Guy Martin se pregătește pentru recordul de viteză absolut pe două roți

Deși are 17 podiumuri la Isle of Man TT, Guy Martin nu a câștigat niciodată această competiție. Cu siguranță altceva i-a fost sortit carismaticului pilot britanic, care a avut parte de un număr incredibil de aventuri. În care de altfel s-a băgat singur, până când a atras atenția industriei mediatice, devenind un soi de prezentator rebel, care nu se sfiește să afirme că aceasta nu este o meserie serioasă, așa cum este cea de mecanic de camione, pe care încă o mai practică. Cu mult succes.

Cumva, Guy Martin a găsit timp pentru a face cele mai trăznite lucruri. Unele l-au adus în lumina reflectoarelor, altele în schimb s-au desfășurat în deplină discreție. Așa este de pildă Tour Divide, o cursă de MTB care străbate Statele Unite de la Nord la Sud, pe cumpăna continentală a apelor, pe un parcurs de peste 4.000 de kilometri. Concurând sub numele de Terry Smith, tocmai pentru a nu atrage atenția presei, Guy a avut nevoie de doar 18 zile pentru a termina cursa, al cărei regulament interzice orice soi de sprijin extern. A participat la Pikes Peak cu un Suzuki GSX-R1100 cu turbocompresor, care i-a făcut suficiente probleme, a ratat victoria la general la motociclete, dar a câștigat clasa la care concura.

Pasionat de inginerie, în seria TV ”How Britain Worked”, Guy s-a implicat în restaurarea mai multor mari proiecte industriale din secolul XIX. A fost cooptat în echipa care a restaurat un bombardier strategic Avro Vulcan, pregătindu-l pentru un ultim zbor dar a pilotat și un Spitfire, la a cărui reconstrucție a participat. Lista ar putea continua, îți mai spunem doar că Guy Martin a avut timp și să scrie șase cărți, care conțin toate aventurile sale și care, în această epocă digitală nu sunt deloc greu de găsit.

Cea mai mare aventură al Guy Martin este însă proiectul său de a stabili un nou record de viteză absolut pentru motociclete. Pentru aceasta, britanicul va pilota un streamliner lung de 10 metri, propulsat de un motor de elicopter Westland Lynx de 1.200 de cai, produs de Rolls Royce.

Chiar dacă acesta are 50 de ani vechime, echipa de ingineri care se ocupă de proiect are încredere în abilitățile de pilot ale lui Guy, care deja a realizat o serie de teste la viteză mică. Utilizându-se stabilizatoare cu roți de kart, s-a observat că Guy poate echilibra motocicleta de la aproximativ 50 km/h. Pe pista de sare Salar de Uyuni  din Bolivia, vor fi folosite patine laterale, planul fiind ca vehiculul să ruleze cu 400 mile pe oră sau 643 km/h.

Actualul record este de 376.3 mile pe oră și aparține lui Rock Robinson, care a pilotat un streamliner botezat Ack Attack și propulsat două motoare Suzuki Hayabasa. Evident, e nevoie de mult mai mult decât două motoare de ”Busa” pentru a construi o astfel de motocicletă. Foarte pe scurt, pe lângă buzunare adânci și ingineri cu sclipiri de geniu, ar mai fi nevoie de un turbocompresor Garrett și de un intercooler cu gheață solidă…

Revenind la motocicleta care va fi data pe mâna lui Guy Martin, aceasta a fost botezată The 52 Express, în prezent făcându-se teste pentru a se stabili forma caroseriei dar și detalii legate de sistemul de admisie.

O imagine randată cu o posibilă formă a The 52 Express

Pânâ în prezent, Guy Martin deține patru recorduri mondiale Guinness: cea mai rapidă sanie – 134.3 km/h, cea mai mare viteză pe Zidul Morții – 125.7 km/h, cel mai rapid tractor – 217.5 km/h și cel mai rapid soapbox – 137,7 km/h. Dacă acesta din urmă nu pare atât de serios, te poți delecta cu clipul de mai jos.

sursă foto: MCN

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account