Jonathan Rea – omul recordurilor în Superbike

În penultima etapă a Mondialului de Superbike, desfășurată în Argentina, pe noul circuit San Juan Villicum, Jonathan Rea a mai doborât câteva recorduri, lucru care se pare că a devenit un obicei pentru pilotul din Irlanda de Nord.

Rea se distanțează încă de la start și domină prima manșă de WSBK din Argentina.

Deja întrebarea principală la startul unei curse de World Superbike nu mai este „Cine va câștiga?”, ci „Cine va lua locul doi?”. Asta pentru că Jonny Rea pare să-și fi adjudecat deja prima treaptă a podiumului a priori. În etapa desfășurată în premieră în Argentina, pe noul circuit San Juan Villicum, Rea și-a făcut din nou numărul. În prima manșă s-a distanțat la conducere încă din primul tur, apoi nu l-a mai prins nimeni. Astfel, pilotul din Ballynure a obținut a noua victorie de cursă consecutivă.

Dar pentru cursa de duminică, lucrurile nu arătau roz pentru proaspătul cvadruplu campion mondial la Superbike. Sâmbătă seara, Rea a contractat un virus la stomac care i-a dat socotelile peste cap. În plus, în a doua cursă, conform regulamentului din WSBK, nord-irlandezul pornea din poziția a noua a grilei. Înainte de cursă, Rea s-a hidratat și s-a odihnit cât de mult posibil, dar nu părea să mai fie favorit la victorie, în condițiile în care mai erau câțiva piloți cu un ritm bun, în frunte cu italianul Marco Melandri (Aruba.it Ducati).

Și, în primele tururi ale manșei a doua, Rea părea să greșească mai mult decât de obicei, în timp ce la conducere se distanța Xavi Fores (Barni Ducati), dar, la jumătatea cursei, Rea a pornit în urmărirea lui Fores, după ce s-a debarasat de piloții cu care se luptase până atunci, apoi la prins și l-a depășit pe spaniol, câștigând cursa cu un avantaj impresionant.

Astfel, Kawasaki a câștigat încă un titlu la constructori, prin Rea și Tom Sykes. Campionul en-titre a obținut un nou record: cea mai lungă serie de victorii consecutive în cei 30 de ani de existență ai Mondialului de Superbike – 10 la număr, surclasându-i pe Colin Edwards și pe Neil Hodgson (nouă victorii consecutive fiecare). Anul acesta, Rea a mai obținut câteva recorduri: cele mai multe titluri mondiale consecutive (legendarul Carl Fogarty are tot patru, dar obținute în serii de câte două) și cele mai multe victorii acumulate din istoria WSBK: 70 în total, depășindu-l pe același Carl Fogarty (care a reușit 59 de victorii).

Cu o singură etapă rămasă de disputat, în Qatar, se pare totuși că Rea nu va reuși să-și depășească recordul de puncte acumulate într-un sezon (stabilit tot de el, anul trecut). Maximul la care poate ajunge este 545 de puncte, dar anul trecut adunase 556 de puncte.

Având în vedere că Rea a semnat pe încă doi ani cu echipa de uzină Kawasaki, multă lume se întreabă, pe bună dreptate, când se va sfârși hegemonia nord-irlandezului, care a dominat cu mână de fier mondialul de Superbike de când a trecut la echipa verde. Anul viitor va avea de furcă cu o motocicletă Ducati complet nouă, Panigale V4, pilotată de doi rideri de mare calibru: Chaz Davies și Alvaro Bautista. În plus, lui Rea i se va alătura în echipa Kawasaki compatriotul său Leon Haslam, proaspăt campion în British Superbike, tot pe Kawasaki, și fost candidat la titlu în WSBK.

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account