Liniștea din tribune: de ce MotoGP nu mai reușește să atragă fanii la circuit?

Grand Prix-ul Franței din acest an a reprezentat un moment istoric pentru MotoGP. Nu doar prin prisma faptului că pe clasicul circuit din Le Mans s-a desfășurat weekendul de cursă cu numărul 1000, dar s-a stabilit un nou record, cel de audiență: 278.805 de fani au vizitat de-a lungul celor 3 zile circuitul francez încărcat de istorie.

text: Alex Mălăeru

foto: MotoGP, Gold and Goose, S. Taglioni

Totuși, vestea a fost o adevărată surpriză având în vedere audiențele “on site” în scădere din perioada post-pandemie. Vom dezbate astăzi cauzele pentru care un sport atât de spectaculos și extrem de popular nu mai reușește să vândă precum o făcea acum aproape un deceniu.

  1. Costurile unui weekend de Grand Prix

Vă pot oferi din start un exemplu din experiența personală. Am fost prezent în sezonul anterior la Ricardo Tormo pentru ultima cursă a sezonului. Costurile, în mare, au fost următoarele: bilet de avion București – Valencia – București 150 EUR, cazare trei nopți 150 EUR, bilet în tribuna Amarilla 140 EUR la care mai adăugăm costurile pentru transportul local, mese și suveniruri și tragem o linie pe la 700 EUR/persoană  pentru patru zile. Dacă pentru România (și alte țări din sud-estul Europei) această sumă poate însemna aproape un salariu mediu net, nici pentru țările occidentale nu reprezintă o sumă de neglijat.

“Dacă vrei să atragi oameni noi, va trebui să te oprești din a le cere atât de mulți bani” declara Jack Miller după cursa din Mugello care, deși și-a dublat numărul de vizitatori față de anul anterior, încă este departe de cifrele din anii trecuți. Un factor important, poate cel mai important, legat de absența oamenilor la acest circuit a fost prețul biletelor, aproape dublu față de costul acestora la Le Mans. Într-un studiu de piață efectuat de Dorna în colaborare cu Motorsport Network  în 2022, un procent de peste 60% au ales Mugello ca fiind una dintre cele mai importante curse din sezon. Astfel, interesul fanilor pentru cursa de lângă Florența nu a scăzut, dar prețul unui un bilet general admission (pe iarbă) a început de la aproximativ 160 EUR. Situația este similară și pe al doilea circuit italian, Misano, unde “locul de picnic” te costă între 125 și 170 EUR. În momentul în care prețurile biletelor devin prea mari pentru localnici, cu atât mai greu va fi să atragi și turiștii care, pe lângă accesul la circuit, trebuie să suporte și costurile cazării și transportului.

  1. Dispariția unor circuite din calendar, respectiv apariția unor circuite în regiuni bizare

Brno. Cel mai bun exemplu este circuitul din sudul Cehiei, care și-a luat rămas bun de la MotoGP în 2020 cu prima victorie KTM din istorie. Brno a fost unul din circuitele emblematice, întrând în calendar încă din 1965, respectiv 1980 în configurația actuală. Pandemia de COVID, lipsa de implicare  din partea autorităților cehe și nevoia de investiții din partea proprietarului în reasfaltare au dus la dispariția Grand Prix-ului Cehiei din calendarul Motomondialului. Dacă mai sus va povesteam despre noul record de asistență, ei bine, vechiul record era deținut de Brno – 248.434 în 2015 care bătuse record deținut tot de Brno, 245.039 în 2007. Totodată, pentru fanii MotoGP din România (și vecinii noștri), Brno era destinația cea mai facilă, fiind accesibil inclusiv cu mașina.

Fani în tribună la Marele Premiu al Japoniei, în 2022

Indianapolis și/sau Laguna Seca. Știu, mulți nu v-ați fi așteptat la primul nume. În teorie, un circuit de NASCAR nu sună tocmai potrivit pentru organizarea unui Grand Prix de MotoGP. Totuși, actuală cursă nord-americană, desfășurată pe Circuit of The Americas, nu obține nici pe departe cifrele obținute de cele două circuite menționate mai sus. Ba chiar sunt atât de mici, încât organizatorii nici nu le-au mai făcut publice în 2022. Indianapolis este amplasat într-o zonă care respiră motorsport și reușea să atragă peste 100.000 de fani de-a lungul weekendului, în timp ce Laguna Seca reușea să fie „sold out” dinaintea weekendului, în pofida faptului că doar clasa mare venea în California. E drept, în acest moment, organizarea mai multor curse pe tărâm american nu ar fi fezabilă, popularitatea MotoGP-ului fiind cu mult sub cea a Formulei 1 în Statele Unite, însă renunțarea la COTA în favoarea unuia din cele două circuite menționate ar putea însemna un boost de popularitate.

