Test Harley-Davidson Street Glide: Redescoperirea

Cateodata iti dai seama ca locurile prin care treci foarte des, fara ca macar sa le dai atentie, sunt de fapt superbe. Mie mi-au trebuit doua zile in saua unui Harley-Davidson Street Glide ca sa am aceasta revelatie.

[wzslider]

foto: Jake Churchill, Harley-Davidson

La inceputul acestei veri, am avut onoarea sa fiu invitat la un tur prin Romania la ghidonul unui Harley-Davidson Street Glide, cu ocazia proiectului Discover More, lansat de divizia europeana a producatorului din Milwaukee. Scopul proiectului era ca un exemplar de Street Glide sa parcurga un traseu de 20.000 km prin 32 de tari, cu diferiti rideri la ghidon, descoperind rute interesante si peisaje pitoresti. Intreaga calatorie urma sa fie documentata video si foto pe site-ul proiectului, discovermore.harley-davidson.com.

La plecare i-am cunoscut pe cei patru baieti de la KngLAD – Louis, Pro, Jake si Juan, patru britanici tineri si simpatici care urmau sa documenteze calatoria. Atmosfera a fost de la bun inceput foarte relaxata, lucru care a contribuit la buna dispozitie, in ciuda vremii nu tocmai prietenoase care ne-a intampinat pe autostrada A1, mergand spre Pitesti. Ruta avea sa ne duca spre Ramnicu-Valcea, Sibiu, Fagaras, Bran, Brasov, Sighisoara, de-a lungul celor doua zile presarate cu multe opriri pentru filmari si interviuri.

De la primul contact cu Street Glide am fost impresionat de aspectul maiestuos si opulent al motocicletei, un bagger cu un amestec ciudat de eleganta si stridenta. Formele sunt placute, interesante, culoarea este discreta si calitatea vopselei evidenta de la prima privire, dar cei cativa metri patrati de crom intinsi liber pe jante, motor si alte elemente au un factor „bling” de netagaduit. Pozitia in sa este placuta, putin bizara din cauza platformelor destul de inalte care tin loc de scarite, care ma fac sa stau cu genunchii destul de indoiti. Dar pozitia nu este deloc chinuitoare, ci chiar confortabila, iar platformele inalte promit o libertate de inclinare semnificativ mai mare decat a altor motociclete din gama H-D, care sunt de-a dreptul ingrozitoare la acest capitol.

Strabat perdeaua de apa ce cade pe autostrada spre Pitesti cu 130 km/h constanti, cu muzica bubuind in difuzoarele de inalta calitate ale sistemului audio Boombox si incep sa ma obisnuiesc cu motocicleta. Este un bagger cu aptitudini clare de touring (de altfel, este incadrat chiar in gama Touring a celor de la Harley), dar nu este un tourer propriu-zis. Parbrizul e prea jos, saua pasagerului nu e suficient de primitoare, iar gentile laterale nu sunt neaparat cele mai practice sau incapatoare spatii pentru bagaje. Motocicleta se simte foarte placut la drum, insa. Parca te face sa-ti vina s-o iei din loc, sa vezi lumea. Trecem de Pitesti, apare soarele, echipamentul meu se usuca si ajungem pe vestitele viraje de pe Dealul Negru. Aici imi dau seama deja ca ma voi distra pe cinste cu motocicleta asta, chiar daca cruiserele sunt departe de a fi preferatele mele, mai ales pe trasee virajate. Scaritele inalte ii confera lui Street Glide o libertate de inclinare respectabila si motocicleta are o tinuta neutra si se inclina frumos si intuitiv. Virajele de viteza medie si mare, care se leaga unele de altele, sunt mediul predilect ai bagger-ului H-D. Cand se ajunge pe viraje foarte stranse, deja se simte ampatamentul kilometric, libertatea de inclinare devine insuficienta si, daca pana acolo te tineai fara probleme de amicul cu naked-ul japonez din fata, aici deja ramai in urma.

