Test Triumph Scrambler 1200 XC: Distracție. Oriunde.

Am testat noul Triumph Scrambler 1200 XC de la Motoboom, motocicleta pe care o așteptam de anul trecut, de când am văzut primele filme cu ea. Promitea multe: roată față de 21”, suspensii cu cursă lungă și o ciclistică bine pusă la punct. Ne-am dat cu el pe toate felurile de drum și în off-road. Iată ce am descoperit.

foto: Dragoș Savu

Într-o piață moto plină de modele cu tentă retro și custom, din ce în ce mai mulți producători vor să exploateze filonul scrambler/tracker, adică motociclete cu aer vintage și cu abilități de off-road lejer, cu care să dai bine la terasă, dar să și poți ajunge la o cabană la munte cu zâmbetul pe buze. Ei bine, moda scrambler a pornit chiar de la Triumph, cu peste 50 de ani în urmă, când Steve McQueen și Bud Ekins pilotau clasicul TR-6C cu măiestrie în filmul „Marea Evadare” din 1963. Dacă producătorul britanic este cel care a inventat scramblerul, tot el îl duce acum la un nou nivel: Scrambler 1200 este prima motocicletă de acest gen cu roată față de 21’’, care ar trebui, cel puțin teoretic, să o facă foarte abilă în off-road mai serios. Și trebuie să spun că, dacă am un dinte împotriva majorității scramblerelor existente pe piață, este chiar acesta: deși sunt superbe, dacă vrei să faci off-road, trebuie să te limitezi la drumuri neasfaltate complet plate, căci roțile și suspensiile lor sunt mai degrabă stradale.

Triumph propune noul Scrambler 1200 în două variante, XC și XE. Prima este varianta „pașnică”, cu o cursă a suspensiilor de 200 mm, furcă Showa cu jambe de 45 mm și amortizoare spate Ohlins. Scrambler 1200 XE este versiunea „extremă” cu furcă Showa cu jambe de 47 mm, cursă a suspensiilor de 250 mm (!) și o basculă mai lungă cu patru centimetri, adaptată pentru pilotajul în off-road. Ambele versiuni au roată față de 21’’, spate de 17’’, etriere de frână radiale Brembo M50 cu discuri de 320 mm, rezervor de 16 litri, bord TFT cu afișaj personalizabil (opțional se poate conecta prin Bluetooth la telefon sau la GoPro), ABS și controlul tracțiunii. Scrambler 1200 XC are cinci moduri de pilotaj selectabile de la ghidon (Road, Rain, Off-Road, Sport și Rider, acesta din urmă fiind personalizabil după gusturile pilotului), iar varianta XE vine în plus cu modul Off-Road Pro, care dezactivează sistemele ABS și Traction Control pentru pilotajul serios în afara asfaltului. Versiunea XE este prevăzută și cu platformă inerțială, care permite adoptarea sistemului ABS Cornering și a unui sistem de control al tracțiunii mai rafinat, care ia în calcul și unghiul de înclinare al motocicletei. Ambele versiuni au far cu LED (cu lumină separată pentru zi), comenzile de pe ghidon iluminate, ambreiaj asistat, pilot automat, priză USB și pornire keyless. Manșoanele încălzite, de serie pe XE, sunt opționale pe XC.

Bun, avem așadar o listă de dotări foarte cuprinzătoare, care se poate compara cu a unui enduro-tourer de lux, dar scopul unui scrambler este să te distreze în orice situație, nu neapărat să te cocoloșească cu diverse sisteme moderne. Din fericire pentru al nostru Scrambler, este dotat motorul High Power prezent pe restul gamei T120. La 1.200 cmc, are doi cilindri paraleli cu manetoanele defazate la 270 de grade, ceea ce îl face să se audă și să se simtă ca un V2. Și se aude superb, chiar și fără tobe sport, și, pe Scrambler, dezvoltă cu 10 CP în plus față de modelele clasice, ajungând la 90 CP și 110 Nm. Ei bine, de aici pornește distracția pe Scrambler 1200. Motorul are cuplu impresionant începând de la mai puțin de 2.000 rpm și trage superb, într-o coloană sonoră pe măsură, până spre linia roșie. Dar, pentru a-l folosi cât mai eficient, nu are rost să-l turezi foarte tare, ci trebuie mai degrabă să-l ții între 3.000 și 6.000 rpm, acolo unde dă tot ce are mai bun. Puținele vibrații care există sunt de frecvență joasă, fiind mai degrabă plăcute decât deranjante, ambreiajul se apasă și de dozează foarte ușor și cutia de viteze funcționează ireproșabil, cu un schimbător finuț și precis. Motocicleta fiind îngustă, te strecori prin trafic cu ușurință și, cu roțile și suspensiile foarte robuste, treci peste toate denivelările și bordurile fără nicio problemă.

