Test BMW R 1250 R: Magie bavareză

După R 1250 GS și R 1250 GS Adventure, a venit și rândul naked-ului cu motor boxer, R 1250 R, să fie testat în versiunea cu noul motor ShiftCam. Rezultatul? Roadster-ul bavarez este, probabil, cea mai completă motocicletă strict de asfalt care există în acest moment.

Foto: Claudiu Ionescu

Deși, când vine vorba de a cumpăra o singură motocicletă care să le facă pe toate, înclin spre modelele adventure de ceva ani încoace, mai ales pentru mers prin România, am admirat de la o oarecare distanță naked-ul bavarez cu motor boxer, R 1200 R. „Admirat” pentru că, de fiecare dată când m-am suit în șaua acestui model, fie vorba de varianta 2010, 2013 sau 2015, am rămas uimit de cât de bine combină confortul cu agilitatea și precizia pe viraje. Dacă îi pui un parbriz și sisteme de bagaje, devine tourer. Dacă îi pui o pereche de gume sportive, devine devorator de viraje. Dacă ai de parcurs distanțe mari în trafic aglomerat, se controlează eficient și facil ca un scuter. „De la distanță” pentru că niciodată nu excela la niciuna dintre aceste misiuni. Dacă vrei confort suprem la touring, există motociclete dedicate pentru asta. Dacă vrei confort pe drumuri foarte stricate (sau atunci când asfaltul dispare), pentru asta există GS-uri. Dacă vrei senzații foarte tari și viteză pe viraje, există supernaked-uri de 160 CP, ușoare, care merg bine și pe pistă și sunt clar mai distractive din toate punctele de vedere. De aceea, atitudinea mea față de R 1200 R era una de admirație discretă: „Îmi place, îi apreciez abilitățile, dar nu mi-aș cumpăra una mâine.”

Cu această atitudine am abordat testul cu noul BMW R 1250 R, care este, în esență, un R 1200 R cu un propulsor actualizat, identic cu cel de pe noile GS-uri, RT și RS. Adică 1.254 cmc, distribuție variabilă ShiftCam care trece pe o camă mai mare și mai agresivă la 5.000 rpm, 136 CP, 143 Nm etc. Partea cu adevărat interesantă a acestui motor, în materie de cifre, este că valoarea cuplului este mereu peste 110 Nm între 2.000 și 8.250 rpm și peste 120 Nm între 3.500 și 7.750 rpm.

Exemplarul nostru de test era echipat și cu evacuarea Akrapovic. Costă 850 de euro, dar se aude superb și arată excelent.

Apoi, când uiți de fișele cu date tehnice și te sui în șa, te izbește în primul rând plusul de rafinament despre care am tot discutat în testele anterioare. Motorul vibrează mai puțin, trage mai lin și mai elegant la turații foarte joase, este mai ușor de controlat la viteze mici și se aud mult mai puține zgomote mecanice din interior. Dacă acest plus de rafinament este ceea ce m-a cucerit în cazul GS-urilor, la R mi-a plăcut în primul rând plusul de distracție. Am observat asta atunci când m-am suit pe R 1250 R și am început să-i dau gaz pe viraje, pe Lepșa, fără niciun fel de acomodare prealabilă, după câteva sute de kilometri parcurși în șaua altei motociclete. Cuplul pare de-a dreptul infinit și motocicleta răspunde superb la răsucirea manșonului de accelerație. Acum, R 1250 R are echilibrul perfect între control și vivacitate: simți că ai la dispoziție resurse enorme și, când tragi de gaz și mergi sportiv, ți se pare că limita e foarte sus, dar nu ai nicio secundă vreo palpitație, căci simți că tu controlezi totul și că ești în siguranță.

Viraje pe Lepșa: domeniul preferat al lui R 1250 R. Probabil, ca raport senzații/facilitate/siguranță pe curbe, pe stradă, nu există motocicletă în lume mai tare decât R 1250 R.

