În ce condiții se va relansa MotoGP în 2020

Directorul medical al Motomondialului anticipează în linii mari protocolul care va fi în vigoare la fața locului, astfel încât să se poată desfășura cursele în siguranță. În SUA au reînceput transmisiunile sportive și există deja un model.

Dr. Angel Charte, directorul medical din MotoGP.

Motomondialul ar trebui să se relanseze pentru 2020 pe 19 iulie, la Jerez, conform planurilor, și e foarte clar că primul Mare Premiu se va desfășura cu porțile închise. Pentrua  evita la maximum toate riscurile legate de coronavirus, se lucrează deja la un protocol foarte strict, care nu este încă pus la punct complet. Directorul medical din MotoGP a descris în câteva interviuri schema generală a acestui protocol.

„Va fi foarte strict, nu putem să ne asumăm nici cel mai mic risc,” spune doctorul Angel Charte, „așa că regulile vor trebuie respectate cu scrupulozitate de către toți cei care vin la curse. S-a terminat perioada de izolare, dar mediul din padoc va fi foarte restrictiv, mai ales la primele curse.”

Directorul IRTA, francezul Herve Poncharal (care este și patronul echipei Tech 3 KTM), a spus deja că personalul echipelor va fi redus la minimum și mediul din padoc va fi foarte controlat.

„Ideea,” continuă medicul, „este să primim în fiecare dimineață parametrii clinici ai fiecărei persoane pentru a putea identifica și urmări cât mai devreme potențialele cazuri pozitive. Mișcările vor fi mult mai limitate decât de obicei și va exista un protocol precis și pentru comisarii de cursă și pentru medici. Va exista o zonă pentru izolarea imediată a cazurilor suspecte, pentru că acum cunoaștem destul de bine ce înseamnă Covid-19.”

În timp ce în Europa se pregătește reluarea Motomondialului prin colaborarea dintre Dorna, FIM, IRTA și producătorii de motociclete, în SUA, deși pandemia încă face ravagii, motorsportul a revenit deja în centrul atenției: Nascar a avut o etapă, iar campionatele naționale de Superbike și Supercross își vor relua și ele activitatea.

Protocolul foarte strict din MotoAmerica ar putea prevesti ce îi așteaptă pe cei din MotoGP la Jerez. În SUA s-a stabilit deja că toate cursele se vor desfășura cu porțile închise, deci fără public. Tuturor membrilor echipelor li se va măsura temperatura în fiecare zi, iar distanțele între persoane vor fi respectate cu rigurozitate. Se vorbește de o distanță de șase picioare (adică 1,82 metri) între persoane care nu au mască și de obligativitatea folosirii măștii în cazul contactului mai apropiat și de o suprafață de minimum 4.000 de metri pătrați pentru padoc.

S-a publicat un tabel pentru evaluarea obiectivă a riscului, astfel încât intervențiile pentru tratarea eventualelor accidentări să nu devină un risc pentru sănătatea tuturor. Verificările tehnice se vor desfășura conform unor reguli foarte stricte: doar două persoane de la fiecare echipă se vor ocupa de acest aspect (una cu motocicleta, cealaltă cu echipamentul), se vor desena benzi pe sol pentru păstrarea distanței, iar personalul și piloții vor folosi măști, mănuși de unică folosință care se vor înlocui după fiecare control și după fiecare contact.

Pe podium și în parcul închis toți vor purta mască, câștigătorii vor primi un trofeu dezinfectat, nu se va sărbători cu șampanie și interviurile vor fi realizate de la distanță, cu microfon cu braț lung.

FIM schimbă regulile

Pentru ca MotoGP să-și păstreze statutul de Campionat Mondial, trebuia schimbat regulamentul care prevedea un număr minim de 13 Mari Premii.

Acum, în comunicatul emis de Federația Internațională de Motociclism, se precizează că:

„Toate disciplinele sportive, în acestă perioadă, au fost lovite, cu evenimente care au fost reprogramate sau anulate. În perioada pandemiei s-a agreat să se scadă numărul minim de etape per campionat (în toate disciplinele FIM), considerându-le în continuare Campionate sau Cupe Mondiale FIM, permițându-se și ca sezonul 2020 să se prelungească până în 2021, ca măsură de ultimă instanță pentru a încheia campionatele.”

S-au recalculat și tarifele federațiilor naționale, iar valabilitatea licențelor oficiale s-a prelungit până în martie 2021.

Încă este devreme pentru a ne da seama câte Mari Premii se vor disputa pentru acordarea titlului în cele trei clase ale Motomondialului. Dacă se va porni cu etapa dublă de la Jerez, pe 19 și 26 iulie, Dorna anticipează organizarea unui număr de 12-16 etape în Europa până la finalul toamnei. Doar în septembrie, după ce și dacă situația se va stabiliza, se va putea lua decizia să se alerge sau nu și în afara Europei. Planurile sunt să se încheie sezonul la Valencia, în noiembrie.

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account