Test Suzuki DL1000 V-Strom: Ratiune si simtire

Suzuki revine in domeniul enduro-tourer-elor de mare cilindree in 2014 cu un nou-nout DL 1000 V-Strom, o motocicleta care nu impresioneaza prin cifre, cu exceptia celor care compun pretul: 11.990 de euro.

[wzslider]

foto: Andrei Barbu

Cand vechiul Suzuki V-Strom 1000 a disparut din gama, in 2008, multi amatori de enduro-tourere polivalente au suspinat. Era o motocicleta foarte buna, echilibrata, confortabila si cu un raport calitate/pret de invidiat. Astazi, segmentul enduro-touring de cilindree mare este mai populat ca niciodata, dar cei care nu au (sau nu sunt dispusi sa dea) peste 15.000 de euro pe o motocicleta au gama de optiuni destul de restransa. Caci toate variantele europene sunt departe de a fi ieftine, Honda incearca din rasputeri sa intre pe aceeasi felie cu Crosstourer, Yamaha Super Tenere e tot pe-acolo, iar Kawasaki Versys 1000 este de fapt un Z 1000 cu suspensii inaltate.

Suzuki a mirosit oportunitatea si a venit cu un V-Strom nou-nout in 2014. Dar, in loc sa incerce sa-i bata pe europeni cu armele lor, cei din Hamamatsu au ales alta reteta: fara supradoze de tehnologie, puteri stratosferice sau stil extravagant. Noul V-Strom are un motor V2 de 1.000 cmc, care dezvolta „doar” 100 CP, nu are ride-by-wire, suspensii adaptive, reglabile electronic sau mai stiu eu ce alte gaselnite. Dar dealerul Motor Team, de la care am luat motocicleta pentru test, iti vinde unul cu doar 11.990 de euro. Si echiparea de serie include ABS, parbriz reglabil manual, controlul tractiunii reglabil pe doua niveluri si decuplabil, plus un crash bar foarte util. Un GS sau un KTM Adventure echipate similar costa peste 16.000 de euro, deci cu cel putin 33% mai mult. Sunt oare cu 33% mai bune? Sa vedem.

Noul V-Strom 1000 nu impresioneaza neaparat prin stil, dar aspectul motocicletei este unul contemporan, placut, aliniat la standardele clasei. Singurul detaliu care parca nu se potriveste este toba butucanoasa. Urcand in sa, observ ca pozitia este una naturala si comoda, iar saua este foarte joasa, fapt care, combinat cu latimea redusa in zona seii, le usureaza viata riderilor mai scunzi. Stiind ca este vorba de alegerea „de buget” din acest segment, privirea mea a inceput sa caute semne evidente ale reducerilor de costuri. Nu se prea vad. Calitatea fabricatiei este exemplara, iar nivelul finisarilor mult mai bun decat al vechiului V-Strom 1000. Motorul bicilindric aminteste de cel al predecesorului prin felul in care livreaza puterea, dar functioneaza semnificativ mai lin. Toate comenzile pica bine in mana si tabloul de bord este foarte usor de urmarit.

Pornind la drum, primul lucru pe care il observ este facilitatea cu care se ghidoneaza acest V-Strom. Ghidonul lat asigura un control excelent la orice viteza, manevrabilitatea este mai mult decat decenta, iar stabilitatea exemplara. Maneta ambreiajului actionat hidraulic este moale, acceleratia usor de dozat si motocicleta de ajuta eficient in orice situatie, fie ca te strecori prin trafic la ora de varf sau accelerezi hotarat spre orizonturi necunoscute. Motorul V2 iti serveste o portie zdravana de cuplu de la turatii foarte joase, lucru util in pilotajul din „viata reala”, unde te gasesti de mult mai multe ori la 3.000 decat la 9.000 rpm. Cand iesi din oras si iti vine pofta de forjat, insa, limitarile propulsorului devin evidente, mai ales atunci cand il turezi puternic, in goana dupa performanta. Bicilindrul se simte cel mai bine intre 4.000 si 6.000 rpm, acolo unde valul de cuplu este cel mai mare. Merita mentionat ca valoarea cuplului maxim, 103 Nm, se obtine la 4.000 rpm. Peste 6.000 rpm, motorul continua sa accelereze destul de puternic, dar parca te anunta ca ar vrea sa schimbi treapta, ca il turezi cam fara folos.

La drum intins, confortul oferit de V-Strom este perfect comparabil cu concurenta mai „nobila”. Protectia la vant este foarte buna, suspensiile lucreaza foarte eficient si vibratiile se fac simtite usor doar peste 5.000 rpm (140 km/h in treapta a sasea). Pe viraje, motocicleta se comporta excelent, cu un echilibru natural si o stabilitate de invidiat. Manevrabilitatea nu este neaparat impresionanta, dar nu lasa de dorit, dar ciclistica impresioneaza prin relaxarea cu care mentine trasa in viraje cu denivelari, la viteze care nu pot fi mentionate aici. Franele sunt si ele un capitol imbunatatit semnificativ fata de vechiul V-Strom: etrierele radiale pe fata ofera suficienta putere in orice situatie, cu modulabilitate din plin. Dar adevaratul punct forte al ciclisticii sunt suspensiile, care fac fata fara probleme in orice situatie, de la fortat ritmul pe viraje pana la off-road.

V-Strom este primul Suzuki de strada care adopta un sistem de control al tractiunii (in mod bizar, modelele din gama GSX-R nu au asa ceva), disponibil in echiparea de serie, la fel ca ABS-ul. Avand in vedere pretul motocicletei si relativa lipsa de experienta a celor de la Suzuki in domeniu, ma asteptam ca sistemul de control al tractiunii sa fie unul destul de rudimentar. Nici vorba. In primul rand, motricitatea excelenta face ca sistemul sa se activeze foarte greu pe asfalt, deci in marea majoritate a timpului nu este nevoie. Cand intra in functiune, TC-ul o face lin si elegant in ambele moduri (ceva mai devreme in modul 2).

Tragand linie, putem spune ca, la modul strict rational si obiectiv, avem de-a face cu motocicleta cu cel mai bun raport pret/calitate/performante din acest segment. Desigur, este de inteles de ce un motociclist mai cu dare de mana ar opta pentru una dintre concurentele mai cu staif, care ofera putere semnificativ mai mare, mai multa tehnologie si pot provoca senzatii mai tari. Dar avantajele concrete ale unui V-Strom 1000 sunt greu de combatut – polivalenta, eficienta si pret foarte competitiv.

 

CE NE PLACE

–          Pozitie in sa si ergonomie. Confort. Pret.

–          Suspensii excelente. Traction control inteligent.

–          Comportament pe viraje. Consum (5,5 l/100 km).

 

CE NU NE PLACE

–          Motor care nu exceleaza la turatii mari.

–          ABS nedecuplabil

–          Lipsa de caracter

 

DATE TEHNICE

Motor  racit cu lichid, 2 cilindri in V, 1.037 cmc

Putere 100 CP la 8.000 rpm

Cuplu   103 Nm la 4.000 rpm

Transmisie      finala cu lant, cutie de viteze cu 6 trepte, ambreiaj multidisc in baie de ulei

Suspensii         fata furca inversata reglabila, spate monoamortizor reglabil

Frane   fata 2 discuri, etriere radiale, spate 1 disc

Masa proprie  228 kg cu plinurile facute

Pret     11.990 de euro (www.motorteam.ro)

 

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account