MotoGP Le Mans: o pistă favorabilă pentru Yamaha, într-un moment bun pentru Honda

Weekendul de curse de la Le Mans a început, pe o vreme necaracteristic de plăcută pentru această parte a lumii și această perioadă a anului. Și de data aceasta urmăresc cursele etapei franceze foarte de aproape, căci sunt prezent la circuit în postura de comentator pentru Eurosport România.

Atmosfera de aici, de la Le Mans, este una festivă. Orașul este destul de mic și de modest, dar prinde proporții atunci când este weekendul Motomondialului. Străzile sunt pline de motocicliști veniți de prin toată Europa ca să vadă cursele și chiar ieri, când am ajuns la circuit, deși nu s-a întâmplat mare lucru din punctul de vedere al spectatorului, aleile din interiorul circuitului erau pline de lume (estimez undeva la minimum 10.000 de oameni).

Tradițional vorbind, cel puțin în ultimii 10 ani, Le Mans a fost un circuit preferat de Yamaha. În această perioadă, alb-albaștrii au adunat șapte victorii. Dar majoritatea dintre acestea au fost obținute de Jorge Lorenzo, deci pista din vestul Franței pare mai degrabă favorita riderului din Mallorca. Dar și Rossi a avut rezultate bune aici de-a lungul timpului. Anul trecut să lupta pentru victorie până la finalul cursei, când a căzut și l-a „ajutat” astfel pe coechipierul său să câștige. Se pare, însă, că Yamaha este încă într-o perioadă dificilă pe care nu au depășit-o în testele de după ultima etapă, cea de la Jerez. Dar s-ar putea, totuși, ca o Yamaha să fie pe prima treaptă a podiumului: cea a lui Johann Zarco. Francezul a mers foarte bine aici anul trecut, se pare că mulțimea venită să îl încurajeze pe teren propriu chiar îl motivează foarte bine. În plus, Zarco are în acest moment la activ 21 de curse consecutive în puncte, un an de experiență în plus și, pare-se, o motocicletă mai bună decât cele de uzină.

Ramon Forcada, șeful de echipă al lui Vinales, a explicat într-un interviu de ce Yamaha satelit a lui Zarco pare să meargă mai bine decât motocicletele de uzină în această perioadă. Motorul motocicletelor de uzină este complet nou și electronica acestuia nu e foarte bine pusă la punct. Motorul lui Zarco (fiind cel vechi) are electronica dezvoltată pe parcursul întregului sezon trecut, deci nu are aceleași probleme.

Dar nu trebuie să-l scoatem deloc din calcul pe Marc Marquez, chiar dacă motocicletele Honda nu au mers nemaipomenit aici, la Le Mans, de-a lungul timpului. Toți piloții care au vorbit la conferința de presă de ieri au spus că Honda a găsit o treaptă în plus de dezvoltare și astfel au acum o accelerație mai bună pe liniile drepte și o viteză de top mai mare. Marquez a declarat că, deși are doar o victorie aici, în 2014, circuitul îi place și se simte bine. Vrea să obțină cel puțin un podium, dar crede că se poate bate la victorie. Și, la fel ca la Jerez, e foarte posibil să vedem încă un marș triumfal al campionului en-titre, care pare că și-a intrat într-un ritm greu de oprit.

Dar și Dovizioso a impresionat la Jerez, pe o pistă complet nefavorabilă atât lui, cât și motocicletei Ducati. Italianul s-a menținut în lupta pentru podium până la infamul incident dintre el, Lorenzo și Pedrosa. De fapt, în acel moment, tocmai încerca să treacă de Lorenzo, ca să poată încerca să-l prindă pe Marquez. Cursa s-a terminat foarte prost pentru Dovi, dar, cum spunea și el, ideile pozitive de preluat din acel weekend sunt importante: a reușit să se lupte pentru podium pe un circuit nefavorabil, deci, chiar dacă nu câștiga, pierdea puține puncte față de câștigător. Dacă va reuși același lucru și aici, la Le Mans, Dovi poate reveni, ușor-ușor, în lupta pentru titlu.

Nici Lorenzo nu este deloc de neglijat, după cum a mers la Jerez, când s-a menținut în poziția a doua preț de multe tururi. Apoi, Le Mans este unul dintre circuitele sale preferate și motocicleta Ducati, conform spuselor lui, este în sfârșit în mod clar mai bună decât cea de anul trecut. Poate o victorie este mult de așteptat din partea spaniolului, dar o luptă pentru podium ar fi o așteptare perfect rezonabilă.

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account