BMW brevetează controlul tracțiunii care anticipează aderența

Folosind camere video, senzori și un soft special, BMW a brevetat un sistem inovator de gestiune a controlului tracțiunii și ABS-ului, sistem care ar putea prevedea aderența disponibilă.

Îmbunătățirea performanțelor și a siguranței în pilotaj depind și de folosirea tehnologiilor inovatoare. Bunăoară, BMW a brevetat un sistem de control care prezice caracteristicile de aderență ale drumului pe care se merge, care urmează să facă și mai eficientă intervenția sistemelor de control al tracțiunii și ABS-ului.

Sistemele actuale funcționează măsurând diferențele de rotație ale cele două roți ale motocicletei, pentru a modula livrarea cuplului și forța de frânare, folosind, în sistemele cele mai noi, și datele care vin de la platforma inerțială, care măsoară constant poziția motocicletei în spațiu. Astfel, se reglează cuplul la roată și forța de frânare în timp real, în timp ce pneurile ajung la limitele de aderență descoperite de sistemele de control.

Principiul predictiv BMW caută să îmbunătățească gestiune acestor intervenții, lucrând în avans. Brevetul, a cărui schemă a fost publicată de Bennetts, folosește mai multe camere video îndreptate către asfalt, chiar în fața roții din față. Imaginile care vin din unghiuri diferite reconstruiesc suprafața asfaltului în 3D și un soft special calculează coeficientul de frecare conform unor valori de referință; în plus, programul este capabil să învețe. Există și senzori acustici îndreptați către pata de contact a pneurilor, care furnizează încă un set de informații despre pierderile de aderență.

Toate celelalte date utile provenite de la platforma inerțială, de la poziția manșonului de accelerație, viteza vehiculului, gestiunea livrării puterii, treptele de viteză, presiunea pneurilor etc. fac sistemul și mai precis și mai performant.

 

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account