Test BMW F 800 R: Equilibrium

BMW F 800 R 2015, vine cu un nou look, datorat in principal noului far simetric, si cu cateva modificari de ordin tehnic care ar trebui sa rafineze ceea ce era deja unul dintre cele mai complete pachete din segmentul naked-urilor de cilindree medie.

[wzslider]

foto: Andrei Barbu

BMW F 800 R nu este neaparat genul de motocicleta care-ti face inima sa bata mai repede: nu uimeste prin puteri stratosferice (are acum 90 CP, fata de 87 ai modelului precedent), are un design destul de cuminte, fara extravagante si nici nu vine cu vreo solutie tehnica revolutionara. Inginerii bavarezi au incercat sa rafineze naked-ul cu motor bicilindric, mai degraba decat sa-l revolutioneze. Astfel, avem acelasi cadru cu grinda dubla, in interiorul caruia motorul cu doi cilindri paraleli are functie portanta. Motorul este inclinat mai putin in cadru, unghiul pe care acesta il face cu verticala scazand de la 23 la 18 grade, pentru o mai buna centralizare a maselor. Tolerantele mecanismului motor au fost revizuite, intr-o incercare de a diminua vibratiile. Pozitia la ghidon a fost si ea schimbata, saua fiind acum mai joasa cu 10 mm, iar scaritele au fost si ele mutate. Noul far, compact si, spre deosebire de cel vechi, simetric, ii da un nou look motocicletei bavareze. F 800 R arata mai atragator acum, mai zvelt si mai modern, dar isi pierde „ciudatenia” care il facea deosebit. Vazut din fata, ar putea foarte bine sa fie o Honda sau o Yamaha.

ROT_1175

De la ghidon, lucrurile nu stau foarte diferit fata de modelul precedent. Avem aceeasi pozitie de pilotaj naturala, excelenta pentru rideri de toate dimensiunile. Saua joasa nu pune probleme in a atinge solul cu picioarele decat, eventual, celor afectati de nanism. Calitatea finisarilor si a materialelor se pare ca este cu o treapta mai sus decat la vechiul model, pe care l-am criticat la vremea sa sub acest aspect. Un lucru foarte bun, avand in vedere ca F 800 R costa totusi 8.955 de euro in echiparea de baza – o suma care implica niste pretentii in ceea ce priveste grija la detalii. Exemplarul testat de noi arata chiar foarte bine in culoarea Racing Blue metalizat/Negru lucios (52 de euro pe lista de optionale). Cand te pui in miscare, chiar la un ritm lejer, prin oras, observi imediat trucul care ii reusea de minune si modelului anterior: F 800 R este foarte usor de pilotat si extrem de bine echilibrat. As merge atat de departe incat sa spun ca e printre cele mai bune motociclete pentru incepatori. Motorul trage suficient incat sa te scoata din orice problema, dar nu pare nici un moment prea agresiv, oricat de grea ai avea mana dreapta. Se poate merge cu picioarele in scarite la 2 km/h aproape fara nici un efort si motocicleta se comporta complet neutru in manevrele prin traficul aglomerat. Parca ar avea o forta invizibila care vrea sa te tina pe doua roti. Noul model este chiar mai bun decat predecesorul in aceasta privinta. Frana spate este foarte usor de dozat, noul ABS Bosch functioneaza mult mai bine, intrand mai tarziu si mai discret in functiune si echilibrul natural parca e si mai bun. Ambreiajul actionat mecanic este foarte usor de dozat, desi ar putea parea cam greu de apasat in trafic intens, unde se foloseste des, mai ales daca la ghidon se afla o domnisoara fara prea mare putere in antebrate.

ROT_1197

La drum intins, in regim de autostrada, F 800 R se dovedeste la fel de elegant. E suficient de confortabil, in ciuda protectiei aerodinamice limitate tipice acestui gen de motocicleta, pentru a strabate portiunile de drum drept cu viteze constante de 130-140 km/h. Aerodinamic vorbind, lucrurile s-ar putea imbunatati cu un parbriz din lista de accesorii, dar, odata ce treci de pragul mentionat mai sus, incepi sa observi si vibratiile destul de puternice transmise de motor in scarite, sa si ghidon. Incepand de la 5.000 rpm, acestea se fac simtite din ce in ce mai mult. Dupa o jumatate de ora in sa, nu te afecteaza prea mult (nu este chiar o rasnita), dar dupa o ora vei resimti efectul vibratiilor. Sincer sa fiu, parca noul model vibreaza ceva mai mult decat cel vechi, in ciuda eforturilor facute pentru a ameliora problema.

