Honda lansa cu mare tam-tam un model complet nou, CBR600RR, destinat sa fie una dintre cele mai rapide si mai agresive motociclete din clasa supersport. Cu un design si tehnologie derivate din MotoGP, noua supersportiva urma sa reprezinte Honda intr-o clasa in care tendintele erau din ce in ce mai radicale si unde „vechea” CBR600F4i nu facea fata in regim sportiv concurentei de la Kawasaki, Suzuki si Yamaha.
[wzslider]Astfel, noua (pe atunci) CBR600RR venea cu un design compact, ascutit si aerodinamic mostenit direct de la bolidul de MotoGP RC211V, suspensia spate Unit Pro-Link, cu monoamortizorul in interiorul basculei si sistemul de injectie Dual Stage Fuel Injection (PGM-DSFI) fiind preluate tot de pe prototipul de Motomondial. Scopul era clar: performante cat mai bune pe pista, confortul si caracterul practic fiind in coada listei de prioritati. Pozitia era una foarte „racing”, compacta, aplecata, iar motorul stralucea doar la turatii inalte.
De altfel, prima versiune de CBR600RR a castigat toate titlurile mondiale la supersport in anii de productie (asta dupa ce CBR F4 castigase in 2002 si inainte ca urmatoarea generatie sa castige inca doua consecutive, in 2007 si 2008).
Motor & transmisie
Propulsorul cvadricilindric functioneaza lin, dar nu exceleaza prin cuplu. Daca vrei ca motocicleta se se miste „cu talent”, trebuie sa forjezi. Ceea ce e foarte placut, caci motorul „canta” frumos si se tureaza cu vehementa, tinzand spre o turatie maxima afisata de 15.000 rpm. Schimbatorul si cutia functioneaza ireprosabil, treptele sunt judicios etajate, dar, pentru un plus de vigoare, ideal ar fi sa se scurteze raportul final. La turatii mari, vibratiile se simt destul de puternic.
Suspensii & frane
Suspensiile sunt axate pe partea sportiva a conceptului de amortizare, astfel incat cei ce vor confort vor fi dezamagiti. Pastreaza insa acea caracteristica tipica Honda, de fluiditate in miscare si amortizeaza bine denivelarile mici, dar au cursa limitata si denivelarile mai mari vor transmite socuri riderului. Incepand din 2005, CBR600RR a primit furca inversata si etriere radiale de frana pe fata, lucruri care au imbunatatit situatia considerabil. Caci franele primei versiuni (2003 – 2006) sunt doar adecvate, nimic mai mult, si asta atata timp cat sunt servisate corect si frecvent. A existat o campanie de rechemare in service pentru o problema care putea duce la griparea etrierului franei spate.
Comportament dinamic
Honda CBR600RR exceleaza cand vine vorba de abordarea virajelor, atat pe strada, cat, mai ales pe circuit. Este foarte agila, manevrabila, precisa, dar se mentine neutra si stabila in majoritatea situatiilor. De fapt, in uzul stradal, aici straluceste sportiva nipona: pe un drum virajat de munte, bine asfaltat, unde motorul poate fi tinut la turatii inalte si riderul se poate bucura de o ciclistica aproape perfecta. Pe circuit, distractia e cu atat mai mare, dar cei care vor sa stoarca ultimele picaturi de performanta din motocicleta vor avea nevoie de frane mai puternice si de un upgrade al suspensiilor, in cele din urma.
Caracter practic, ergonomie & confort
Lucrurile sunt mai delicate la acest capitol. CBR600RR are o ergonomie gandita pentru pista, cu semighidoanele amplasate jos si saua sus. Excelenta pentru devorarea virajelor de pe Motorpark, dar nu tocmai ideala la drumuri prin oras. Evacuarea amplasata sub sa inseamna ca acolo nu prea mai e spatiu pentru nimic (cel mult un buletin). Iar confortul nu este nici el punctul forte al sportivei Honda, caci suspensiile au cursa scurta, pozitia e contorsionata si parbrizul foarte mic, astfel incat trebuie chiar sa te ghemuiesti pe rezervor a la Marc Marquez ca sa iesi din bataia vantului.
