Test Kawasaki Vulcan S: Just cruisin’

Kawasaki vine cu un nou model în segmentul de piață din ce în ce mai popular al cruiserelor entry-level destinate în principal mediului urban. Vulcan S are un motor cu doi cilindri paraleli derivat din cel de ER-6n, poziție în șa ajustabilă și un preț foarte competitiv.

[wzslider]

foto: Andrei Gemeș

Trebuie să încep prin a spune că segmentul în care se încadrează noul Kawasaki Vulcan S este probabil unul dintre cele mai puțin interesante pentru subsemnatul. Cruiserele, în general, mi se par oarecum inutile dar, dacă aș fi nevoit să aleg unul, aș opta pentru ceva mare, care să facă pământul să duduie și capetele să se întoarcă atunci când trec. Acestea fiind zise, înțeleg factorul de atracție pe care îl exercită o astfel de motocicletă, doar că sunt conștient că sunt destinate altui gen de rider, nu mie.

Andrei_Gemes_2015_kawa-10

Și un cruiser facil, pentru mediul urban, este destinat în principal motocicliștilor cu relativ puțină experiență, care vor să se bucure de factorul „cool” pe care îl are o astfel de motocicletă, fără a fi nevoiți să se lupte cu peste 300 kg de fier și fără a-și ipoteca locuința pentru a cumpăra vehiculul. Acest segment de piață atrage din ce în ce mai multă atenție în ultima vreme, căci și bikerii europeni încep să-și dea seama că nu ai nevoie de sute de cai putere sau de cea mai nouă tehnologie pentru a te simți bine pe două roți. Astfel, Yamaha a venit acum doi ani cu XV950, o motocicletă foarte atrăgătoare prin simplitatea sa și Harley-Davidson se aventurează în teren necunoscut cu modelul Street 750, lansat anul trecut. Kawasaki nu putea să se resemneze în postura de spectator, așa că a lansat recent modelul Vulcan S. Denumirea este una consacrata pentru gama de cruisere din Akashi, dar particula S îl desemnează pe cel mai mic și mai facil dintre ele. Cu un motor cu doi cilindri paraleli de 650 cmc derivat din cel folosit pe ER-6 și pe Versys și un preț foarte accesibil (doar 7.000 de euro în varianta fără ABS), Vulcan S se vrea un demn urmaș al vechiului EN500, o motocicletă cu aer de cruiser, dar abilități de naked – agilitate, facilitate a pilotajului, greutate redusă.

La o primă vedere, Vulcan S pare elegant, rafinat, dar nu neapărat o motocicletă după care întorci capul pe stradă. Se vede că estetica a fost atent studiată și liniile se îmbină armonios și plac ochiului, dar concurența de la Yamaha este în mod clar mai reușită când vine vorba de look. Deși banii destul de puțini pe care îi plătești pentru o grămadă de metal te-ar putea face să te aștepți la economii vizibile în ceea ce privește finisările și calitatea fabricației, acestea sunt la un nivel demn de motociclete mult mai scumpe. Nu există nimic extravagant, nimic care să atragă privirea, dar toate elementele sunt bine vopsite, finisate și asamblate.

Andrei_Gemes_2015_kawa-4

O idee complet inedită în acest segment este poziția de pilotaj ajustabilă. Scărițele pot fi deplasate cu 25 mm mai în spate sau mai avansate față de poziția lor standard, pentru a asigura confortul riderilor de diferite dimensiuni și diferite gusturi în materie de poziție în șa. Noi am mers cu scărițele în poziția avansată, ceea ce conferă motocicletei un aer mai autentic de cruiser, dar reduce controlul prin limitarea posibilității de încărcare a scărițelor. Există și un ghidon opțional care ajunge cu 44 mm mai aproape de rider, pentru cei care au mâinile prea scurte ca să se simtă confortabil cu ghidonul standard. Șaua, la 705 mm de sol, este foarte joasă, dar există, opțional, o versiune chiar și mai joasă, destinată probabil riderilor liliputani. Una peste alta, putem spune că ne-am simțit destul de confortabil în șa, poziția fiind suficient de tipică unui cruiser cât să te introducă în filmul potrivit, dar nu atât de exagerată încât să devină inconfortabilă.

