Enduro for Romania – ecologizarea confluenței râurilor Valea lui Stan și Lotru

La finalul lunii mai, membrii echipei de organizare a Romaniacs, cel mai dificil raliu hard enduro
din lume, și inițiatorii „Enduro for Romania“ au desfășurat încă un proiect de ecologizare menit
să-i învețe pe copiii care locuiesc lângă râuri de ce nu trebuie să arunce gunoiul în apă.

De data aceasta s-a mers în Valea lui Stan din județul Vâlcea, iar la acțiune au participat elevii din clasele 5-8, alături de profesori și de mediatorul școlar. De notat că în octombrie 2023, „Enduro for Romania“ a interacționat cu elevii școlii din Câinenii Mari (judeţul Vâlcea), reușind să adune de la vărsarea râului Uria în râul Olt sute de saci cu gunoi care a fost trimit la reciclat.

Nivelul râului care poartă numele localității a crescut în urma unor ploi de la începutul lunii și deșeurile nu au mai putut fi oprite de stăvilare, acestea ajungând la confluența cu râul Lotru. Acțiunea a început în sala de sport a școlii, unde copiilor li s-a arătat impactul pe care deșeurile aruncate în apă îl au asupra mediului înconjurător.

Nu a fost simplu pentru membrii echipei de organizare a Romaniacs să capteze atenția copiiilor, dar timp de două ore, ei au strâns împreună cu Martin Freinademetz, dublu campion mondial de snowboard și fondatorul raliului, au strâns deșeurile de pe malurile râului. Membrii echipei au intrat și în râu, cantități însemnate de deșeuri fiind prinse sub pietre. Zeci de saci au fost strânși și preluați ulterior de compania Urban, acțiunea beneficiind de sprijinul primăriei din Brezoi.

Pentru că acea comunitate are nevoie mai mult de sprijin comparativ cu altele când vine vorba de înțelegerea motivului pentru care nu mai trebuie aruncate deșeuri în apă, am vrut să aflăm care sunt greutățile întâmpinate în zonă:

„Neavând o educație, părinții nici nu pot accede la slujbe mai bine plătite, iar cele pentru nivelul lor sunt puține. La școală încercăm să le oferim copiilor exemple de bună practică, să fim modele pentru ei. Încercăm să-i facem să înțeleagă că nu suntem doar noi pe planeta aceasta și că ce facem noi se răsfrânge în altă parte. În 20 de ani de când sunt profesor aici se observă totuși schimbări în bine, când vine vorba de mentalitate.“ Ștefania Corocea, profesor, școala Valea lui Stan, judeţul Vâlcea.

Lipsa educației părinților reprezintă o barieră majoră. Sperăm totuși că lucrurile se vor îmbunătăți pentru că acest loc de pe malul Lotrului are un farmec aparte și ne-a făcut să rămânem la această școală în pofida tuturor dificultăților.“ Pamela Golici, mediator școlar, școala Valea lui Stan, judeţul Vâlcea

Martin Freinademetz, fondator Romaniacs și Enduro for Romania: “Gunoiul din râurile României reprezintă o mare problemă. Am vorbit cu copiii și am strâns alături de ei zeci de saci, însă este nevoie de o adevărată armată pentru a curăța întreaga zonă. Încercăm să facem cât mai multe acțiuni de conștientizare și curățare sub umbrela Enduro for Romania, însă este nevoie de un adevărat program național.“

Acțiunea „Enduro for Romania“ din Valea lui Stan a precedat săptămâna sustenabilității, marcată de Federația Internațională de Motociclism în perioada 1-9 iunie. Practic, prin această inițiativă F.I.M încurajează competițiile de sub tutela sa să se implice în viața comunităților și să dea o mână de ajutor pentru un viitor sustenabil.

Despre „Enduro for Romania“
„Enduro for Romania“ este un proiect inițiat de Red Bull Romaniacs și dedicat protejării mediului înconjurător și implicării comunității în acțiuni de ecologizare, sprijinind comunitățile locale din zona în care se desfășoară competiția de hard enduro.

Proiectul există încă din 2016, iar de-a lungul timpului banii strânși în urma donațiilor făcute de concurenți, mecanici, membrii echipei de organizare, partenerii raliului și fanii acestuia au fost direcționați către Centrul de sprijin oncologic „Sus Inima“, Asociația Sindrom Down Valea Jiului, Serviciul de Ambulanță Sibiu și Secția de Neonatologie a Spitalului Județean Sibiu. Totodată au fost utilate cu echipamente pentru terenurile de joacă grădinițe din patru localități de pe raza raliului.

Cum poți contribui
La Prologul Romaniacs 2024, marți 23 iulie, poți dona direct sau poți cumpăra unul dintre produsele scosase la vânzare în cortul „Enduro for Romania“. Vei găsi echipament de enduro donat de concurenți, tricouri sau alte obiecte semnate de una dintre vedetele din hard enduro etc.

Membrii echipei Red Bull Romaniacs fac un angajament pentru un mediu mai curat și încurajează
oamenii să se alăture eforturilor lor strângând deșeurile întâlnite în ieșirile outdoor. Enduro for Romania – ecologizarea confluenței râurilor Valea lui Stan și Lotru.

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account