Modelul 2023 al BMW S 1000 RR a primit, pentru prima dată după 2019, o serie de upgrade-uri importante în ce privește motorul, suspensiile, șasiul, aerodinamica și sistemele de asistență electronică.
Astfel, nivelul de performanță al motocicletei continuă să crească grație motorului mai puternic cu 3 cai. Iar asta înseamnă o putere maximă de 210 cai, la 13.750 rpm, cu un cuplu maxim de 113 Nm, la 11.000 rpm. Chiar dacă puterea maximă a crescut, banda de turații în care motorul poate fi exploatat a fost extinsă și ea și merită spus că cei patru cilindri în linie se pot duce până în 14.600 de ture.

Noul BMW S 1000 RR preia câteva caracteristici ale M 1000RR, alături de câteva upgrade-uri specifice.
Apare și o nouă funcție, integrată în Dynamic Traction Control. Este vorba despre Slide Control, care permite pilotului să aleagă între două niveluri și unghiuri de alunecare atunci când se accelerează la ieșirea din viraj. Aceasta se poate face grație unui senzor care citește unghiul de bracare al ghidonului, permițând roții spate să alunece, până la un anumit punct. În momentul în care valoarea presetată este atinsă, controlul tracțiunii intervine, reduce alunecarea și stabilizează motocicleta.

Trei noi scheme de culoare: Racingred.
Cadrul tip pod din aluminiu, care combină prin sudură patru elemente turnate și integrează motorul de 999 cmc, înclinat anterior cu 32 de grade, a primit o serie de degajări, pentru o mai mare flexibilitate laterală. Obiectivul principal a fost creșterea nivelului de precizie pe circuit și „acutizarea” feedback-ului transmis pilotului, cu un accent pe acuratețea semnalelor transmise de roata față. Astfel, unghiul capului direcției a fost aplatizat cu 0.5 grade, ajungând la 66.4 grade, iar distanța între punțile furcii a fost redusă cu 3 mm, ajungând la 25.5 mm.

Style Passion, o schemă de culoare caracteristcă BMW Motorrad
Totodată, apatamentul a crescut de la 1441 mm la 1457 mm, ceea ce, în teorie, ar trebui să facă motocicleta mai stabilă, dar pe viraje, ar necesita mai mult input din partea riderului. Referitor la cadru, acesta rămâne unul foarte îngust pentru un motor patru în linie, BMW Motorrad susținând că este doar puțin mai lat decât cel al unui propulsor V4.

Blackstorm Metallic, pentru cei care vor un look „all-black”.
Referitor la motricitatea riderului pe viraje, bascula tip „underslung” primește un pivot ajustabil ca și standard, prin pachetul de șasiu M. Aceasta permite modificări de geometrie ale șasiului, direct la circuit, inclusiv în funcție de înălțimea pilotului. Totodată, entuziaștii track-days-urilor sau echipele profesioniste vor aprecia demontarea simplificată a roții spate, grație unor bucșe pe axe asigurate împotriva pierderii.
Senzorul unghiului de direcție te va ajuta și pe frânare, prin noua funcție Brake Slide Assist, care gestionează derapajele pe deccelerare, pentru intrarea în viraj. De menționat că sistemul ABS Pro, responsabil cu această acțiune, integrează și un mod Slick.
Fața și spatele motocicletei au fost redesenate și nu ai cum să nu observi wingleturile. Acestea generează o forță aerodinamică de apăsare de aproape 10 kilograme și salvează zecimi prețioase de secundă pe accelerări, atunci când propulsia trebuie maximizată, iar ridicarea roții față este absolut indezirabilă.
Bateria cu o greutate redusă provine tot pe modelul M, care a fost o adevărată „călăuză” pentru noul S 1000 RR, iar pe partea posterioară a motocicletei regăsim un port USB. De menționat sunt și funcția hill hold control, riding modes atât pentru pistă cât și pentru drumurile publice, limitator pentru pitlane, furca de 45 mm revizuită, ecranul TFT de 6.5 inch cu display updatat, dar și pinionul spate care a pierdut un dinte, de la 46 la 45, tot pentru oferi mai multă tracțiune.