Un capitol unde se simte o imbunatatire clara il constituie suspensiile. F 800 R are acum o furca inversata pe fata, iar monoamortizorul spate poate fi dotat cu sistemul electronic de reglaj ESA (optional, 745 de euro). Noile suspensii copiaza mai bine asperitatile drumului, transmitand mai putine socuri riderului, si fac fata mai bine incarcarii puternice determinate de franarea sau accelerarea hotarata. Astfel, pe viraje, comportamentul motocicletei este absolut laudabil, mai ales in conditiile nu tocmai ideale intalnite in timpul testului (februarie, 10-12 grade Celsius, drumuri cu praf si noroi, aderenta indoielnica). Perfect echilibrat, intuitiv, F 800 R iti transmite o senzatie de siguranta pe care novicii pun pret mai presus de orice. Pur si simplu iti asculta comenzile in cel mai natural fel posibil si te face sa te simti in control in orice situatie. Sistemul de control al tractiunii ASC este superfluu, dupa parerea mea, chiar si pentru rideri incepatori. Motorul dezvolta puterea atat de liniar si o pune la sol atat de previzibil, incat ruperea neintentionata a aderentei imi imaginez ca se poate intampla doar pe gheata sau pe zapada. Din cate mi-am dat seama, cum e cazul intregii familii F de la BMW, 800 R mentine calmul printr-o cursa foarte lunga a mansonului de acceleratie. Adica, atunci cand ti se pare ca ai tras mai zdravan de gaz, daca iti continui miscarea pana la capat, la full-gas, iti dai seama ca mai devreme accelerasesi la nici 50%. Prin acest truc, bavarezii reusesc sa faca motorul si extrem de economic, si foarte neamenintator pentru rideri de orice nivel de experienta. Ca sa accelerezi excesiv, trebuie sa iti doresti cu adevarat, nu poti s-o faci din greseala. De aceea nici pierderile intempestive de aderenta nu fac parte din meniul servit de F 800 R. Pe de alta parte, tocmai aceste caracteristici tind sa faca motocicleta putin… banala pentru riderii care vor senzatii tari. Daca naked-ul din Munchen are un mare defect, acesta ar fi tocmai faptul ca e prea „asezat”, prea rational. Confortabil, eficient, usor de pilotat, o motocicleta foarte buna cand pui plusuri si minusuri pe hartie, dar oarecum lipsita de caracter. La aceasta impresie contribuie si motorul (prea?) liniar, care nu incanta nici prin vreun sunet deosebit.

ROT_1192

Acestea fiind zise, daca tragi de gaz cu hotarare, F 800 R se misca repejor si, daca iti place sa tragi tare pe viraje, bavarezul poate tine ritmul cu multe motociclete mai cu staif, mai ales in varianta 2015, cu suspensiile si franele (etriere Brembo radiale pe fata) mai bune. Cu pneuri adecvate, cred ca naked-ul bicilindric s-ar descurca onorabil si pe un circuit, atata timp cat nu se vrea doborarea recordului pe tur si daca pista nu este una pe care se dezvolta viteze foarte mari. Sistemul ESA actioneaza doar asupra revenirii amortizorului spate, avand trei moduri: Comfort, Normal si Sport. Se simte ceva diferenta intre cele trei moduri, dar, pentru majoritatea riderilor, in majoritatea situatiilor, aceasta nu va fi semnificativa. Asadar, eu as economisi cei 745 de euro sau i-as investi in lucruri mai utile (parbriz, bagaje).

Una peste alta, se poate spune ca BMW F 800 R este o motocicleta care se achita onorabil de orice sarcina, chiar daca nu straluceste prin ceva anume. Riderii mai scunzi sau neexperimentati vor fi incantati de facilitatea pilotajului naked-ului bavarez, iar cei care vor si performante nu vor fi dezamagiti. Vibratiile si relativa lipsa de caracter a motocicletei ii pot descuraja pe unii potentiali clienti, dar, la drept vorbind, cei care iau in considerare o astfel de motocicleta nu se asteapta la un tourer desavarsit sau la un utilaj cu personalitate debordanta. In felul sau, BMW F 800 R este un virtuoz al caii de mijloc. Si cu totii stim ca, de obicei, adevarul este undeva la mijloc.

201410-P90167245-zoom-orig

 

NE PLACE

  • Pozitie in sa. Echilibru general.
  • Manevrabilitate.
  • Facilitatea pilotajului. Consum redus.

NU NE PLACE

  • Vibratii peste 5.000 rpm
  • Lipsa de caracter

 

Date tehnice

Motor  2 cilindri in linie, 798 cmc, racit cu lichid

Putere 90 CP la 8.000 rpm

Cuplu   86 Nm la 5.800 rpm

Transmisie cutie de viteze cu 6 trepte, ambreiaj multidisc in baie de ulei, actionat mecanic

Suspensii         fata furca inversata nereglabila, spate monoamortizor reglabil electronic, cursa 125 mm fata/spate

Frane   fata 2 discuri de 320 mm, etriere radiale Brembo, spate disc de 265 mm

Masa proprie  202 kg in ordine de mers

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account