Echipamente testate – costum Rebelhorn Patrol 4 in 1

Marca Rebelhorn nu este neapărat cea mai cunoscută în materie de echipamente moto, așa că este de înțeles curiozitatea cu care am încercat pentru prima dată geaca și pantalonii Patrol 4 in 1, de la Asfalt Uscat, importatorul oficial al brandului polonez.

Când te gândești „Ce pantaloni și geacă touring să-mi cumpăr, pentru orice vreme?”, numele Rebelhorn probabil nu este printre primele care-ți vin în minte. Dar producătorul polonez are două decenii de experiență în domeniu și evoluează constant de câțiva ani încoace, așa că s-ar putea să rămâi surprins de cât de cuprinzătoare este gama Rebelhorn.

Pentru că sunt un jurnalist privilegiat, am primit la test, din partea prietenilor de la Asfalt Uscat, vârful de gamă al celor de la Rebelhorn în materie de echipamente touring/adventure: costumul Patrol 4 in 1, un echipament tehnic de cel mai înalt nivel, destinat folosirii pe orice fel de vreme. Sau, cel puțin, așa scrie pe ambalaj.

Atât pantalonii, cât și geaca Patrol au trei straturi (unul termic, unul impermeabil și unul exterior, de protecție/ventilație). Folosesc materiale „clasice”, precum Cordura, nailon, poliamidă, plus un material denumit „Superfabric” pe umeri și pe coate, pentru mai multă rezistență în aceste zone, în cazul unei căzături. Au protecții certificate CE Level 2 (dar nu D3O, deși se aseamănă cu acestea), cusături duble și triple, elemente reflectorizante, o mulțime de canale de ventilație care se pot ajusta, închide sau deschide. Plus o grămadă de buzunare.

La o primă vedere, costumul Patrol seamănă cu orice costum tehnic de nivel înalt de la concurenții cu nume mai sonore. Poate puțin prea sobru, nu iese în evidență foarte mult, dar nici nu trebuie. Două lucruri le observi încă dinainte să-l îmbraci: este foarte greu, cu toate straturile montate (o idee mai greu decât costumele concurenților mai cu ștaif) și materialul din exterior nu este atât de fin și plăcut la atingere ca al rivalilor cu renume, fiind mai aspru.

Odată îmbrăcat, însă, constat că mărimea L îmi vine perfect (1,84 m/82 kg). Stă pe mine exact cum ar trebui să stea orice echipament moto: strâns, fix, dar fără să mă strângă prea tare sau să mă incomodeze în vreun fel. Funcționalitatea este ireproșabilă: fermoarele merg ușor și par durabile, buzunarele exterioare se închid facil, cu magnet, la fel ca gulerul. Interiorul este moale și plăcut la atingere, protecțiile stau unde trebuie (cele de la cot și de la genunchi sunt și reglabile).

Am purtat costumul la temperaturi între 3-4 grade și peste 20 de grade. La frig, cum era de așteptat de la un echipament gros, izolează fără probleme și păstrează o atmosferă caldă și plăcută în interior, fără să te sufoce. La căldură, dacă deschizi ventilațiile mari, reziști fără probleme atâta timp cât ești în mișcare. Dacă stai la soare, pe loc, te vei încălzi cam tare.

Porțiunile mari ventilate, care se deschid cu fermoar, funcționează excelent și, deși Patrol nu este neapărat un echipament ideal pentru vreme caniculară, dacă pornești într-o tură de o săptămână, cu vreme variabilă (gen tură prin munți, pe timp de vară sau de toamnă), vei rezista fără probleme la porțiunile de vreme toridă și vei fi excelent protejat și izolat pe frig și ploaie.

Buzunarele sunt și ele foarte utile și ușor de folosit și costumul nu pare niciodată prea masiv sau prea umflat, cum este cazul cu unele costume ale concurenței. Dar, dacă mergi pe jos și faci mișcare mai intensă, îi vei simți greutatea, în timp.

Intenționez să-l testez mai intens în perioada de iarnă/primăvară, să văd cât de bine rezistă la intemperii mai serioase. Sper să nu ajung să-i testez și nivelul de protecție în caz de accidente.

Așadar, costumul Patrol 4 in 1 m-a impresionat prin funcționalitate, croială și felul în care stă pe mine și prin confortul pe aproape orice vreme. Este, totuși, greoi, iar materialele sunt mai simple și mai convenționale decât ale concurenților mai scumpi. Dar poate punctul forte cel mai important al acestui echipament mai puțin cunoscut este prețul: jacheta costă 1.599 de lei și pantalonii 1.149 de lei. Adică puțin peste jumătate din cât ar costa un echipament echivalent din gama unui producător premium, oferind, practic, aceeași funcționalitate.

UPDATE Iulie 2019

După niște kilometri serioși în primăvară și vară, revenim cu informații în plus despre Rebelhorn Patrol.

După cum ne așteptam, atunci când temperatura crește semnificativ, confortul scade. Asta pentru că este vorba de un costum touring, nu unul de vară. Acestea fiind zise, aerisirile sunt multe și eficiente, așa că, dacă temperatura este cât de cât suportabilă și ești în mișcare, cu aerisirile deschise și doar stratul exterior, te simți OK.

Unele dintre aerisiri, cele de la nivelul pantalonilor mai ales, necesită puțină obișnuință pentru a fi operate corect și, dacă nu ești atent, riști să zgârii rezervorul motocicletei cu fermoarul aerisirilor (asta dacă nu îl pliezi corect unde trebuie).

Dacă plouă cât de cât omenesc, stratul de ploaie își face treaba foarte bine, dar stratul exterior se îmbibă de apă și costumul devine și mai greu decât era deja. Dacă e foarte cald, e greu să reziști cu stratul impermeabil montat în costum, mai ales la viteze mici. Dacă plouă torențial pentru perioade îndelungate, apa trece de stratul impermeabil, dar nu la modul grav.

Straturile sunt bine ancorate între ele, poate chiar prea bine, căci montarea și demontarea lor nu este deloc lucru ușor și, dacă ești mai nerăbdător de fel, riști să rupi unele dintre gaicile care prind straturile între ele.

Per total, concluzia rămâne una pozitivă: un costum de touring multifuncțional, confortabil, de calitate, la un preț greu de refuzat.

 

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account