Interviu Robert Krisztian Tompa: la 15 ani, pilot in Belgia, patria motocrosului!

Echipa Top Cross TCS ne-a trimis acest comunicat de presă foarte interesant, în care l-au intervievat pe Robert Tompa, un rider român din Sfântu Gheorghe care aleargă ca motocrosist profesionist în Belgia și în Olanda.

Robert Krisztian Tompa este unul dintre acei adolescenti care isi traiesc visul. Pasionat de motocros si sustinut de familia sa din Sfantu Gheorghe, tanarul sportiv demonstreaza ca ambitia, pasiunea si un management inspirat pot produce rezultate si in Romania, o tara unde acest sport se lupta sa supravietuiasca. Robert Tompa a trecut prin toate etapele, a castigat mai multe titluri de campion, are in palmares un loc trei in Campionatul Mondial, clasa MX65 si de curand a reusit un pas important: este pilot la echipa belgiana Grizzly-Resa-Yamaha. L-am contactat pentru a vedea cum a decurs debutul vietii sale de pilot profesionist de motocros.

Robert Krisztian Tompa

Robert Krisztian Tompa

Traiesti deja de cateva saptamani bune in Belgia si ai intrat in programul de antrenament si de curse. Cum a fost adaptarea la viata de acolo?

Viata de motociclist in Belgia e visul tuturor celor pasionati de acest sport. Dar, departe de parinti, de frati, de prietenii de acasa poate sa fie destul de greu, tinand cont ca sunt totusi printre straini. Din fericire, belgienii sunt oameni de treaba, mai ales seful meu de echipa si nu prea am timp sa mi se faca dor de casa pentru ca aici sunt o gramada de concursuri. Concurez in campionatul intern al Belgiei si in Campionatul International al Olandei, iar traseele sunt foarte grele cu nisip, nisip si iar nisip… Pot spune ca traseul meu de acasa e chiar usor pe langa ale lor.

 

Concret, cum se desfasoara acum viata ta? Cum arata o zi tipica din programul tau?

O zi tipica incepe cu un antrenament de conditie fizica, fie pe bicicleta fie alergare, iar la ora 13:00 se deschid traseele de cros. Din pacate, vremea nu a tinut cu noi si a plouat o luna intreaga, traseele fiind impracticabile. In mod obisnuit, as avea antrenamente pe motocicleta martea, miercurea si joia, iar la sfirsit de saptamana, cursa.

 

Cum e atmosfera in randul echipei?

Echipa noastra este o echipa proaspta lansata, suntem cu totii entuziasti. Atmosfera e foarte motivanta, pentru ca fiecare incearca sa dea tot ce are mai bun.

 

Te-ai adaptat cu noua motocicleta, cum ti se pare aceasta?

Da, motocicleta pe care concurez, Yamaha YZ125 este foarte performanta, mai usor de manevrat decat KTM-ul si sunt foarte multumit de ea. Mai avem de lucru putin la telescoape, dar saptamana asta se rezolva!

 

La ce curse ai fost si ce rezultate ai obtinut? Cum au mers primele curse? Esti multumit?

In cursele la care am participat pana acum, am avut si manse bune si manse mai putin bune, pot spune ca ma clasez in primii 20 de piloti, dar este foarte greu pentru ca trebuie sa ma obisnuiesc cu traseele lor, care dupa cum spuneam sunt pe nisip, ceea ce impune un stil de pilotaj aparte. De la o cursa la alta lucrurile merg insa din ce in ce mai bine. Cine a fost in Olanda la concursuri stie despre ce vorbesc!

robert krisztian tompa in actiune pe nisip

Robert in actiune pe nisip

Care sunt planurile pentru acest sezon? Ce obiective ai?

Planurile mele pentru acest an sunt sa ma clasez in top 15 in campionatul international al Olandei si in top 20 in campionatul european.

 

Cum e sa alergi in Belgia si in Olanda, doua tari in care motocrosul este o adevarata religie?  Exista termeni de comparatie cu experientele tale de pana acum?

Sportivii din Olanda sunt si ei tot oameni, doar ca stiu sa mearga mai bine ca mine pe nisip. In internationalele Olandei, participa sportivi din toata Europa – suedezi, norvegieni, rusi, polonezi, italieni, belgieni, de fapt acest campionat poate fi considerat e un fel de european, pentru ca suntem 60 de piloti in calificari! Fara sa ma laud, nivelul de aici nu se poate compara cu Romania, nici macar cu Ungaria sau cu Austria, e pur si simplu altceva, aici e tara motocrosului, si oamenii acestia chiar stiu ce fac!

 

Multumim pentru interviu si mult succes pentru mai departe!

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account