Kawasaki ER-6n este unul dintre cele mai interesante roadstere „entry-level” de cilindree medie, atat prin prisma pretului (6.600 de euro), cat si prin polivalenta si placerea cu care se piloteaza. L-am pus la incercare intr-o calatorie spre sud.
[wzslider]foto: Claudiu Ionescu
Au trecut zilele in care categoria naked-urilor ieftine de cilindree medie te obliga sa te multumesti cu doua roti, o sa si un ghidon. Motociclete precum Honda CB500, Suzuki GS 500 sau Kawasaki ER-5, desi foarte bune in felul lor, nu prea aveau nimic cu care sa atraga cu adevarat un rider tanar, care isi doreste o motocicleta cool, interesanta. De cativa ani incoace, lucrurile s-au schimbat si acest lucru devine evident cand ma sui in saua unui Kawasaki ER-6n, model 2013. Are un aspect compact si este evident ca designerii chiar au fost pusi la treaba atunci cand s-a realizat motocicleta. Pentru 2013, ER-6n a primit parte frontala noua, cu un far compact si rotunjit, rezervorul este mai inalt cu 20 mm, pentru a concentra vizual masele spre partea din fata a motocicletei, dandu-i un look mai agresiv, suprastructuri laterale mai inguste si o bascula noua, care continua linia cadrului perimetral din teava dubla (si el nou).
Si bordul este nou, afisand o multitudine de informatii pe display-ul digital de sub turometrul analog. Imediat deasupra bordului se afla o mica „unghie” aerodinamica, cu scopul de a deflecta curentul de aer de pe bustul pilotului.
Primul contact cu ER-6n ma surprinde. Motocicleta e compacta si ingusta, dar pozitia in sa pare putin ciudata. Ghidonul pare rasucit inspre inainte in prinderile sale, astfel incat te obliga sa te apleci putin deasupra rezervorului, intr-o pozitie de streetfighter. Nu ma asteptam la aceasta atitudine agresiva din partea micului ER-6. Motorul cu doi cilindri paraleli, care dezvolta acum 72 CP la 8.500 rpm, se trezeste la viata cu usoarele vibratii tipice acestui aranjament. Aceste vibratii se simt cateodata si in mers, dar nu devin niciodata obositoare sau deranjante. Strecurandu-ne prin trafic la viteze mici, motocicleta pare mai usoara decat este (204 kg cu rezervorul plin), probabil datorita unei foarte bune centralizari a maselor si unui echilibru natural. ER-6n confirma ca terenul sau de joaca preferat este orasul, cu o agilitate excelenta si un motor vioi, mereu gata sa sprinteze prin spatiile goale din trafic. Inca de aici naked-ul din Akashi isi arata valentele sportive prin motorul viguros, transmisia judicios etajata si pofta de a aborda viraje de orice fel. Suspensiile sunt suficient de confortabile pentru majoritatea situatiilor intalnite in oras, chiar si intr-unul „bombardat” intens cum este Bucurestiul. Franele, desi nu au ABS (in cazul exemplarului testat de noi), sunt foarte dozabile, astfel incat blocarile intempestive ale rotilor nu ar trebui sa constituie o problema nici pentru novicii absoluti.
Dar, ca sa lasam naked-ul Kawasaki sa zburde in voie, am ales o ruta interesanta: Bucuresti – Veliko Tarnovo (Bulgaria) si inapoi. Se pare ca ne-am ales foarte bine destinatia, caci in timp ce Romania era dominata de frig si ceata, la 30-40 km dupa intrarea in Bulgaria isi face aparitia soarele si temperatura nu coboara niciun moment sub 15°C. La viteze de croaziera de pana la 120-130 km/h, ER-6n este cat se poate de confortabil, mica imitatie de parbriz reusind destul de bine sa devieze curentul de aer. Lucrurile raman in domeniul acceptabilului pana pe la 140 km/h, dupa care nivelul de confort depinde foarte mult de toleranta riderului la vant si de puterea muschilor gatului ai respectivului pilot. Motorul, desi nu foarte puternic pe hartie, trage cu entuziasm la orice turatie, indemnandu-te chiar pe alocuri sa insisti, sa-l lasi sa se desfasoare. Pozitia in sa este chiar nimerita la drum lung, singura mica problema pentru mine fiind scaritele cam apropiate de planul seii, care tind sa oblige genunchii sa adopte un unghi nu tocmai confortabil, mai ales atunci cand tii picioarele corect, cu varful pe scarita. Dar nu pot sa spun ca m-am chinuit prea tare. In plus, riderii sub 1,80 m ar trebui sa nu aiba nicio problema din acest punct de vedere.
