Rea și Kawasaki – al șaselea titlu mondial consecutiv în Superbike!

Jonathan Rea a cucerit al șaselea titlu consecutiv în Mondialul de Superbike weekendul trecut, în ultima etapă, disputată în Portugalia, la Estoril. Nord-irlandezul a fost de neînvins de când a trecut la Kawasaki, în 2015.

Etapa de la Estoril a fost una foarte dificilă pentru Jonny Rea, campionul mondial en-titre, pilotul numărul 1 al echipei de uzină Kawasaki. Pilotul britanic a avut parte de una dintre cele mai slabe sesiuni de calificări din ultimii ani, căzând în Superpole înainte să poată stabili un timp bun și pornind în primele două curse ale weekendului din poziția a 15-a. De asemenea, cele trei curse au marcat o premieră negativă pentru Rea – prima dată când acesta lipsește de pe podium de trei ori consecutiv de când aleargă pentru Kawasaki.

Din fericire pentru Rea, înainte de etapa de la Estoril, avea nevoie de doar trei puncte pentru a lua titlul în fața lui Scott Redding, principalul său adversar, pilot în echipa de uzină Ducati. Riderul de la Kawasaki Racing Team și-a asigurat lejer punctajul necesar cu un loc 4 în prima cursă a weekendului, sâmbătă, și a putut sărbători al șaselea titlu mondial consecutiv. Este vorba de o premieră nu doar în WSBK, ci și în epoca modernă a curselor moto de orice fel. Singurul pilot care a mai reușit ceva asemănător este Giacomo Agostini, care a luat titlul mondial la categoria 350 (acum dispărută) în Motomondialul de viteză de șapte ori consecutiv, între 1968 și 1974.

Dacă în primii săi ani la Kawasaki, Rea părea să sprinteze lejer către titlurile mondiale, în ultimele două sezoane a avut de furcă serios cu adversarii redutabili la ghidonul motocicletelor de uzină Ducati: anul trecut Alvaro Bautista, care câștiga primele 13 curse consecutive, iar anul acesta Scott Redding, campion en-titre în British Superbike (tot pe Ducati) și fost pilot de MotoGP. Dar Rea s-a arătat consecvent și perseverent în fața dificultăților, iar motocicleta de uzină Kawasaki – performantă, versatilă și fiabilă, pe măsura investiției masive a japonezilor în proiect.

Chiar dacă titlul la piloți s-a adjudecat încă din prima cursă a weekendului, emoțiile nu s-au încheiat pentru Kawasaki: Rea a căzut în ultima cursă de duminică, iar lupta pentru titlul la constructori se dădea pe muchie de cuțit, între Kawasaki și Ducati. Xavi Fores, pilot privat pe Kawasaki, a asigurat titlul la constructori pentru casa din Akashi pentru doar un punct (față de Ducati), terminând pe opt în ultima cursă a anului.

Chiar dacă lupta dintre Rea și Redding a atras cea mai multă atenție din partea publicului, s-au mai remarcat câțiva piloți tineri: turcul Toprak Razgatlioglu (pilotând pentru echipa de uzină Yamaha) a câștigat două dintre cursele de la Estoril, pornind din pole-position, și se arată un adversar redutabil la titlu în anii ce vor urma. Americanul Garett Gerloff, venit din MotoAmerica, s-a adaptat foarte bine în WSBK și a obținut primul podium din carieră la Estoril. Italianul Michael Ruben Rinaldi (GoEleven Ducati) a câștigat și el prima cursă din carieră anul acesta și anul viitor va fi coleg de echipă cu Redding la Aruba Ducati, în echipa de uzină.

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account