Mai mulți motocicliști spanioli au fost amendați de „Guardia Civil” după ce au publicat un videoclip pe YouTube în care mergeau cu 203 km/h în zonă de 90 și făceau diverse alte fapte ilegale. Doi dintre ei au primit și pedeapsă cu închisoare.
Vremurile sunt grele pentru Youtuberii iberici. „Operacion Mataburros” este numele dat de poliția „Guardia Civil” din La Rioja operațiunii în care 10 motocicliști, cu vârste între 28 și 48 de ani, au fost identificați și amendați.
Totul a început cu publicarea pe YouTube a unui film în care un grup de motocicliști încălcau legea în toate felurile imaginabile: depășeau pe linia dublă continuă, forjau cu 203 km/h în zone de 90 și cu 157 km/h în zone limitate la 40 km/h.
Drumul cu pricina se numește NA-110, între Navarra de Torres și Rio e Viana, poreclit și „Mataburros”, foarte popular printre motocicliști, mai ales în weekendurile cu vreme bună.
Primul video le-a atras atenția polițiștilor, apoi aceștia au început operațiunea, folosindu-se de încă aproximativ 50 de filme postate pe YouTube de membrii aceluiași grup pentru a-i identifica pe cei 10 motocicliști. Între faptele săvârșite de aceștia, două intrau la infracțiuni, de aceea doi dintre rideri au fost condamnați la pedepse cu închisoare, și 39 de contravenții. Riderii din grup au primit amenzi care, cumulat, ajung la 14.100 de euro și un total de 132 de puncte pe permis.
O astfel de întâmplare ridică semne de întrebare referitor la situația acestui gen de cazuri în România. Când ne documentam pentru ultimul articol despre legea care ar urma să permită posesorilor de permis categorie B să conducă scutere de 125, am găsit și un alt proiect de lege, care ar fi urmat să permită constatarea contravențiilor și infracțiunilor în trafic și ca urmare a filmărilor furnizate de populația civilă, atâta timp cât s-ar fi certificat autenticitatea acestora. În lista Guvernului, respectivul proiect de lege era marcat „Guvernul nu susține proiectul”. Nu știm de ce.
Desigur, se poate aduce în discuție faptul că o astfel de lege este o sabie cu două tăișuri. Pe de o parte, ai vrea ca un șofer care îți taie fața sau face manevre agresive intenționat, în timp ce îl filmezi cu camera de pe cască, să poată fi tras la răspundere în baza filmării tale. Pe de altă parte, aceasta poate fi și o pantă către societatea dominată de „Big Brother”, unde nu poți face trei pași fără să fii supravegheat. Ne dorim asta?