, spun cei de la Tacita.

Încărcătorul mobil. Motocicleta poate fi încărcată și la o priză normală, nu ai neapărată nevoie de acest trailer decât dacă vrei să mergi la Dakar.
Spre deosebire de majoritatea motocicletelor electrice, Discanta este echipată cu o cutie de viteze cu cinci trepte și sistem de răcire cu lichid cu al motorului, bateriei și controllerului. Viteza maximă este limitată la 150 km/h.
Dacă te întrebi ce este o motocicletă Bosozoku, îți prezentăm una mai jos. Găștile de bikeri japonezi Bosozoku erau destul de periculoase în anii ’60-’70, deși în adâncul sufletului erau băieți buni.
foto: Tacita, thechekceredflag, Pinterest