Estetica, finisari & fiabilitate
Nu incape indoiala ca Honda CBR600RR arata bine si acum, la 12 ani de la lansare. Forma ascutita, bine proportionata, care aduce puternic cu primul prototip Honda din era motoarelor in patru timpi, va avea intotdeauna farmecul ei. Calitatea fabricatiei este si ea foarte buna, poate nu la fel de buna ca a modelelor din anii´90, dar nu prea departe. Vopseaua rezista bine in timp si finisarile sugereaza ca s-a depus ceva efort atunci cand s-a produs aceasta motocicleta. Fiabilitatea este ireprosabila, 600RR rezistand cu incapatanare chiar si unor abuzuri destul de mari, combinate cu o relativa neglijenta a intretinerii. Bine, rezista in sensul ca nu te lasa in drum, dar, daca vrei ca motocicleta sa functioneze in parametri si sa te poti bucura de ea in modul pentru care a fost destinata, va trebui sa o tii in stare buna.
Pret
Initial era scumpa, dar acum poti sa-ti cumperi un exemplar din 2003, in stare decenta, cu o suma intre 2.500 si 3.000 de euro. De pe la 3.200 de euro pornesc preturile pentru varianta revizuita (2005-2006), cu furca inversata complet reglabila, etriere radiale si o cura de slabire (4,1 kg in minus). Preturile pentru un exemplar mai nou, in stare perfecta, cu eventuale imbunatatiri trec usor de 4.000 de euro.
Bonus – parerea proprietarei
Cristina Udrescu
Cristina cu a sa Honda CBR600RR din 2003 pe Motorpark
Prietena noastra, Cristina, inca mai are un CBR600RR din 2003, cu care a castigat Ladies Trophy in 2013, a alergat in RoSBK si a facut diverse curse si antrenamente prin Spania. A fost incantata de fiabilitatea ireprosabila a motocicletei, desi aceasta a fost forjata la greu pe circuite din toata Europa. In ciuda regimului de utilizare intens si solicitant, motorul nu a necesitat vreo reparatie capitala. Cristina a fost dezamagita in schimb de frane, care lucrau inconstant si destul de slab, problema rezolvata dupa montarea unei pompe de frana radiale de CBR1000RR. I-a placut manevrabilitatea motocicletei si a gasit pozitia ca fiind ideala (Cristina are circa 50 kg si pe undeva pe la 1,60 m). Dupa ce a mers mult pe un ZX-10R 2006, a scazut cateva secunde bune la best-lap in saua 600RR-ului din 2003.
NE PLACE
– Performante bune, motor puternic caruia ii place sa se tureze.
– Manevrabila, echilibrata, ideala pentru circuit.
– Look reusit, asemanare cu RCV211V.
NU NE PLACE
– Pozitie inconfortabila pe strada.
– Lipsa cuplului la turatii joase si medii.
– Frane care lasa de dorit atunci cand se cauta limitele (la versiunea 2003-2004).
Date tehnice
Motor 4 cilindri in linie, racit cu lichid, 4 timpi, 599 cmc
Putere 115 CP la 13.500 rpm
Cuplu 63 Nm la 11.250 rpm
Transmisie ambreiaj in baie de ulei, cutie cu 6 trepte, finala prin lant
Suspensii fata furca clasica (inversata, complet reglabila, incepand din 2005), spate monoamortizor Unit Pro-Link
Frane fata 2 discuri de 310 mm, etriere Nissin (radiale incepand din 2005) cu 4 pistonase, spate disc de 220 mm
Masa proprie 170 kg la gol (164 kg incepand din 2005)
Ani de fabricatie 2003 – 2006