Andrei_Gemes_2015_kawa-14

Odată pornit motorul bicilindric, senzația percepută este destul de îndepărtată de ideea de cruiser. Propulsorul cu doi cilindri în linie se turează rapid și este foarte eficient, dar nu transmite ideea de putere relaxată pe care o asociezi în mod normal cu un chopper. Motorul trage destul de lin de la turații foarte joase (ceea ce motoarele V2 mari nu prea reușesc), oferă suficient cuplu ca să te poți deplasa suficient de rapid fără să treci de 4-5.000 rpm, dar, odată ce tragi puțin de el, își arată o oarecare latură sportivă, turându-se vehement și provocându-te să ataci traseul. Manevră care îți este facilitată de o ciclistică impecabil gândită. Vulcan S, spre deosebire de majoritatea concurentelor, se înclină frumos, omogen și, mai ales, oferă o libertate de înclinare respectabilă. Astfel, poți ieși cu cruiserul din Akashi pe un drum virajat ca să-ți dai frâu liber pornirilor sportive. Totul în condiții de control absolut și stabilitate ireproșabilă. Ampatamentul lung și cotele conservatoare ale geometriei ciclisticii fac ca micul cruiser să rămână pe trasă fără probleme și să se încline intuitiv. Ideal pentru cei aflați la început de drum în motociclism, dar care vor să guste din plăcerile vinovate ale dansului pe viraje în condiții de maximă siguranță.

Vorbind de siguranță, frânele se comportă foarte bine. Deși nu impresionează prin putere (mai ales fața), sunt foarte modulabile și sistemul ABS (prezent pe exemplarul testat) își face treaba excelent. Desigur, toate aceste considerente rămân valabile doar în condițiile unui stil de mers relativ relaxat, nu foarte grăbit, cu un rider care nu caută limite. Odată ce ne aventurăm mai departe de zona de confort a motocicletei, începem să ne lovim de limitările specifice acestui gen de motocicletă – scărițele ating în cele din urmă asfaltul (mai târziu decât la concurență, dar mai devreme decât la un naked), schimbările de direcție nu se pot face prea rapid, suspensiile sunt gândite mai degrabă pentru deplasarea prin oraș decât pentru mersul sportiv, frânele nu sunt extraordinar de puternice etc.

Andrei_Gemes_2015_kawa-17

Dar toate acestea nu contează pentru potențialul cumpărător de Vulcan S, căci, cel mai probabil, acesta va dori doar plimbări lejere și drumuri utilitare prin traficul urban. Și aici cruiserul Kawasaki te servește foarte bine, căci, deși este destul de lung, se poate strecura cu aplomb printre mașinile oprite la semafor și se poate controla cu ușurință de către rideri neexperimentați, datorită echilibrului natural și facilității comenzilor. Consumul redus de combustibil este încă un atu care îl face pe Vulcan S ideal pentru naveta zilnică. Șaua pasagerului (din nou, spre deosebire de concurența directă) este destul de primitoare, astfel încât drumurile în doi nu vor fi un chin.

Din punct de vedere strict rațional, dacă tragem linie, Kawasaki Vulcan S pare să fie motocicleta ideală în segmentul cruiserelor entry-level facile și „cool”: este mai ieftin, mai confortabil, mai sportiv și mai practic decât concurența directă. E greu să îi găsești un defect major motocicletei, obiectiv vorbind. Dar, având în vedere ideea că cei care cumpără o astfel de motocicletă se așteaptă să primească un cruiser cât mai autentic, doar că la scară redusă, acesta ar putea fi considerat marele dezavantaj al lui Vulcan S: arată oarecum a cruiser, dar se pilotează complet diferit. Motorul funcționează și vibrează într-un mod complet diferit de păcănitul sacadat al unui V2 de turație joasă, iar agilitatea și facilitatea generală îl fac pe cruiserul din Akashi să se simtă ca un naked mai bizar, nu ca un custom-bike autentic, capitol la care Yamaha XV950 se află la celălalt capăt al spectrului. Așadar, marea problemă a lui Vulcan S este că nu e suficient de cruiser. Ceea ce nu e neapărat un lucru rău.

 

 

CE NE PLACE

  • Poziție în șa. Caracter practic. Preț.
  • Facilitate a pilotajului. Comportament dinamic.
  • Motor eficient.

CE NU NE PLACE

  • Vibrații la anumite regimuri
  • Lipsă de caracter

 

DATE TEHNICE

Motor   2 cilindri paraleli, răcit cu lichid, 649 cmc

Putere  61 CP la 7.500 rpm

Cuplu    63 Nm la 6.600 rpm

Transmisie          finală cu lanț, cutie de viteze cu 6 trepte, ambreiaj multidisc în baie de ulei

Suspensii            față furcă telescopică de 41 mm, spate monoamortizor montat pe sistem de pârghii, pretensionare reglabilă

Frâne    față disc de 300 mm, etrier cu 2 pistonașe, spate disc de 250 mm, etrier cu 1 pistonaș

Masă proprie    225 kg în ordine de mers (228 kg cu ABS)

Preț       7.000 euro (7.300 euro cu ABS)  – www.unitedmotors.ro.

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account