În calendarul MotoGP apar din când în când  nume “exotice”, în zone cu interes scăzut în motociclism, precum a fost China sau, cel mai recent exemplu, Kazahstan, fiind anulat înainte de desfășurarea primei curse, asemenea Finlandei. Cel din urmă a fost anunțat câțiva ani la rând până s-a renunțat complet la idee, după mai multe amânări. În această categorie poate fi inclus și Qatar, care, deși are un element special – singură cursa de noapte, atrage sub 20.000 de fani într-un weekend. Un alt dezavantaj al acestor zone este că nu au piloți pe grilă sau măcar echipe, indiferent de clase: a se vedea exemplul țărilor din sud-estul Asiei, unde, deși favoriții locali rar se numără printre pretendenții la podiumuri, aceștia reușesc să aducă la circuit zeci de mii de fani. Revenind la Marele Premiu al Chinei, acesta a rezistat în calendar, cu mare indulgență, numai patru sezoane, fiind anulat după 2008 din cauza tribunelor goale și a lipsei de interes comercial generat în jurul cursei. Cât despre Kazahstan… vă imaginați făcând un city break în Almatî prea curând? Nici eu.

  1. Lipsa rivalităților, retragerile legendelor

Ok, era rivalităților dintre Rossi și Biaggi, Stoner, Lorenzo și Marquez a trecut. Duelurile  pe care aceștia le-au avut atât pe circuit, cât și, foarte important, în afară lui au crescut enorm popularitatea Motomondialului. Au stârnit controverse, au format  tabere adverse, dar cel mai important, au creat spectacol. Un alt atu al celor menționați anterior, dar nu numai, este că în era lor puteau spune lucrurilor pe nume, fără să aibă de mână un om de PR la orice pas care să-i cenzureze. Ce legătură are? Îi făceau mai umani, mai din popor, iar fanii îi urmau pentru ce erau “de-ai lor”.

Odată cu schimbul de generații, retragerea celor menționați anterior (mai puțin Marquez care a absentat, însă, o perioada lungă din cauza accidentărilor) și apariția valului de corectitudine politică focul pare că s-a stins. În 2023 este imposibil să-i vezi pe Bagnaia și Quartararo să se bată, la propriu, cum se spune că au făcut Rossi și Biaggi. Mai trist este că nu mai avem parte nici măcar de declarațiile tăioase de altă dată. În lupta de a nu supăra corporațiile și de multe ori persoanele care nici nu au treaba cu fenomenul, piloții se rezumă la declarații cât mai împăciuitoare și prietenoase, indiferent de ceea ce se întâmplă pe circuit. În aceste condiții, fanii vechi ai sportului nu s-au mai regăsit în vreun pilot de pe grilă actuală. Rezultatul este că mulți au ales confortul canapelei în locul mersului la circuit. Deși retras de aproape doi ani, Valentino Rossi încă generează cele mai mari vânzări din merchandise, fapt ce ar trebui să pună niște semne de întrebare nu doar piloților, dar și persoanelor cu funcții de conducere din acest sport.

Ce trebuie schimbat?

Dacă ar fi să ne rezumăm strict la proprietarii de circuite, la Le Mans și Sachsenring pare că s-a găsit rețeta perfectă. Pe lângă prețul accesibil al biletelor, organizatorii oferă mereu și ceva în plus: concerte, parc de distracții și tot felul de activități interactive în jurul circuitului. La Le Mans, de exemplu, „sărbătoarea” a început încă de joi cu un pre-event unde peste 14.000 de fani au fost prezenți într-o zi fără activitate pe circuit.

Referitor la punctul 3, soluția vine din Formula 1. Seria „Drive to Survive” produsă de Netflix a reușit să popularizeze competiția la un nivel nemaiîntâlnit în istoria acesteia. Dorna a venit în 2022 cu varianta sa de DTS, denumită „MotoGP Unlimited”, dar rezultatul nu a fost cel așteptat din cauza mai multor greșeli. Seria a fost produsă și distribuită Amazon Prime, aceștia fiind în topul platformelor de streaming din Europa și sud-estul Asiei (unde se concentrează cel mai mare număr de fani MotoGP), dar lideri de piață sunt tot cei de la Netflix. Totodată, s-a văzut lipsa maeștrilor în entertainment, americanii, din echipa de producție. O altă mare greșeală a fost faptul că mulți piloți au vorbit în limba natală, în loc de engleză. Mai mult decât atât, la lansare Amazon nici nu avea pregătite subtitrările în unele regiuni. Din cauza audiențelor scăzute, s-a renunțat la al doilea sezon, însă, conform celor de la Dorna, nu s-a renunțat complet la ideea de MotoGP Unlimited.

La cârma MotoGP-ului se află încă din 1994 Carmelo Ezpeleta. Ajuns la 77 de ani, este clar că retragerea sa este aproape, iar locul îi va fi luat, cel mai probabil, chiar de fiul său, Carlos Ezpeleta, în prezent director sportiv al competiției. Chiar dacă afacerea rămâne în familie, poate suflul tânăr pe care acesta îl va aduce va reprezenta schimbarea de care MotoGP are nevoie.

 

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account