Clasicul motor V2 la 45° are o capacitate de 1.690 cmc si o curba de cuplu demna de un camion. Se simte cel mai bine intre 2.000 si 4.000 rpm, unde da impresia ca ar putea sa mute munti, cu o coloana sonora grava si infundata. Evacuarea mi se pare de-a dreptul prea silentioasa, mai ales pentru o motocicleta atat de deosebita. Vibratiile sunt omniprezente, dar nu deranjeaza prea mult niciodata. Sub 2.000 rpm, cu gazul in plin, vibratiile de frecventa joasa sunt atat de puternice incat camera GoPro montata pe semicarena executa deja un dans bizar. Cu toate acestea, nu simt nici un disconfort din aceasta cauza.

Desi nu se poate spune ca Street Glide este o motocicleta inconfortabila, nivelul de confort nu este cel la care te astepti de la un tourer. Parbrizul permite turbulentelor sa scuture casca riderului la anumite viteze, iar suspensia spate te arunca serios din sa la denivelari mai mari. Franele, prevazute cu ABS, isi fac treaba eficient la orice viteza, dar maneta necesita un antebrat puternic pentru a beneficia de toata puterea de franare disponibila.

H-D Street Glide este o motocicleta impozanta, dar costa peste 26.000 de euro. Daca m-ar fi intrebat cineva inainte de cele doua zile petrecute in saua sa daca mi se pare ca merita acesti bani, i-as fi ras in nas. Cu 26.000 de euro poti sa-ti cumperi doua-trei motociclete bunicele, noi-noute. Chestia e ca, dupa 7-800 de kilometri in saua bagger-ului american, am inceput sa inteleg ideea. Sigur, asta nu inseamna ca dau fuga sa depun avansul pentru un Street Glide imediat ce termin articolul, doar ca nu mi se mai par nebuni cei care cumpara o astfel de motocicleta. Street Glide nu este cel mai puternic tourer, e departe de a fi cel mai confortabil, iar mare parte a tehnologiei pe care o ofera provine de acum zeci de ani. Dar are caracter, iti intra sub piele, te face sa te bucuri de drum pur si simplu, indiferent de vreme, de trafic sau de alti factori. In cele doua zile petrecute in saua lui Street Glide, am avut parte de vreme schimbatoare, cu multe ploi, dar entuziasmul nu mi-a scazut deloc, ba din contra. Motocicleta aceasta m-a facut sa vad cu alti ochi locuri precum Valea Oltului sau drumul dintre Fagaras si Brasov, sa redescopar frumusetea unor locuri prin care am trecut de zeci si sute de ori. Poate ca rational nu prea are sens, dar, la nivel emotional, Street Glide chiar iti vorbeste. Si, cu ocazia asta, am o revelatie. Harley vinde cu mult peste 200.000 de motociclete anual bazandu-se fix pe acest factor emotional. Americanii nu si-au laudat niciodata produsele bazandu-se pe viteza, performante, greutate redusa sau alte criterii masurabile. Ci au mizat fix pe latura emotionala a alegerii unei motociclete. Acum inteleg de ce – produsele lor pot stabili o conexiune sentimentala cu riderul, iar dupa aceea nu mai conteaza argumentele rationale. Pur si simplu, vrei acea motocicleta.

 

CE NE PLACE

  • Caracter
  • Cuplu
  • Pozitia de pilotaj. Comportament rutier.

CE NU NE PLACE

  • Suspensie spate rigida.
  • Pret foarte ridicat.
  • Turbulente la viteze mari.

 

DATE TEHNICE

Motor  2 cilindri in V racit cu aer, 1.690 cmc

Putere nc

Cuplu   138 Nm la 3.500 rpm

Transmisie primara prin curea, cutie de viteze cu 6 trepte

Suspensii         fata furca telescopica, spate monoamortizor

Frane   fata 2 discuri, spate 1 disc, ABS

Masa proprie  369 kg la gol

Pret     26.226 euro (www.harley-davidson-bucuresti.ro)

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account