Să te apuci să modifici o Yamaha TMAX este un bun exemplu de gândire out of the box.
Foarte puțini o fac. De ce oare? Păi, TMAX este scuterul sportiv prin excelență. Este scuterul care a inventat nișa scuterelor sportive. De ce te-ai mai apuca să îl „tunezi”?
Apoi, este foarte dificil. Inginerii Yamaha s-au străduit la maxim să „înghesuie” într-un scuter atributele unei motociclete, lăsând foarte puțin spațiu, la propriu și la figurat pentru cei care ar vrea obțină mai mult din acest pachet.
Olivier Ortolani, un maestru francez într-ale motocicletelor custom, explică: sub carene este un absolut coșmar, asta pentru cel care ar vrea să își bage nasul. Este plin de suporturi, coliere, extensii ale cadrului, toate menite să ascundă sistemele electronice într-un spațiu atât de restrâns.
Așa că, Olivier a decis să proiecteze propriul subcadru, din două mari componente. Unul care să susțină rezervorul, în centrul motocicletei, deasupra rezervorului și unul pentru pilot, care să susțină șaua.
Deși nu s-a gândit inițial, crezând ca va trebui doar să vină cu elemente de carenaj proprii, Olivier a realizat că structura pe care a realizat-o este atât de complexă, încât doar niște panouri din aluminiu ar putea fi folosite pentru a o acoperi.
„Cu cât avansam în această lucrare, cu atât mi-am dat seama că nu am încotro decât să reconstruiesc acest TMAX din aluminu. Complet” – Olivier Ortolani.
Desigur, profilele de aluminu au fost lucrate de mână, cu precizie milimetrică, utilizând ciocanul și roluitorul. Apoi, un punct de cotitură a fost pentru Olivier ce vopsea să aleagă pentru acestea. Deși spectaculos, acest detaliu putea să tragă înapoi sau să amplifice efectul vizual al proiectului său. Artisul nu a greșit: cu un verde „împrumutat” de pe modelele Porsche GT3RS, dar care păstrează și reminescențe al acelui „British Green”, întâlnit în cazul bolizilor Lotus.
Apoi au urmat detaliile. O pereche de oglinzi Rizoma chiar dă bine pe un astfel de proiect. Dar, să nu fim hateri și să nu continuăm acest subtil fir narativ. Ideea este că Olivier a luat ca referință liniile de design utilizate de BMW Motorrad pentru clasa superbike, plus că aceste oglinzi arată în mod intenționat ca o pereche de wingleturi. Și se pot plia.
S-a renunțat la jantele de 15 inch, în favoarea unora de 17, roțiile provenind nici mai mult nici mai puțin decât de pe o Aprilia RSV4. Sunt încălțate cu gume racing, Michelin și au un paintjob propriu.
Evident, să pui roți de 17 inch și transmisie de lanț pe un TMAX nu e ceva ce se face „au poignet”. Asta ca să folosim limba maestrului Olivier, pe care, trebuie spus, am ajuns să îl admirăm doar din aceste paragrafe. Așa că merită să-i verificăm și pagina de Facebook.
Evident, s-a umblat la niște gabarite, șabloane, interstiții, ba chiar bascula a primit un set de extensii. Iar dacă tot a fost nevoie de așa ceva, atunci s-a mașinat și logo-ul Ortolani Customs pe acestea.
Roțile au primit discuri tip wave de la Braking, fiind nevoie ca etrierii să fie echipați cu distanțieri. Nu s-a renunțat nici la sistemul ABS și nici la frâna de parcare, pentru ca și TMAX-ul acesta să rămână unul cât mai ușor de folosit.
Și dacă am asistat la această transformare din scuter, fie și unul sportiv, în motocicletă, atunci TMAX-ul a primit un far în stil R1. La capitoul confort, a fost instalat un bord TFT de la DEV’MOTO, care reține și afișează toate informațiile originale.
Saua custom a fost fabricată de NMB Design cu cusături care, așa cum se poate observa sunt în ton cu vopseaua.
Și totuși, la capitolul putere, desi acest TMAX ne-arătat că pur și simplu unele proiecte nu au limite, se pare că nu s-au putut înregistra modificări atât de spectaculoase. De la 48 de cai putere, s-a trecut de limita a 50, grație unui kit complet Malossi. Acesta vine la pachet cu o evacuare finală HPCorse și un filtru de aer BMC.
Dar, cine are experiență cu TMAX știe că, în ciuda performanțelor dinamice, pilotajul, desi sportiv, e mai bine descris printr-un rafinament generalizat.
De altfel, Marius Băcilă vorbea încă din 2020 de un „je ne sais quoi” pe care TMAX îl propune. Iar despre acest TMAX, însuși domnul Ortolani spune că e puțin probabil ca și cineva să vină cu un proiect mai bun.
Dar, francezul consideră că a aruncat o mănușa, pe care o evaluează la, atenție, am păstrat asta pentru final, 45.000 de euro. Iată un om care știe să își prețuiască munca.
Proiectul a fost unul comandat de dealerul Yamaha Castellan din Nisa. Coasta de Azur pare a fi leagănul unor proiecte deosebite. Olivier recunoaște că a stat mult pe gânduri dacă să se apuce sau nu de treabă, dată fiind dimensiunea provocării.
foto via pipeburn.com