Test Ride Triumph Trident 660 – Revenirea

Triumph a readus la viață numele Trident odată cu roadsterul entry-level simplu și elegant, propulsat de motorul cu trei cilindri derivat din cel de pe Speed Triple S. Ne-am dat cu el pe stradă și pe pistă, ca să n-o faceți voi. Iată ce am descoperit.

foto: Cristina Udrescu

Anul 2021 a fost unul al extremelor pentru Triumph. Pe de o parte, a venit cu „rachete” precum Speed Triple RS, pe de cealaltă a extins gamele și în jos, cu modele entry-level precum Tiger 850 Sport (în gama adventure) și Trident 660 (în gama naked). Cert este că în ultima vreme britanicii vin cu modele din ce în ce mai bine gândite și mai bine făcute, cu performanțe impresionante și raport preț/calitate surprinzător. Așa că, după ultimele modele Triumph cu care ne-am dat, așteptările erau ridicate de la noul Trident 660, pe care l-am luat la test chiar înainte de un periplu pe la Târgu Secuiesc, unde aveam planificate cursuri pe circuit cu Rider Academy.

Așteptările ridicate se impuneau și pentru că deja din poze și din datele tehnice Triumph Trident 660 pare să ridice ștacheta destul de sus. Estetica este semnată de legendarul Rodolfo Frascoli, fiind simplă și în același timp elegantă, cu acel „je ne sais quoi” pe care ar trebui să îl aibă orice vehicul cu personalitate, iar motorul derivat din cel limitat pentru A2 al lui Speed Triple S este gândit pentru o caracteristică de cuplu cât mai bună pe toată plaja de turație, așa că dezvoltă cel puțin 90% din cuplul maxim de 64 Nm între 3.600 și 9.750 rpm. Puterea maximă nu ne dă pe spate, la 81 CP la 10.250 rpm, dar cunoscătorii știu că, în cea mai mare parte a timpului petrecut în șa, riderul nu simte puterea maximă (decât dacă stă cu gazul deschis blană în treapta a șasea), ci caracteristica de cuplu, adică felul în care motorul dezvoltă cuplul de-a lungul plajei de turație. Și aici Trident 660 promite lucruri interesante, mai ales când luăm în calcul și masa proprie de doar 189 kg cu plinurile făcute.

Restul dotărilor sunt oarecum tipice pentru această clasă de motocicletă și de preț: furcă inversată Showa fără reglaje, monoamortizor reglabil doar la pretensionare, etriere simple cu două pistonașe pe față, ABS. Avem și accelerație ride-by-wire, dar doar două moduri de pilotaj, Road și Rain, care influențează răspunsul accelerației și funcționarea sistemului de control al tracțiunii, care este și decuplabil.

Motocicleta arată chiar mai bine în realitate decât în poze, cu o siluetă simplă și „cool”, care pare să fie atât pe placul riderilor tineri, cât și al celor trecuți de prima tinerețe, cu un echilibru optim între retro și modern. Trident 660 este compact, îngust, cu șaua la doar 805 mm de sol și o poziție la ghidon foarte nimerită pentru piloți de toate taliile. Motorul cu trei cilindri este plin de caracter, cum este mereu cazul la motocicletele din Hinckley, dar știe să meargă și lin, să tragă frumos de jos și să răspundă cursiv la răsucirea ușoară a accelerației. După felul în care trage motorul atunci când „te dai la el”, ai zice că ai de-a face cu mai mult de 64 Nm și 81 CP. Tricilindrul te aruncă aproape violent afară din viraje în primele trei trepte și se turează mult, pierzându-și din furie doar în ultimele câteva sute de rotații pe minut, la regim înalt. Trage excelent de jos și îți dă exact cât îți trebuie tot timpul; e aproape o capodoperă, dacă ne gândim că suntem pe o motocicletă naked entry-level fără mari pretenții, care costă doar 8.190 de euro.

Suspensiile, deși simple și fără cine știe ce posibilități de reglaj, fac față cu brio inclusiv unui regim mai sportiv, încasează bine denivelările și te ajută să ții bine trasa pe viraje, chiar și atunci când intri „pe frâne”. Încep să-și arate limitările doar când ajungi la un regim „racing” și îi ceri motocicletei lucruri pe care nu a fost făcută să le facă. Tot atunci ating destul de repede asfaltul palpatoarele din capetele scărițelor; noi le-am scos, ca să nu ne mai deranjeze, și nu le-am simțit lipsa. Dar mersul în forță pe pistă nici nu ar trebui să fie parte din repertoriul unui Trident 660. Având în vedere acest lucru, putem spune că roadsterul britanic chiar s-a achitat onorabil și de această misiune, în afara zonei sale de confort. Asta pentru că frânele, deși nu arată a cine știe ce, chiar sunt dozabile și puternice, iar motocicleta este îngustă, agilă, precisă și se comportă foarte natural și intuitiv. Iar motorul e sufletul petrecerii, căci scurtează destul de bine liniile drepte, într-o coloană sonoră pe măsură. Și pneurile de serie, Michelin Pilot Road 5, fac față destul de bine dacă nu încerci să bați recordul pistei.

Dacă mergi pe stradă liniștit, adică fix în mijlocul zonei de confort a motocicletei, Trident 660 te răsplătește cu facilitate în pilotaj și plăcere pe toate planurile. Deranjează puțin doar vibrațiile resimțite la anumite regimuri și, dacă te pui la drum întins, lipsa oricărei protecții la vânt. În oraș, naked-ul Triumph se lasă controlat cu ușurință de rideri cu orice nivel de experiență (apropo, se poate și limita pentru categoria A2 la 48 CP) și își croiește calea prin aglomerație ca un spărgător de gheață în Oceanul Arctic. Asta fără să se încingă prea tare, lucru important pe timp de vară.

Consumul rămâne în domeniul rezonabilului chiar și când tragi mai tare (la noi nu prea a sărit de 5 l/100 km), iar intervalele de revizii sunt impresionante: 16.000 km. Deci elegantul tricilindru mai și ține cu casa, după ce că te distrează și te face să te umfli un pic în pene când în parchezi la terasă.

Una peste alta, impresia după kilometrii parcurși la ghidonul lui Triumph Trident este una eminamente pozitivă. Motocicleta arată bine, e ușor de controlat, distractivă pe viraje, are „zvâc” și caracter. Vibrează puțin și te poate obosi la drumuri foarte lungi la viteze susținute, dar costă foarte puțin pentru câte oferă (8.190 de euro la Triumph România), consumă puțin și e ieftin de întreținut.

 

DATE TEHNICE

Motor   3 cilindri în linie, 660 cmc, răcit cu lichid

Putere  81 CP la 10.250 rpm

Cuplu    64 Nm la 6.250 rpm

Transmisie          cutie de viteze cu 6 trepte, finală cu lanț

Suspensii             față furcă inversată cu jambe de 41 mm, spate monoamortizor

Frâne    față 2 discuri de 310 mm, etriere cu 2 pistonașe, spate disc de 255 mm, etrier cu 1 pistonaș

Masă proprie     189 kg cu plinurile făcute

Preț       8.190 euro (www.triumphromania.ro)

 

 

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account