Test Honda Transalp: De-a casei

Honda Transalp are in spate o cariera indelungata de enduro-tourer nici prea-prea, nici foarte-foarte. Cum se prezinta modelul nipon la sapte ani de la aparitia ultimei versiuni, in contextul pietei actuale?

[wzslider]

foto: Andrei Barbu

Honda Transalp este o motocicleta foarte competenta, nu incape indoiala. Am un amic care calareste un Transalp de prin anii ’90 cu peste 220.000 km la bord si motocicleta merge si acum ireprosabil. Aceasta e probabil prima caracteristica la care se gandesc cei mai multi cand vine vorba de enduro-tourerul de cilindree medie: face de toate si nu se strica nici daca riderul se straduieste s-o uzeze inainte de vreme.

Ultima incarnare a lui Transalp a aparut la sfarsitul lui 2007 si a marcat cateva schimbari destul de importante: in primul rand renuntarea la roata fata de 21’’, apoi adoptarea unui stil mai „cool”, mai interesant, cu un far mare si forme rotunjite. Intre timp, piata moto (cel putin cea din Europa) s-a orientat din ce in ce mai mult spre acest segment al motocicletelor enduro-touring, iar concurenta a devenit din ce in ce mai acerba.

Astfel, potentialul cumparator de XL700VA Transalp are cateva alternative demne de luat in seama, cu capacitati cilindrice si preturi apropiate: Suzuki V-Strom 650, BMW F 700 GS, Kawasaki Versys 650, Yamaha Tenere 660 ca sa numim doar cativa dintre rivali.

In ceea ce priveste aspectul exterior, desi nu mai este deloc un model nou si nici nu a suferit modificari semnificative in ultimii sase ani, Transalp se tine bine, mai ales in anumite combinatii de culori care flateaza stilul rotunjit al motocicletei. Pozitia in sa este si ea, cum era de asteptat de la un enduro-tourer, comoda si primitoare pentru rideri de toate dimensiunile. Avand, ca orice Honda, o latura „user friendly” foarte pronuntata, Transalp are saua destul de joasa, fiind astfel poate cea mai indicata din acest segment pentru novicii absoluti si pentru riderii mai scunzi. In aceeasi idee sunt concepute si comenzile motocicletei, perfect calibrate: si Transalp reuseste acel minunat truc tipic Honda, facand orice rider sa se simta in largul sau de la primii metri printr-o combinatie de design inteligent, comenzi bine calibrate si suprafete placute la vedere si la atingere. Desi nu este produsa in Japonia, ci la fabrica Honda din Spania, motocicleta este finisata exemplar si calitatea fabricatiei impresioneaza placut.

La plecarea de pe loc, motorul V2 de 680 cmc intregeste imaginea placuta: merge rotund si are un cuplu foarte bun la turatii joase si medii. Nu uimeste prin forta, dar trage lin si curat pana la viteze de peste 110-120 km/h. Neajunsul intervine atunci cand vrei sa accelerezi in forta, folosind toata plaja de turatie: motorul se plafoneaza, iar cei 60 CP par insuficienti. Desi la regimuri medii (cele mai folosite, in mod normal), Transalp face fata fara probleme concurentei, cand se forteaza ritmul este evidenta lipsa de putere fata de majoritatea concurentelor (cu exceptia monocilindricei Yamaha Tenere).

Echilibrul general al lui Transalp este foarte bun, motocicleta putand fi condusa foarte usor la orice viteza. Strecurarea prin trafic nu pune niciun fel de probleme, ajutata de unghiul de bracaj foarte mare al ghidonului si de ambreiajul usor de dozat. Virajele abordate la viteze mai mari sunt si ele o placere, manevrabilitatea lui XL700VA fiind exemplara. Desi motocicleta nu este tocmai usoara, cotele ciclisticii asigura un compromis ideal intre manevrabilitate si stabilitate. Problemele apar, din nou, atunci cand se iese oarecum din registrul normal de folosire pentru o astfel de motocicleta si se merge foarte sportiv pe drumuri denivelate, la viteze mari. Transalp isi arata limitarile prin usoare unduiri, fara ca acest comportament sa devina vreodata periculos. Din nou, majoritatea concurentelor suporta mai bine aceste excese, fara a fi nici ele unelte pentru devorat circuitele.

Confortul se mentine la un nivel ridicat in orice situatie: pozitia este ideala, protectia aerodinamica in media clasei si suspensiile lucreaza bine pe denivelarile din asfalt. Singurele vibratii care se simt cat de cat sunt cele de frecventa joasa emise de motorul V2, care dau impresia ca au fost concepute special, pentru un plus de caracter.

Cand se iese in afara asfaltului, lucrurile stau bine atata timp cat sectiunile de off-road nu sunt abordate cu un exces de optimism. Suspensiile nu au o cursa foarte lunga, trenul fata, cu roata de 19’’, se simte destul de greoi si ghidonul este prea jos pentru a facilita abordarea pozitiei ridicat in scarite. Cu toate acestea, Transalp poate strabate lejer sectiuni de drum forestier nu foarte dificil, doar ca nu va produce aceeasi placerea  pilotajului in aceste sectiuni cum ar face-o o Yamaha Tenere, spre exemplu.

Franele cu sistem Combined ABS sunt foarte usor de dozat si asigura oprirea in siguranta in orice situatie. Pentru a accesa intregul potential al sistemului de franare, riderul trebuie sa apese cu hotarare pe maneta, functionarea acesteia fiind axata pe modulabilitate, nu pe putere usor de accesat.

Daca luam in considerare si pretul de lista al motocicletei, 8.990 de euro, Transalp devine o alegere buna in primul rand pentru incepatori si pentru cei mai nesiguri pe ei in manevrarea motocicletei, care vor un utilaj domol, care sa nu le dea batai de cap si sa ii duca oriunde ar avea nevoie. Pentru restul, optiunile Suzuki V-Strom sau Yamaha Tenere ar putea parea semnificativ mai tentante, mai ales avand in vedere ca au preturi mai mici.

 

NE PLACE

Facilitate a pilotajului. Confort. Calitatea fabricatiei. Manevrabilitate.

NU NE PLACE

Putere insuficienta fata de concurenta. Suspensii cam moi. Performante mediocre.

 

DATE TEHNICE

Motor  V2, racit cu lichid, 680 cmc

Putere 60 CP la 7.750 rpm

Cuplu   60 Nm la 6.000 rpm

Transmisie ambreiaj multidisc in baie de ulei, cutie de viteze cu 5 trepte, finala cu lant

Cadru  dublu leagan din otel

Suspensii         fata furca telescopica de 41 mm, cursa 177 mm, spate monoamortizor Pro-Link, cursa 173 mm

Frane   fata 2 discuri de 256 mm, etrier cu 2 pistonase, spate disc de 240 mm, etrier cu 1 pistonas, C-ABS

Masa proprie  219 kg

Pret     8.990 euro (www.honda-moto.ro)

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account