Aici intră și ciclistica foarte precisă, dar și foarte intuitivă și prietenoasă. Motocicleta se înclină ușor și natural, pare să aibă centrul de greutate exact unde trebuie și te ajută să atingi lejer apexurile celor mai complexe succesiuni de viraje. Motorul ShiftCam îi dă exact plusul care o face dezirabilă chiar și pentru un circumspect precum subsemnatul. După câteva viraje, deja mă trezeam că activez controlul tracțiunii la ieșire, dar fără să intenționez să merg chiar atât de tare. Pur și simplu, e atât de ușor să obții viteză pe viraje cu noul R.

Aici contribuie și poziția perfectă pentru înălțimea mea, primitoare, bine gândită ergonomic, cu o senzație că te așezi „în” motocicletă, mai degrabă decât „pe” ea, ceea ce te ajută să faci corp comun cu roadster-ul german. Apoi, dacă vrei să mergi lejer, la croazieră, poți să faci și asta. Fără parbriz, poți merge toată ziua cu 130-140 km/h în deplin confort. Dacă vrei mai mult, există opțiuni de parbrize de diferite dimensiuni, atât în catalogul BMW Motorrad cât și pe piața aftermarket. Ai pilot automat pentru secțiunile plictisitoare de autostradă, motorul vibrează mult mai puțin decât înainte și șaua este foarte moale și confortabilă.

De fapt, dacă ar fi să-i găsesc un minus lui R 1250 R, aici ar fi: deși mai distractivă decât oricând, naked-ul bavarez rămâne o motocicletă „serioasă”. Nu îi place să facă manevre de stunt (nu că asta ar fi o mare problemă, desigur) și, dacă vrei stil huligan și senzații tari, e clar că nu e făcută pentru așa ceva. E prea rațională. Poate merge oricât de tare vrei pe stradă, dar ergonomia nu este făcută pentru pistă, șaua e prea moale și amortizează foarte mult feedback dacă vrei pilotaj pur, bazat pe feeling, și nu te îndeamnă să decuplezi controlul tracțiunii și să-ți faci de cap în felul în care o face fratele mai sportiv, S 1000 R, spre exemplu. Sigur, asta este o problemă pentru foarte puțini oameni, căci majoritatea vor prefera plusul de confort și de polivalență al unui R 1250 R față de performanțele unui supernaked de 160 CP, pe care nu prea ai cum să le folosești pe stradă oricum.

La toate aceste calități, se adaugă și consumul foarte redus, frânele foarte puternice și ușor de dozat, multitudinea de dotări (suspensie reglabilă electronic și activă ESA Next Generation, ABS Pro, quickshifter, manșoane încălzite, display TFT etc.) și un look mult mai „cool” decât al fraților adventure echipați cu același motor.

Pe de altă parte, nimic nu e gratis în lumea asta, lucru valabil și pentru BMW R 1250 R. Prețul de bază este 13.500 de euro, dar, cu aproape toate opțiunile adăugate (căci cine își ia un R „chel”?), prețul sare ușor de 17.500 de euro, sumă destul de mare pentru ceea ce este, până la urmă, o motocicletă naked. Dar acest naked se transformă, la cerere, în devorator de viraje, motocicletă utilitară de oraș, cafe-racer, sau tourer de ocazie. Nu am frunzărit suficient de în detaliu lista de opționale, dar cred că, dacă bifezi ce trebuie, îți face și cafeaua dimineața.

DATE TEHNICE
Motor   2 cilindri boxer, 1.254 cmc, răcit cu lichid, DOHC

Putere  136 CP la 7.750 rpm

Cuplu    143 Nm la 6.250 rpm

Transmisie          6 trepte, finală prin arbore cardanic, ambreiaj multidisc în baie de ulei

Suspensii             față furcă inversată cu jambe de 45 mm, spate Paralever (basculă monobraț), ESA

Frâne    față 2 discuri de 320 mm, etriere radiale, spate disc de 276 mm, ABS Pro

Masă proprie     239 kg cu plinurile făcute

Preț       13.500 euro (www.bmw-motorrad.ro)

 

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account