Partea cu adevarat surprinzatoare la noul ER-6n este felul in care acesta poate devora distantele in ritm sustinut, desi nu pare deloc facut pentru asa ceva. Drumul prin Bulgaria l-am parcurs la o medie de viteza destul de ridicata (140-150 km/h – se pare ca acolo aceste viteze sunt complet legale, atata timp cat nu te prinde nimeni) si micul Kawasaki a facut fata cu brio acestor incercari nu tocmai normale pentru acest gen de motocicleta. Virajele foarte largi si usor denivelate ale drumurilor bulgare au fost devorate de ER-6 cu mare aplomb la viteze destul de ridicate, fara nicio urma de instabilitate, o caracteristica de asteptat la naked-uri de cilindree medie, cu suspensii realizate la buget redus. Dar ER-6 absoarbe denivelarile lejer, fara sa devieze de la trasa si fara sa dea emotii pilotului.
Motorul cu doi cilindri paraleli constituie inca un atu: trage frumos pe toata plaja de turatie, chiar si dupa ce trece binisor de turatia de putere maxima. Prima treapta scurta si motorul prompt se traduc prin wheelie-uri la discretie, inca o caracteristica neobisnuit de „jucausa” pentru ceea ce ar trebui sa fie o motocicleta destinata novicilor si celor care vor sa abordeze cat mai civilizat motociclismul. Dar se pare ca nu degeaba este folosit ER-6n de stunt rideri din lumea intreaga – naked-ul din Akashi chiar are aptitudini pentru asa ceva.
Tragand linie, putem spune ca ER-6n este o motocicleta foarte potrivita pentru incepatori si pentru cei care au nevoie de un mijloc eficient de a se deplasa in oras, dar este, in acelasi timp, mult mai mult decat atat. Se simte in largul sau pe portiuni virajate, poate deveni un stunt bike de ocazie si ar face figura decenta si pe un circuit. La drum lung se achita cu brio de sarcini, fara sa fie un tourer cu adevarat. Toate acestea la numai 6.600 de euro. Si cireasa de pe tort urmeaza abia acum: Kawasaki ofera garantie de patru ani, fara limita de kilometri.
In aceste conditii, Kawasaki ER-6n devine o oferta greu de refuzat.
NE PLACE
Motor vioi. Confort. Agilitate. Stabilitate. Placere in pilotaj. Garantie 4 ani.
NU NE PLACE
Frana fata nu foarte puternica. Pozitie care necesita o oarecare acomodare.
DATE TEHNICE
Motor 2 cilindri paraleli, racit cu lichid, 649 cmc
Alimentare injectie electronica
Putere 72 CP la 8.500 rpm
Cuplu 64 Nm la 7.000 rpm
Transmisie ambreiaj multidisc in baie de ulei, cutie de viteze cu 6 trepte, transmisie finala prin lant
Cadru perimetral din teava de otel
Suspensii fata furca telescopica de 41 mm, cursa 125 mm, spate monoamortizor, cursa 130 mm
Frane fata 2 discuri de 300 mm, etriere cu 2 pistonase, spate disc de 220 mm, etrier cu 1 pistonas
Pneuri fata 120/70 ZR17, spate 160/60 ZR17
Masa proprie 204 kg
Pret 6.600 euro (www.unitedmotors.ro)