Util: 8 reguli care te vor face un motociclist mai bun

Iată o scurtă listă cu câteva principii de bază pe care ar trebui să le respecți ca să mergi cât mai în siguranță cu motocicleta pe drumurile publice, indiferent de nivelul tău de experiență și de tipul de motociclism pe care îl practici. Pentru mai multe sfaturi legate de siguranță și pentru cursuri practice de specialitate, intră pe www.rider-academy.ro.

IMG_6744

foto: Dragoș Savu, Andrei Barbu

  1. Fii mereu 100% concentrat la drum

Poate ai ani de experiență, poate ești un începător absolut. Poate controlezi motocicleta mai ceva ca Rossi, poate încă te acomodezi cu ideea de a te înclina sau de a frâna mai hotărât. Indiferent în ce stadiu al evoluției ești, dacă nu ești complet atent la drum, te expui riscului. Cel mai important lucru ca să fii în siguranță este să fii mereu conștient de ce se întâmplă în jurul tău și să anticipezi cât mai bine ce se va întâmpla în momentele imediat următoare, astfel încât să reduci șansele de a fi luat prin surprindere. La început (sau chiar la fiecare început de sezon), e obositor să stai concentrat o zi întreagă, la un drum mai lung. Dar nu lăsa mintea să-ți rătăcească nicio secundă. Singura situație când poți să scazi atenția la 80% și să te gândești la lucruri „civile” este atunci când mergi cu o viteză moderată pe o autostradă complet goală, cu vizibilitate perfectă, o situație în care este foarte puțin probabil să fii luat prin surprindere de ceva.

 

2. Privirea trebuie să fie mereu cu cel puțin un pas înaintea motocicletei

F87A1405

În motociclism, orientarea privirii în direcția potrivită contează enorm, atât pentru siguranță, cât și pentru o deplasare eficientă, relaxată și sigură. Creierul nostru este cablat astfel încât să avem tendința să mergem în direcția în care ne uităm, mai ales atunci când conducem vehicule. De aici și renumitul fenomen de „point fixation”. De aceea trebuie să facem un efort conștient să ne mutăm privirea în direcția în care vrem să mergem, nu în direcția în care este îndreptată motocicleta într-un anumit moment. Primul pas pe care-l facem atunci când vrem să abordăm un viraj trebuie să fie orientarea privirii către cel mai îndepărtat punct din viraj pe care-l putem vedea. Lucrurile se complică în caz de urgență, căci instinctul ne face să ne blocăm privirea pe obstacol, nu pe trasa pe care trebuie s-o urmăm ca să evităm obstacolul în siguranță. Aici trebuie antrenament constant pentru a crea un nou reflex, care să intre în funcțiune automat atunci când ajungem n situația de urgență.

 

3. Corpul trebuie să fie relaxat și în poziția corectă la ghidon

ROT_2831

Am spus mai sus că trebuie să fim concentrați 100% tot timpul pe care îl petrecem la ghidonul motocicletei. Asta nu înseamnă încordați. Mâinile nu trebuie să strângă tare ghidonul, trebuie să fim mobili, relaxați, să respirăm normal. Mișcările corpului induse de inerție la frânări, accelerări sau la denivelări trebuie preluate cu genunchii strânși pe rezervor și amortizate din mușchii spatelui, reducând la minimum tendința mâinilor de a induce mișcări parazite în ghidon.

 

4. Încearcă să fii mereu pe cea mai bună trasă posibilă în situația în care te afli

CorneringApexes

Trasa „Late Apex” este întotdeauna recomandabilă pe stradă, pentru că îți permite să vezi cât mai departe în viraj

Dacă pe pistă, ideea de trasă este una destul de simplă, de clară și de fixă, pe stradă lucrurile variază mult mai mult. Trasa ideală trebuie să-ți permită mereu să vezi cât mai departe și, în același timp, să-ți lase opțiuni de evadare în cazul în care apare neprevăzutul. De aceea, pe stradă virajele cu vizibilitate limitată se iau cu apex târziu, adică stăm la exteriorul virajului cât mai mult, cu privirea orientată înspre viraj, până vedem că se deschide spre ieșire, apoi ne ducem către apex, aproape de ieșirea din viraj. Lucru care ne deschide opțiunile la ieșire, în funcție de ce situație descoperim odată ce ni s-a dezvăluit ce se afla dincolo de viraj (mașini care intră prea mult pe sensul nostru, gropi neprevăzute etc.). După fiecare viraj trebuie să ne poziționăm pe drum cât mai devreme pe trasa optimă pentru următorul viraj sau obstacol pe care îl întâlnim.