În oraș, distracția este la cote maxime, la fel ca eficiența deplasării, dar există o singură problemă reală, care nu este tocmai neglijabilă: evacuarea înaltă (care arată superb, de altfel) transmite enorm de multă căldură către piciorul drept al riderului la viteze mici, mai ales pe vreme călduroasă. Dacă mergi în trafic foarte aglomerat, vei avea nevoie de pantaloni foarte groși, ca să nu fii epilat complet pe interiorul piciorului drept și vei aștepta momentul în care poți accelera, ca să prinzi viteză și să te ventilezi, ca pe ziua de salariu.

Deși are roată față de 21’’, Scrambler 1200 se pilotează plăcut și intuitiv pe viraje, asta și datorită suspensiilor de foarte bună calitate și unui echilibru natural foarte bun. Desigur, schimbările de direcție se fac mai greu decât la confrații din gamă cu roți mai mici, dar motocicleta este precisă și poate susține un ritm destul de ridicat, atâta timp cât nu ai pretenții de stil „racing”. Trebuie condusă fluid și cursiv, fără prea multă agresivitate, și te va răsplăti cu un ritm bun și cu un comportament mai mult decât plăcut.

Bordul digital TFT arată excelent, dar navigația prin meniuri și setările necesită puțină obișnuință. Calitatea fabricației este impecabilă.

La drum întins, protecția la vânt este, practic, inexistentă. În plus, motocicleta este îngustă, redusă la esență, ceea ce înseamnă că vântul apasă pe tot corpul: îți dă capul pe spate, trage de trunchi și tinde să îți desfacă genunchii de pe rezervorul îngust. Asta înseamnă că o viteză de croazieră de peste 120 km/h te muncește destul de mult. Dar Scrambler 1200 nu este făcut pentru touring la viteze mari, ci pentru deplasări mai degrabă scurte, prin locuri interesante, cu cât mai puține linii drepte.

În off-road, varianta XC, testată de noi, se descurcă excelent, mult peste orice alt scrambler am încercat vreodată. Roata de 21’’ și suspensia înaltă își fac treaba de minune și poți ajunge cam oriunde de încumeți cu un enduro-tourer competent. Față de acesta, ai avantajul unei motociclete ușoare, cu centru de greutate jos, deci ușor de pilotat, dar ai dezavantajul unei poziții destul de aplecate atunci când te ridici în picioare pe scărițe, căci ghidonul este destul de jos. Am ajuns destul de departe pe munte, fără să simt că motocicleta m-ar ține în loc în vreun fel. În plus, dacă drumul neasfaltat este destul de plat, poți să te dai în spectacol, cu derapaje ușor de inițiat și foarte ușor de controlat, astfel încât să te simți ca un mic Steve McQueen.

Deși are toate aceste dotări moderne, Triumph Scrambler 1200 XC este, fără îndoială, cea mai distractivă motocicletă din segmentul ei. Cuplul și sunetul motorului, ciclistica, suspensiile, frânele și senzația generală – toate acestea contribuie la plăcerea pilotajului, pe care o resimți clar oriunde, în afara autostrăzii și a traficului foarte aglomerat, când îți prăjește piciorul drept. Luând în considerare calitatea fabricației și a finisării, dotările, look-ul superb și felul în care să te face să te simți, cei 13.190 de euro pe care îi cere Motoboom pentru Scrambler 1200 XC nu par deloc mulți.

DATE TEHNICE

Motor   2 cilindri paraleli, 1.200 cmc, răcit cu lichid

Putere   90 CP la 7.400 rpm

Cuplu    110 Nm la 3.900 rpm

Transmisie   finală cu lanț, cutie de viteze cu 6 trepte, ambreiaj multidisc în baie de ulei

Suspensii    față furcă inversată cu jambe de 45 mm, reglabilă, spate 2 amortizoare Ohlins, cursă 200 mm

Frâne     față 2 discuri de 320 mm, etriere radiale, spate 1 disc de 255 mm, ABS

Masă proprie  205 kg la gol

Preț  13.190 euro (www.motoboom.ro)

 

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account