Produs între 2006 și 2016, Triumph Daytona 675 era un model sportiv, cu o putere de 128 de cai, care a câștigat în epocă nenumărați fani. O alternativă excelentă pentru sportivele japoneze, Daytona era ușoară și manevrabilă și, desigur, foarte rapidă.
Segmentul motocicletelor sportive a intrat apoi într-un con de umbră, normele de poluare din ce în ce mai stringente și – să recunoaștem – o din ce în mai mică corelație între ce au de oferit aceste motocicletele și condițiile întâlnite pe stradă, făcând ca marii producători să renunțe treptat la acestea.
Din fericire, motocicletele sportive s-au reinventat, chit că cu mai puțină putere, însă sub o formă mult mai adaptată condițiilor „reale” de exploatare. Rând pe rând, Yamaha R7, Kawasaki Ninja 650, Suzuki GSX-8R sau Honda CBR650R au revenit în atenție și în statisticile de vânzări.
Ultima care se alătură petrecerii este Daytona 660, modelul utilizând propulsorul tricilindric întâlnit pe naked-ul Trident 660 dar și all-rounder-ul Tiger Sport 660. Acesta a fost însă serios modificat, beneficiind de o creștere de putere de 17% comparativ cu Trident, ceea ce înseamnă că a ajuns la 93.7 cai.
Practic, toate „măruntaiele” sale sunt noi, de la bolțuri și pistoane la arborele cu came și vilbrochen. Raportul de compresie a fost și el ușor mărit, ajungând la 12.05:1.Cuplul ajunge la 69 Nm, ceea ce înseamnă 9 procente peste cel oferit de Trident.Un fapt ce contează mult pe stradă, 80% din cuplul maxim este disponibil de la 3100 rpm.
Modificările au inclus și cadrul preluat de pe Trident, cei de la Triumph având în vedere un plus de agilitate. Scărițele au fost plasate mai sus și mai în fața decât la surata naked, iar semi-ghidoanele se regăsesc mai jos și mai spre înainte. Totuși, pentru a oferi necesara doză de utilizabilitate în traficul de zi cu zi, ele sunt confortabil montate deasupra jugului furcii.
La capitolul suspensii, Daytona merge pe mâna unei furci Showa tip Big Piston, de 41 mm, pe care se regăsesc două etriere radiale cu patru pistonașe ce lucrează pe discuri de 310 mm. Britanicii spun că modulatorul ABS de la Continental oferă un feedback natural pilotului.
La capitolul sisteme electronice, există moduri de condus, accelerație ride by wire, iar bordul este unul destul de aparte ca și concept, integrând tehnologia TFT cu cea LCD. Merită menționate în final și intervalele de service, 16.000 de kilometri.
Nu în ultimul rând, o decizie foarte înțeleaptă din punct de vedere comercial, noua încarnare Daytona se pretează la a fi limitată pentru posesorii categoriei A2.