 

5. Păstrează mereu o marjă de siguranță

IMG_2701

Desigur, e foarte plăcut să mergi sportiv pe un drum virajat, mai ales când ai o motocicletă făcută pentru așa ceva. Dar, mai ales când ești într-un grup, tentația poate fi destul de mare să mergi mai repede decât ar fi cazul pentru situația respectivă și pentru abilitățile tale în acel moment. Chiar dacă respecți toate regulile referitoare la trasă, privire și așa mai departe, există în continuare posibilitatea să ai un ritm prea rapid, astfel încât, dacă apare neprevăzutul, nu mai ai resurse să eviți. Dacă motocicleta este înclinată la maximum în fiecare viraj, va fi foarte greu să strângi trasa dacă situația o cere. Regula de aur care trebuie respectată este următoarea: viteza trebuie controlată astfel încât să poți opri în spațiul pe care îl vezi. Pont: dacă exersezi frânarea de urgență, vei putea să frânezi din ce în ce mai bine, într-o distanță din ce în ce mai scurtă, deci îți vei permite un ritm mai ridicat de deplasare, fără ca factorul de risc să crească.

 

6. Cea mai bună investiție în motocicletă este benzina din rezervor

_MG_8779

E bine să te documentezi la nivel teoretic despre cum se conduce corect motocicleta, dar teoria funcționează doar până la un punct. Ca să progresezi, să devii din ce în ce mai bun, să fii mai sigur pe tine și să scazi nivelul de risc trebuie să mergi pe motocicletă. Experiența se acumulează făcând kilometri, preferabil în condiții cât mai variate. Desigur, kilometrii făcuți în linie dreaptă pe autostradă aduc cu ei mai puțină experiență decât cei pe serpentine sau în oraș. Așadar, bagă benzină și mergi. Încearcă să te obișnuiești să pilotezi în situații cât mai variate – căldură, frig, ploaie. Așa vei prinde mai multă încredere în propriile forțe și vei fi mai relaxat atunci când astfel de condiții te iau prin surprindere la drum.

 

7. Progresează cu pași mici, ca să fii în siguranță

Dacă te-ai apucat de motociclism, trebuie să accepți că-ți va lua ani de zile să ajungi la un nivel decent de control al motocicletei, dacă nu îți sacrifici foarte mult timp pentru asta. E ca orice activitate: nu ai cum să fii cu adevărat bun dacă nu petreci câteva mii de ore antrenându-te. Dacă încerci să faci pași prea mari în evoluția ta (viteză prea mare, încredere prea mare în propriile forțe), șansele de accident cresc exponențial. Dacă vrei să evoluezi mai repede și mai în siguranță, poți face cursuri de specialitate (nu neapărat la noi, la Rider Academy, ci cu orice școală/instructor avizat) și te poți antrena în cadru organizat (circuit, enduro, motocros). Dar nu poți forța evoluția mai mult de un anumit punct fără să riști accidentări serioase.

 

8. Asumă-ți răspunderea pentru propria siguranță

SSD_9069

Dacă ieși în trafic pe două roți, trebuie să fii conștient că circuli într-o junglă, unde mulți șoferi și/sau pietoni nu te vor vedea sau nu îți vor acorda respectul cuvenit. Trăim în România și după orice colț de stradă sau după orice viraj pot apărea gropi, câini, pietoni alcoolizați sau șoferi care întorc în mijlocul drumului, fix unde nu te aștepți. Rolul tău este să-i eviți pe toți și să ajungi teafăr acasă, indiferent a cui ar fi vina din punctul de vedere al legii. Prima prioritate nu este să mergi respectând la literă Codul Rutier, ci să ajungi întreg acasă. Dacă ai un accident sau un moment de „cât pe-aci”, analizează situația la rece și gândește-te ce ai fi putut să faci tu ca să eviți accidentul sau să nu te pui în situația de a nu-l mai putea evita. Când te uiți la un tavan de spital, nu mai prea contează că a fost vina ta sau a altuia.

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account