Red Bull Romaniacs: Jarvis în frunte după prima zi de off-road

Prima zi de off-road i-a dus pe concurenți în Munții Lotrului, așa că au fost nevoiți să meargă 50 de km la sud de Sibiu pentru start. După ce în oraș a plouat în mai multe reprize în ziua dedicată Prologului, a fost o surpriză pentru toți riderii să vadă că în pădure era uscat și chiar au avut de furcă cu praful în anumite secțiuni. Dimineața, însă, nu a fost una simplă. Atleții clasei Gold, primii care au luat startul, au parcurs prin ceață primii kilometri. Cel care s-a simțit cel mai bine pe traseul zilei de astăzi a fost Graham Jarvis. ”Regele Carpaților” s-a bucurat de peisaje și a parcurs cu ușurință secțiunile ”10A” și ”Vă rugăm să nu plouă”. Pilotul britanic de la Husqvarna a pornit primul la clasa Gold și în pofida unor dificultăți la capitolul navigație pricinuite de ceața matinală a izbutit să fie cel mai rapid pe traseul de 120 de km. Jarvis și-a arătat dominația în special în secțiunea ”Heavy start”, unde doar el și Andreas Lettenbichler (Germania, KTM) au trecut fără să fie ajutați.

Graham Jarvis credit foto SzaboAttila

Graham Jarvis în prima zi de off-road / foto: Szabo Attila

Lettenbichler care a luat startul al patrulea și a fost mai rapid decât Jarvis până la service point, iar la jumătatea zilei părea că va câștiga prima zi de offroad. La final, ecartul dintre cei doi a fost de circa patru minute. Bavarezul a ajuns în același timp cu Jonny Walker (Marea Britanie, KTM) la ”Heavy Start” și a fost inspirat să aleagă o trasă mai bună, în timp ce britanicul a fost nevoit să revină la baza urcării și să încerce încă odată. Ne întrebăm ce l-a bucurat oare pe Letti mai tare ieri, faptul că a avut al doilea timp sau că fiul său, Manuel, a ajuns al 10-lea la finișul primei sale zile în munți de la Red Bull Romaniacs.

În timp ce prima parte a zilei arăta promițătoare pentru Walker și a rulat de multe ori alături de Alfredo Gomez (Spania, Husqvarna) și Andreas Lettenbichler, după service point lucrurile s-au schimbat. Din pricina câtorva greșeli de navigație a fost nevoit în cele din urmă să accepte că va avea al treilea timp al zilei. Chiar dacă s-a clasat in primii trei, Walker și-a caracterizat evoluția: ”o zi proastă”.

Jonny Walker credit foto hila.ro

Jonny Walker în pădure / foto: hila.ro

Gomez, care a pornit al doilea pe traseu, a terminat al cincilea, după ce a avut câteva căzături și s-a chinuit cu GPS-ul pe toată lungimea traseului. Totuși, spaniolul a avut și motive să zâmbească ieri: sora sa, Sandra, a terminat cu al 8-lea timp la clasa Bronze.

Majoritatea riderilor de la clasa Bronze au ajuns bine dispuși la finiș declarând că această primă zi de off-road a Red Bull Romaniacs 2015 a fost chiar ”prietenoasă” comparativ cu ce îi așteptă în ziua a doua!

În timp ce unii dintre piloții clasei Silver au spus că prima zi a fost „ușoară” (Dougy Herbert, 3), cei mai mulți dintre colegii lor au fost luați puțin prin surprindere de nivelul de performanță cerut la această clasă. Prima secțiune menită să îi ”trezească” a venit la scurt timp după start, urcarea prin albia unui pârâu devenind un adevărat spectacol.  După service point, o urcare i-a adus pe unii rideri aproape de limită și au acceptat ajutorul spectatorilor. O serie de coborâri abrupte a dus mai departe la epuizare. În timpul maxim estimat să ajungă la finiș, doar 20% dintre ei au izbutit să parcurgă întregul traseu și doar 40% ajunseseră la service point. Totuși, Mani Gyenes a reușit să termine în primii 15 după ce astăzi nu a fost în cea mai bună formă și a preferat să nu forțeze, mai ales că din prima parte a traseului a început să aibă probleme cu suspensia față.  Cel mai bine clasat rider român de la această categorie a fost Norbert Jozsa, locul nouă.

Competitor performs during the prologue race at the Red Bull Romaniacs in Sibiu, Romania on July 15th, 2015.

Mani Gyenes / foto: Mihai Ștețcu/Red Bull Content Pool

Victoria la Silver în prima zi de off-road i-a revenit neozeelandezului Kevin Archer, iar alți cinci conaționali au încheiat în top opt. Se pare că riderilor de la antipozi le priește în Carpați.

Ce urmează în ziua a doua

Munții Cindrel vor fi gazda traseului de azi, 16 iulie, când clasa Gold va avea de parcurs cea mai dificilă secțiune din întregul traseu. Numită ”One Day Uphill”, aceasta este o urcare grea care începe cu o secțiune scurtă printr-un pârâu și continuă cu o pantă foarte abruptă unde riderii, dacă vor să ajungă în vârf, trebuie să dea tot ce au. Această a doua zi va fi una cu multă apă, indiferent de condițiile meteo. Pe lângă treceriile prin pârurile cu piatră, una dintre secțiuni având chiar 800 de metri lungime, la finișul zilei riderii vor trebui să treacă râul Cibin pe un ”evantai” construit special. În funcție de nivelul lor de oboseală vom vedea câțiva făcând o incursiune forțată în apă.

Startul se va da în apropiere de Sadu, iar traseele tuturor celor patru clase vor mai șerpui în apropiere de Rășinari și Gura Râului. Punctul de asistență tehnică este stabilit la domeniul schiabil Arena Platoș și aici sunt câteva secțiuni interesante de văzut începând cu ora 09:00 și până după prânz.

La ”evantaiul” de pe Cibin, construit chiar în Sibiu la podul de pe bulevardul Alba Iulia, primii rideri sunt așteptați să ajungă în jurul orei 11:20.

Lungimea traseelor

Gold: 143 km

Silver: 122 km

Bronze: 116 km

Iron: 97 km

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account