Honda, Kawasaki, Yamaha și Suzuki se asociază pentru a dezvolta motoare cu hidrogen pentru mobilitatea individuală

Yamaha, Honda, Kawasaki și Suzuki au anunțat împreună că au primit aprobarea de la Ministerul Economiei, Comerțului și Industriei pentru a forma o asociație de cercetare tehnologică numită HySE (Hydrogen Small mobility & Engine technology)

Aceasta are ca obiectiv dezvoltarea motoarelor alimentate cu hidrogen pentru mobilitatea individuală: motociclete, vehicule de mici dimensiuni, ambarcațiuni, echipamente de construcții, drone.

Japonezii sunt de părere că pentru a realiza o societate decarbonizată, este necesară o strategie de dezvoltare în mai multe direcții, mai degrabă decât concentrarea pe o singură sursă de energie. În acest context, cercetarea și dezvoltarea de unități de propulsie alimentate cu hidrogen – considerată o sursă de energie demnă de luat în seamă  – câștigă amploare.

Honda Clarity, o mașină pe hidrogen, care nu a avut succes în vânzări, însă a permis producătorului nipon să câștige foarte multă experiență în acest domeniu. Prinicipala cauză pentru care modelul nu a avut succes a fost o infrastructură insuficient dezvoltată pentru realimentare. Iar asta pare să se schimbe în viitor.

Cu toate acestea, utilizarea hidrogenului ridică provocări tehnice, inclusiv viteza mare a flăcării și o combustie extinsă ca spațiu, care adesea duc la arderi instabile. Totodată capacitatea limitată a rezervorului de combustibil în cazul utilizării în vehicule mici reprezintă o problemă. Membrii HySE se angajează să efectueze cercetări fundamentale, valorificând expertiza și tehnologia dezvoltată în cazul motoarelor pe benzină și își propun să lucreze împreună pentru a stabili standarde comune pentru utilizarea hidrogenul în domeniul mobilității individuale.

Nici Suzuki nu este străin de folosirea hidrogenului ca sursă de alimentare, Casa din Hamamatsu experimentând încă din 2008 cu conceptul Crosscage, care combină un motor electric cu o pilă de combustie.

Membrii HySE vor continua să-și aprofundeze relațiile de colaborare pentru a oferi utilizatorilor o varietate de opțiuni de mobilitate, contribuind astfel la realizarea unei societăți decarbonizate.

Kenji Komatsu, președinte nominalizat al HySE și director executiv al Centrului de cercetare și dezvoltare tehnică, Yamaha Motor Co. Ltd., comentează: „Suntem extrem de încântați să anunțăm formarea asociației. Există multe provocări în dezvoltarea motoarelor alimentate cu hidrogen, dar sperăm ca activitățile asociației să avanseze în cercetarea fundamentală pentru a face față acestor provocări. Ne angajăm în acest demers cu misiunea de a păstra utilizarea motoarelor cu ardere internă, un simbol al eforturilor de lungă durată depuse de predecesorii noștri.

Acest propulsor V8 cu o capacitate de 5 litri, alimentat cu hidrogen a fost dezvoltat de Yamaha la cererea Toyota! Pentru că „Motor” se află chiar în denumirea noastră, ținem foarte mult la motorul cu ardere internă, spun cei de la Yamaha, într-un comunicat de presă.

Iată principalele domenii de cercetare și dezvoltare și rolul fiecărei companii:

Cercetări privind motoarele alimentate cu hidrogen:

–  cercetări privind dezvoltarea pe bază de model a motoarelor alimentate cu hidrogen (Honda)

–  studii privind funcționalitatea, performanța și fiabilitatea motoarelor alimentate cu hidrogen (Suzuki)

–   cercetări practice folosind motoare reale alimentate cu hidrogen (Yamaha Motor, Kawasaki Motors)

Dacă vorbim despre motociclete pe hidrogen, cei de la Kawasaki par să fie cei mai aproape de lansarea uneia. Dar, mai important decât aceasta, Kawasaki Heavy Industries pregătește o arhitectură industrială pentru o societate care să utilizeze hidrogenul la scară mare. Imaginea aparține Kawasaki.

 

Studii privind sistemul de alimentare cu hidrogen

–  studierea cerințelor pentru un sistem de alimentare cu hidrogen și rezervoare de hidrogen pentru vehicule mici (Yamaha);

–  studierea echipamentelor auxiliare necesare pentru un sistem de alimentare cu combustibil și rezervoare, precum și echipamentele instalate între rezervorul de combustibil și injector (Kawasaki Motors)

Pe lângă membrii cu drepturi depline (cei patru producători de motociclete menționați mai sus), Kawasaki Heavy Industries și Toyota Motor Corporation susțin asociația ca membri speciali. Kawasaki Heavy Industries, unul dintre principalii organizatori ai „Asociației de Cercetare Tehnologică a Lanțului de Aprovizionare cu Energie cu Hidrogen fără CO2 (HySTRA), va promova activitățile HySE, iar Toyota, pe de altă parte, își va asuma rolul de a valorifica rezultatele cercetării HySE, utilizând know-how-ul său în experimente, analize și proiectarea de unități mari de propulsie cu hidrogen pentru vehicule cu patru roți.

Această Toyota Corolla aleargă în competițiile de anduranță cu un motor pe hidrogen.

foto – yuichirock

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account